Maja Makovec Brenčič je kandidatka stranke SMC. Foto: BoBo/Borut Živulović
Maja Makovec Brenčič je kandidatka stranke SMC. Foto: BoBo/Borut Živulović


Maja Makovec Brenčič se je rodila 27. maja 1969 v Borovnici, kjer je tudi obiskovala osnovno šolo. Dom, v katerem je odraščala, se po domače imenuje Cerkova žaga, nanjo pa jo vežejo izjemno lepi spomini zaradi bližnjega naravnega bazena, je pred kratkim dejala za eno izmed tabloidnih revij, za katere je o svoji zasebnosti začela govoriti po prestopu iz akademskih vod v politiko.

Po koncu osnovne šole je izobraževanje nadaljevala na Srednji šoli za družboslovje in splošno kulturo, predhodnico današnje ljubljanske Gimnazije Poljane. Prve delovne izkušnje je kratek čas nabirala v Industriji usnja Vrhnika, kjer je delala kratek čas leta 1993. Istega leta pa je tudi diplomirala na ljubljanski ekonomski fakulteti, kjer se je obenem tudi zaposlila kot asistentka.

Prve izkušnje v industriji usnja
Njene prve delovne izkušnje v IUV-ju se odražajo v njenem diplomskem delu z naslovom Ocena ofenzivnosti mednarodnega poslovanja Industrije usnja Vrhnika po prvinah trženjskega spleta, zanj pa je prejela tudi Prešernovo nagrado. Leta 1996 pa je uspešno zagovarjala magistrsko delo z naslovom Analiza konkurenčnih prednosti: primer panoge: Proizvodnja končnih tekstilnih izdelkov v Sloveniji. Leta 2000 pa je uspešno zagovarjala doktorsko disertacijo z naslovom: Soodvisnost cenovnih in necenovnih dejavnikov konkurenčnih prednosti podjetij v mednarodnem sodelovanju.

Na raziskovalnem področju se je osredotočala pretežno na internacionalizacijo podjetij, mednarodno trženje, povezave med trženjem in prodajo ter trženje v športu. Med predmeti, ki jih je na področju mednarodnega poslovanja predavala na ljubljanski ekonomski fakulteti, pa so Strateško trženje, Medorganizacijsko trženje, Trženje v športu in Trženje v zdravstvenem varstvu. Njena bibliografija pa obsega več kot 400 strokovnih in znanstvenih objav.

Prodekanka, predsednica sveta, prorektorica ...
V času akademskega delovanja je bila med letoma 2009 in 2013 prodekanka za razvoj na ekonomski fakulteti, kjer je skrbela za razvoj strategije, mednarodnega umeščanja in kakovosti. Med letoma 2010 in 2013 je bila predsednica Sveta Nacionalne agencije za kakovost v visokem šolstvu (NAKVIS), kar je pod drobnogled javnosti prišlo šele po njenem prehodu v politiko. Leta 2013 je bila imenovana tudi za prorektorico ljubljanske univerze za področje prenosa znanja. Funkcijo je z odhodom na položaj ministrice zapustila maja 2015.

Ob akademskih obveznostih je tudi svetovala slovenskim podjetjem na področju trženja in mednarodnega poslovanja. V juniju 2013 je bila imenovana tudi za predsednico Evropske akademije za marketing (European Marketing Academy). V obdobju 2008-2014 je bila predsednica Društva za marketing Slovenije. Delovala pa je tudi na področju športa, saj je bila tudi podpredsednica Marketinško-poslovnega sveta Olimpijskega komiteja Slovenije.

Afera v prvih mesecih politike
Maja 2015 je iz akademske sfere prestopila v politično, ko je zasedla takrat zelo vroč položaj ministrice za izobraževanje, znanost in šport. To ministrsko mesto je najprej zapustila Stanka Setnikar Cankar, potem ko je Komisija za preprečevanje korupcije na svoji spletni aplikaciji razkrila, da je poleg profesorske plače prejela tudi 600 tisoč evrov honorarja. Njena naslednica Klavdija Markež pa je položaj zapustila po petih dneh zaradi očitkov o uporabi tujih citatov v magistrski nalogi brez ustreznega navajanja vira.

A tudi Maja Makovec Brenčič ni svojega mandata preživela brez afere. Tako se je kmalu po nastopu mandata znašla v aferi skupaj s tedanjim finančnim ministrom Dušanom Mramorjem zaradi neupravičenega dodatka za stalno pripravljenost, ki sta ga prejemala na ekonomski fakulteti. Maja Makovec Brenčič je tako med letoma 2009 in 2013 prejela 26.094 evrov neupravičeno izplačanega dodatka za stalno pripravljenost. Dodatno pa je Računsko sodišče ugotovilo tudi, da je kot predsednica sveta NAKVIS-a poleg sejnine prejemala še neupravičeno plačilo za delo na sejah.

Kljub aferam Maja Makovec Brenčič v nasprotju z Mramorjem predsedniku vlade ni ponudila svojega odstopa. Predsednik vlade Cerar je ob tem dejal, da je bil do nje tedaj kritičen, a je bila po njegovih besedah njena odgovornost manjša, saj ni bila odločevalka na fakulteti pri izplačevanju dodatkov. Mesec dni po tem, ko je Cerar poudaril, da ministrica še uživa njegovo zaupanje, je Maja Makovec Brenčič vrnila 13.977 neto zneska izplačanih dodatkov za stalno pripravljenost.

Poudarja spodbujanje mladih
Na letošnje predsedniške volitve se bo podala kot kandidatka največje vladne stranke SMC, čeprav v stranko ni včlanjena. Ob vložitvi kandidature je napovedala, da si želi odločnejše in samozavestnejše Slovenije, ki temelji na znanju ter vseh potencialih in virih, pri čemer se bi se morali po njenem mnenju pri tem zgledovati po košarkarjih. Napovedala je tudi, da želi mlade spodbuditi k nastopu v ospredje, zato bo v svojem programu predlagala volilno pravico mladih od 16. leta.

Tako kot nekateri njeni protikandidati je napovedala, da bo v času kampanje stavila predvsem na komuniciranje prek digitalnih medijev, čeprav v njenem volilnem štabu načrtujejo tudi klasična oglaševalska orodja. V svojem prvem videonagovoru se je tako kot kandidatka predstavila na družbenem omrežju Facebook iz svojega domačega "študijskega centra". Poudarila je, da so jo tudi nekatere težke preizkušnje v življenju naučile, da je vredno vztrajati in da je ne sme biti strah zavzeti svojega stališča.