Marjan Šarec ostaja prvi zasledovalec aktualnega predsednika Boruta Pahorja. Foto: Miloš Ojdanić
Marjan Šarec ostaja prvi zasledovalec aktualnega predsednika Boruta Pahorja. Foto: Miloš Ojdanić
Kakšne prihodke prejemajo predsedniški kandidati?
Raziskave napovedujejo zmago Pahorju
Pahorju podpora rahlo padla

Pahorjev prvi zasledovalec ostaja kamniški župan Marjan Šarec, s skorajda nespremenjeno podporo glede na prejšnji teden, tako bi ga podprlo 21,5 odstotka volivcev. Najvišji skok tedna je uspel kandidatki SDS-a Romani Tomc, ki je z 11,4-odstotno podporo prehitela kandidatko NSi-ja Ljudmilo Novak, ki je prejela 10,9 odstotka podpore.

Na peto mesto se je zavihtela kandidatka SLS-a Suzana Lara Krause z 1,2 odstotka podpore, Maja Makovec Brenčič in Andrej Šiško bi prejela 1,1 odstotka podpore, Boris Popovič pa bi prejel 0,7 odstotka podpore. Na zadnjem mestu pa je z 0,2 odstotka podpore tokrat pristala Angelca Likovič.

Vabljeni k spremljanju posebnega MMC-jevega spletnega prenosa po predsedniških volitvah 2017. V nedeljo, 22. 10. 2017, ob 18.50, v živo. Pogovor z mladimi iz projekta Grem volit, spremljanje volilnih izidov in vklopi iz novinarskega središča v Cankarjevem domu.

Na rtvslo.si in FB live


Pahor druga izbira volivcev NSi-ja in SDS-a
Pri volilni napovedi so upoštevane izbire tako opredeljenih anketirancev kot tudi preference anketirancev, ki še niso opredeljeni, a se bodo volitev zagotovo udeležili, takih anketirancev je bilo 636 od skupno 1.326 anketirancev v celotnem vzorcu. V morebitnem drugem krogu pa bi po raziskavi Episcentra prepričljivo zmagal zdajšnji predsednik republike Borut Pahor, ki bi prejel 65,1 odstotka glasov, medtem ko bi njegov protikandidat Marjan Šarec prejel 34,9 odstotka glasov.

Pahorja bi volilo skoraj 67 odstotkov volivcev SMC-ja in 71 odstotkov volivcev SD-ja. Med volivci SDS-a bi dobrih 40 odstotkov svoj glas namenilo Romani Tomc, skoraj 24 odstotkov pa Borutu Pahorju. Med volivci NSi-ja bi jih skoraj 57 odstotkov volilo Ljudmilo Novak, slabih 26 odstotkov pa bi svoj glas namenilo Borutu Pahorju.

Tomčevi nadpovprečna podpora v osrednjeslovenski regiji
Pahor je tudi v tretjem merjenju prejel nadpovprečno podporo ženskih volivk in volivcev, starih med 45 in 54 let. Nadpovprečno podporo ima Pahor v Pomurski, Podravski in Obalno-kraški regiji, nadpovprečno pa ga podpirajo tudi kmetje. Podpovprečno pa Pahorja podpirajo moški, stari med 55 in 64 let, prav tako je podpovprečno podporo prejel med upokojenci in volivci iz osrednjeslovenske regije.

Šarec je prejel nadpovprečno podporo med moškimi, podpovprečno podporo pa med ženskami, kmeti in gospodinjami ter volivci iz Podravske regije. Romana Tomc je prejela nadpovprečno podporo na podeželju, v osrednjeslovenski regiji ter med upokojenci. Podpovprečno podporo pa so ji namenili zaposleni volivci, stari med 35 in 54 let.

Raziskavo je med 16. in 20. oktobrom na reprezentativnem vzorcu 1.326 anketirancev opravila družba Episcenter po naročilu RTV Slovenija.

Kakšne prihodke prejemajo predsedniški kandidati?
Raziskave napovedujejo zmago Pahorju
Pahorju podpora rahlo padla