Kdo so mladi in kako razmišljajo o politiki? Kako razmišljajo o volitvah? Ali se bodo letos udeležili predsedniških volitev? Kakšno je njihovo mnenje o človeku, ki kot predsednik države zastopa vse državljane?

MMC-jev projekt Grem volit! raziskuje in odgovarja prav na ta vprašanja.

Projekt Grem volit! ni vsakokratno medijsko "pokrivanje" predvolilne kampanje. Želeli smo se približati tistim mladim, ki jih večina "resnega" življenja, povezanega s temami, o katerih govorijo kandidati za predsednika republike, šele čaka. Stopili smo v stik z mladimi, starimi od 18 do 24 let, ki jim je skupno predvsem to, da gredo prvič na volitve, da imajo prvič pravico oddati svoj glas.

Tjaša, Jure, Eva, Lara, Špela, Lev, Suzana, Tilen in Andraž so mladi študentje, ki prvič dejavno sodelujejo v političnih procesih. Prihajajo iz različnih delov Slovenije, so različnih svetovnih nazorov, hkrati pa se zavedajo vpliva politike na njihova življenja in pomena sodelovanja na volitvah.

Zanimalo nas je, kako razmišljajo o politiki in politikih, ali se čutijo nagovorjene ali ignorirane, ali med seboj debatirajo o politiki, pa seveda zakaj je (ali ni) treba izkoristiti volilno pravico in zakaj ne. Vprašali smo jih, kakšna bi morala biti nova generacija politikov in ali drži, da so mladi pasivni, ko gre za izražanje volje in mnenj o političnih vprašanjih.

Potem smo se osredotočili na predsedniške volitve in skušali izvrtati, kaj mladim pomeni predsednik republike, ali je zanje sploh pomembno, kdo je predsednik in kako bi se moral človek na takšni funkciji vesti in kako ravnati, če se jim seveda zdi funkcija predsednika sploh pomembna.

Mlada dekleta in fante bomo povabili tudi v studio, da se bodo v živo srečali z ljudmi, ki so prepričani, da so pravi, da zasedejo funkcijo predsednika države. A ne bodo se "soočali", ampak se bodo mladi v živo pogovarjali s posamičnimi kandidati za predsednika države. Dogodek bo 17. oktobra ob 20. uri v živo, spremljali ga boste na MMC-ju in Facebooku.

Na tem mestu vam predstavljamo mlade, ki sodelujejo v projektu Grem volit! Za zdaj razkrivamo, kdo so in kako razmišljajo o predsedniški funkciji. Več pa v videoposnetkih.