Kakšna bo pokojnina mladih? Foto: MMC RTV SLO
Kakšna bo pokojnina mladih? Foto: MMC RTV SLO

22-letni Luka izpostavlja tudi, da bo od prispevkov, ki se plačujejo od občasnega in slabo plačanega študentskega dela, naložb v pokojnino bore malo, in dodaja, da tudi stari starši mladih, ki so redno vplačevali prispevke od rane mladosti, ko so začeli z rednim delom, le redko uživajo varno starost s primerno pokojnino.

V MMC-jevem projektu Grem volit! smo z nekaterimi temami soočili mlade iz projekta Grem volit! ter poslance in kandidate za poslance iz strank, ki so se prijavile za sodelovanje.

Nastalo je 11 vsebinskih sklopov z odgovori na vprašanja z različnih področij, s katerimi smo skušali pokazati, kako razmišljajo tisti, ki bi v naslednjih štirih letih želeli odločati v parlamentu, in kako mladi, katerih prihodnost še ni določena. Pa tudi, kako blizu so razumevanju razmišljanja mladih. V videih smo sopostavili stališče mladega volivca s stališčem štirih ali petih predstavnikov strank. Kako natančni in neposredni so bili njihovi odgovori, ali so se temi izognili s "političnim besedičenjem", ali so izkoristili vprašanje za promocijo lastne stranke, ali pa so na vprašanje res odgovorili, si oglejte v videu ali pa odgovore preberite.

O čem vse so (že) razmišljali mladi in politiki, si oglejte tukaj.

.

Videoposnetke bomo objavljali vsak dan do konca kampanje. Sodelovalo je 17 za sodelovanje prijavljenih strank, vsaka je zastopana v treh vsebinskih sklopih.

Kakšna bo torej pokojnina mladih?

Luka, 22 let
Predstavljam si, da ne posebej visoka, glede na to, da bomo večino mladosti preživeli z delom prek študenstkega servisa. Zdaj nam sicer neki majhen delež od zasluženega dajejo za pokojnino, vendar pa če ti zaslužiš npr. tisoč evrov na leto, to ne da veliko denarja v pokojninski sklad. Sploh v primerjavi z našimi starši, našimi starimi starši, ki so redno delali že mladi, a imajo kljub temu precej nizke pokojnine, mislim, da se nam ne obeta nič boljšega.


Danijel Bešić Loredan – GibanjeSkupajNaprej
Če bo ostalo tako, kot je danes, pokojnine mladih ne bo. Že sam, star sem 45 let, se bojim, da bo moja pokojnina, ko bom star 75 let, znašala nekaj sto evrov. Če se na tem področju nekaj drastično ne spremeni, bodo mladi brez pokojnine in bodo morali, takoj ko se zaposlijo, sami vlagati v svoj pokojninski fond, zato da bodo imeli za pokojnino.

Simon Zajc - SMC
Odvisno od tega, koliko bodo vplačevali.

Anže Jesenek – Piratska stranka Slovenije
Pokojnina mladih bo v trenutnem sistemu slaba ali neobstoječa, kajti s statusom s. p. in s prekarnim delom si ne moremo upati in želeti visoke pokojnine, oziroma kakršne koli pokojnine v prihodnosti. Slovenija predvsem potrebuje reformo trga dela. Potrebuje stalne zaposlitve za mlade, zaposlitve z visoko dodano vrednostjo, s katerimi se bodo lahko plačale ne samo pokojnine nas čez 40, 50 let, ampak tudi pokojnine naših staršev, kajti zdajšnja politika se s temi težavami ne ukvarja. Ukvarja se s težavami trenutnih upokojencev, ne pa s tistimi, ki bodo upokojenci čez 5, 20, kaj šele čez 40 let.

Tomislav Pirjevec – GAS
V naši stranki smo si, ko smo govorili o pokojnini, zadali cilj, da stabiliziramo pokojninsko blagajno, da ima ta primerne vire, s katerimi se polni, tako da bi pokojnina morala biti za vsakega delovnega človeka, ki je prispeval v pokojninsko blagajno.

Andrej Čuš - Andrej Čuš in Zeleni Slovenije
V roku 50 let? Mislim, da bomo morali računati sami nase.

Grem volit! poslance - Kakšna bo pokojnina mladih?
Grem volit! poslance - Kakšna bo pokojnina mladih?