Na letošnjih lokalnih volitvah se za funkcijo občinskega svetnika poteguje več kot odstotek prebivalstva Slovenije. Foto: BoBo
Na letošnjih lokalnih volitvah se za funkcijo občinskega svetnika poteguje več kot odstotek prebivalstva Slovenije. Foto: BoBo

Po podatkih portala lokalne volitve 2018, ki ga ureja ministrstvo za javno upravo, se za funkcijo župana v 11 mestnih občinah poteguje 87 kandidatov, med katerimi je le 11 žensk. Največ županskih kandidatov za vodenje mestne občine je v Mariboru, kjer se za županski stolček poteguje 18 kandidatov, v Murski Soboti pa sta le dva kandidata.

V devetih mestnih občinah želijo svojo župansko kariero nadaljevati tudi obstoječi župani. Zagotovo pa bosta nove župane dobila Kranj in Ptuj, saj se bosta po koncu drugega kroga lokalnih volitev poslovila Boštjan Trilar in Miran Senčar. (V Kranju kandidira osem županskih kandidatov, na Ptuju pa devet kandidatov.)

Med tokratnimi županskimi kandidati so tudi trenutni poslanci DZ-ja, čeprav je od konca leta 2011 funkcija župana ali podžupana nezdružljiva s poslansko funkcijo. Županja Maribora želi postati poslanka LMŠ-ja Lidija Divjak Mirnik, župan Ljubljane pa Anže Logar (SDS). V Brežicah, ki ne sodijo med mestne občine, za župana kandidira vodja poslancev SMC-ja Igor Zorčič, v Slovenskih Konjicah pa Bojan Podkrajšek (SDS). V preostali 201 "nemestni" občini sicer za županski položaj kandidira 601 kandidat.

Številni županski kandidati so vodili svoje občine že v prejšnjem tisočletju. Kot je navajal STA, deset županov županuje že 24 let, nekateri pa župansko funkcijo opravljajo vse od ustanovitve občine. Med njimi je denimo župan Podvelke 77-letni Anton Kovše (SD), najstarejši aktualni slovenski župan. Občino vodi od izvolitve leta 1994. Na lokalnih volitvah kandidira tudi letos.

Vendar Kovše ni najstarejši županski kandidat na tokratnih volitvah. Nekaj več kot pol leta je od njega starejši 78-letni Tomaž Ogrin, kandidat Zelenih Slovenije za župana Ljubljane. Najmlajši županski kandidat pa šteje komaj 24, in sicer Matic Matjašič iz mariborske "Liste mladih. Povezujemo."

Za svetnike kandidirajo le štirje tujci
Starejši in mlajši od omenjenih županskih kandidatov so kandidati za mestne in občinske svetnike, kjer kandidira 22.313 kandidatov, od tega 10.200 žensk in 12.113 moških. Med njimi, ker to omogoča evropska zakonodaja, kandidirajo tudi štirje državljani drugih držav EU-ja. Najmlajši kandidat za občinski svet ima 18 let, najstarejši pa kar 96.

Večina županov je občine vodila poklicno
V 212 slovenskih občinah je v iztekajočem se mandatu 150 županov svojo funkcijo opravljalo poklicno, 62 pa jih je občine vodilo nepoklicno in je za to prejemalo nadomestilo. To znaša polovico plače, ki bi jim pripadala, če bi funkcijo opravljali poklicno.

Največja občina, ki jo nepoklicno vodi župan, je Celje. Bojan Šrot je nepoklicni župan, ima svojo odvetniško pisarno, vse od leta 2006. Druga večja občina je Kočevje, ki jo vodi Vladimir Prebilič, profesor obramboslovja na FDV-ju.