Predstavniki strank so menili, da je treba prisluhniti invalidom, ko opozarjajo na težave in ovire, ki jih imajo na posameznih področjih. Foto: BoBo/Tina Kosec
Predstavniki strank so menili, da je treba prisluhniti invalidom, ko opozarjajo na težave in ovire, ki jih imajo na posameznih področjih. Foto: BoBo/Tina Kosec

Družba živi kakovostno, kolikor kakovostno živi njen najšibkejši člen, je opozorila Violeta Tomić iz Levice. Po njenih besedah je najpomembneje, da invalidi niso izključeni iz družbe. Podobno je tudi Aljaž Kovačič iz stranke LMŠ-ja dejal, da sta integracija invalidov in njihovo vključevanje na trg dela nujni.

Ministrica za delo, družino, socialne zadeve in enake možnosti, ki opravlja tekoče posle, Anja Kopač Mrak je spomnila na zakonske rešitve, sprejete v iztekajočem se mandatu, med njimi na zakona o osebni asistenci in o socialnem vključevanju invalidov.

V prihodnjem mandatu bo treba po njenem mnenju poleg prilagajanja pokojninskega zavarovanja narediti spremembe tudi v invalidskem zavarovanju. Prav tako je nujen zakon o dolgotrajni oskrbi, katerega priprava bi se morala po njenem mnenju z ministrstva za zdravje vrniti na ministrstvo za delo.

Zakon o dolgotrajni oskrbi je za SDS prednostna naloga, je dejala evropska poslanka Romana Tomc (EPP/SDS). Poudarila je tudi nujne spremembe pokojninskega in invalidskega zavarovanja, ki morajo poudariti pomen poklicne rehabilitacije.

V NSi-ju so po besedah Cveta Uršiča prepričani, da mora biti koalicija, ki želi biti učinkovita, usklajena. Tako morajo ministrstva, vključena v izvajanje določenih ukrepov, sodelovati med seboj, če naj ukrepi dosežejo namen, je dejal.

Predsednik DZ-ja Milan Brglez iz SMC-ja je poudaril pomen dialoga. Politika mora paziti, da ni kakšna skupina izključena, je opozoril.

Vlada bi morala pomagati društvom
Pri obravnavi pomena Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij je Franc Rozman iz SLS-a poudaril pomembno vlogo društev, ki bi jim morala država pomagati, ne pa jih ovirati z administrativnimi predpisi.

Uroš Prikl iz DeSUS-a pa se je osredotočil na pomen ustanovitve demografskega sklada. DeSUS je v zakonodajni postopek že vložil predlog o skladu, ki po njegovih besedah pomeni zaščito državnega premoženja.

V Nacionalnem svetu invalidskih organizacij Slovenije so pripravili tudi protokol o sodelovanju s strankami, njegovi podpisniki pa izražajo pripravljenost, da v naslednjih štirih letih sodelujejo pri uresničevanju človekovih pravic, izboljšanju položaja invalidov in uresničevanju konvencije Združenih narodov o pravicah invalidov.