"Ohraniti želimo dozdajšnji sistem financiranja," je pojasnil predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije in državni svetnik Boris Šuštaršič. Foto: BoBo

Predlog novele zakona, ki je na dnevnem redu oktobrske seje, predvideva spremembo v sestavi sveta Fundacije za financiranje invalidskih in humanitarnih organizacij. "Dosledno zagovarjamo dosedanji sistem, po katerem se ureja javno financiranje celotnih dejavnosti invalidskih organizacij," je na novinarski konferenci v torek zatrdil predsednik Nacionalnega sveta invalidskih organizacij Slovenije in državni svetnik Boris Šuštaršič.

Poslanci so v sredo s 44 glasovi za in sedmimi proti sprejeli novelo zakona o lastninskem preoblikovanju Loterije Slovenije, ki spreminja sestavo sveta Fiho. Potrdili pa so tudi novelo zakona o zaposlitveni rehabilitaciji in zaposlovanju invalidov, ki med drugim zaostruje nadzor nad izvajanjem kvotnega sistema zaposlovanja invalidov.

Šuštaršič: Skupina poslancev izvaja politično nasilje
Po zdaj veljavnem sistemu so invalidi v NSIOS-u avtonomno volili svoje predstavnike v svet Fiho, je pojasnil. Po predlagani noveli pa bi lahko v državni zbor le posredovali predloge, v državnem zboru pa bi izbor naredili po svojih merilih.

"Ohraniti želimo dozdajšnji sistem financiranja," je dejal. "Celoten kontekst pa vodi v to, zakaj se poleg možnosti veta v državnem svetu odločamo za referendum," je povedal. Ugotavljajo namreč, da je "slovenska država v triletnem obdobju vlade Boruta Pahorja vodila negativno državno invalidsko politiko".

"To triletno obdobje je po 2. svetovni vojni edino obdobje, kjer lahko ugotavljamo takšno negativno politiko," je prepričan. Pravi, da je napačen pristop ustvaril družbeno okolje, ko "skupina poslancev skuša v obliki političnega nasilja uveljaviti to novelacijo".

"Rešitve bi morali sprejemati skupaj"
Opozoril je, da se je Slovenija z ratifikacijo konvencije o pravicah invalidov zavezala, da bo sistemske rešitve na področju invalidov sprejemala v sodelovanju s predstavniki invalidov, kar pa se v tem primeru ni zgodilo.

Državni svetniki so negativno mnenje o noveli s 23 glasovi za in dvema proti sprejeli 12. oktobra. Novelo pa je v zakonodajni postopek vložila skupina poslank in poslancev s prvopodpisanim Francom Jurijem. Ta je na seji državnega sveta 12. oktobra pojasnil, da predlog predvideva zmanjšanje števila članov sveta Fiho s 30 na 23. 10 članov bi imele reprezentativne invalidske organizacije, 10 članov reprezentativne humanitarne organizacije, tri člane pa bi imenovala vlada.