Bojan Požar je predsednik Liste novinarja Bojana Požarja. Foto: MMC RTV SLO
Bojan Požar je predsednik Liste novinarja Bojana Požarja. Foto: MMC RTV SLO

Bojan Požar v predvolilni kampanji večkrat poudarja, da je Lista novinarja Bojana Požarja edina državljanska lista na letošnjih volitvah, preostalo pa so politične stranke. "Razlika je v tem, da so na državljanski listi kandidati za poslance običajni ljudje, ki niso politiki, pri strankah pa gre praviloma za politike. Sicer pa so vsa volilna pravila enaka za vse, stranke ali liste," pojasnjuje Požar.

Njegova lista je pred volitvami predstavila 33 programskih točk, ki jih namerava uresničiti, če se bo seveda uvrstila v DZ in postala del vladne koalicije. Med točkami so, denimo, javna objava vseh obsojenih pedofilov, z imeni, priimki in fotografijami, povišanje kazni za nasilne in spolne zločine, uvedba enakih kazni za mučenje ali ubijanje živali, kot so kazni za mučenje ali ubijanje ljudi, ukinitev obveznega RTV-prispevka … 30. točka pa pravi: "Zmanjšanje števila javnih uslužbencev za 30 odstotkov, v roku dveh let."

"Odpustili bi slabe, zadržali pa dobre javne uslužbence. Konkretna merila in postopki pa niso stvar volilnega programa. Za začetek bi ukinili ministrstvo za javno upravo, iz sistema javnih uslužbencev pa bi, na primer, izvzeli zaposlene na RTV Slovenija, Slovensko vojsko, zdravnike in tako naprej. Lahko mi pa verjamete, da cca. 160 tisoč javnih uslužbencev ta država finančno ne prenese. Nihče me ne bo prepričal, da 8000 javnih uslužbencev, ki je na minimalcu, lahko na polno dela kot servis državljanov. Pa še nekaj, javni uslužbenci kot poklic počasi izginjajo, samo pri nas se njihovo število povečuje. Kanada, na primer, v javnih službah zaposluje večinoma upokojence ali invalide, ne pa tistih iz mlajše in srednje generacije, ki ustvarjajo nove vrednosti. Vse to je v glavah, spremenimo miselnost," je zmanjševanje števila javnih uslužbencev opisal Požar.