Rok Andree je predsednik Piratske stranke. Foto: MMC RTV SLO
Rok Andree je predsednik Piratske stranke. Foto: MMC RTV SLO

Slovenska Piratska stranka drugič sodeluje na državnozborskih volitvah. Prvič je dobila 1,34 odstotka glasov, kako bo tokrat? Sestrski stranki na Češkem in na Islandiji sta na tamkajšnjih parlamentarnih volitvah dobili kar 10 odstotkov glasov. "Skrivnost uspeha je dolgoletno, postopno in vsebinsko delo. Slovenski Pirati smo aktivni že osem let, Čehi in Islandci pa leto ali dve več," je povedal predsednik slovenskih Piratov Rok Andrée.

V MMC-jev klepetu je tudi pojasnil, da se bodo, če jim uspe vstop v DZ, zavzemali ne le za preglednost, ampak za učinkovito preglednost: "Doseganje le-te zahteva množico manjših ukrepov, nadgradnjo in zaščito obstoječih nadzornih mehanizmov in podporo neodvisnim projektom (npr.: Parlameter). Med temi lahko najdemo: okrepitev in zaščita pridobivanja informacij javnega značaja, opolnomočenje civilne družbe kot varuha javnega interesa, uvajanje participativne demokracije (npr: participativni proračun), standardizacijo podatkov in njihove objave za lažji nadzor javnosti, okrepitev mehanizmov za nadzor lobiranja, strogo vodenje evidenc delovanja politike in njihovo doslednjo objavo, dosledno in proaktivno (s strani državnih organov), vključevanje javnosti v sprejemanje zakonodaje, uvajanje preventivnih nadzorov po zgledu Državnega preventivnega mehanizma itd."

Kar pa se tiče sodelovanja v morebitnih vladnih koalicijah, je predsednik Piratov dejal, da so razvojni partner in da bodo sodelovali z vsemi, "s katerimi lahko najdemo skupni jezik". "Gotovo ne bomo sodelovali s tistimi, ki zagovarjajo kršenje človekovih pravic, nespoštovanje javnega interesa in pravne države," je poudaril Rok Andrée.