Žan Mahnič je bil v zadnjem mandatu DZ-ja poslanec SDS-a. Foto: MMC RTV SLO
Žan Mahnič je bil v zadnjem mandatu DZ-ja poslanec SDS-a. Foto: MMC RTV SLO

Dozdajšnji poslanec državnega zbora in predsednik odbora za obrambo Žan Mahnič je v MMC-jev klepetu med drugim razkril, kako bi njegova stranka reševalo zagato, v kateri se je znašla Slovenska vojska.

"V SDS bi katastrofalno stanje v Slovenski vojski rešili sledeče: 1.) vojake bi izvzeli iz enotnega plačnega sistema v javnem sektorju 2.) začetna plača vojaka se mora začeti pri povprečni slovenski plači 3.) druge ugodnosti za pripadnice in pripadnike SV, ki bi naredila vojaški poklic privlačen za mlade. Bolj kot ponovni uvedbi naborništva smo naklonjeni selektivni vojaški obveznosti na način, kot ga je uvedla Švedska. S tem bi reformirali vojaško rezervo in vzpostavili Nacionalno gardo, katere naloga bi bila varovanje meja, pomoč ob naravnih in drugih nesrečah in druge naloge, ki bi jih imela, določene z zakonom o obrambi," je pojasnil Mahnič.

SDS se v predvolilnem času precej posveča tudi begunski in migrantski problematiki. "Slovenija ne sme postati ciljna država za ilegalne migrante, kajti beguncev ni, saj ni vojne v nobeni od naših sosednjih držav. Zato bomo v SDS-u zaostrili azilno zakonodajo v smeri, kot smo že predlagali - prosilci za azil k ne morejo priti iz varne države. Predvsem pa migrantska in azilna politika ne bosta več skubili slovenskih davkoplačevalcev," je dejal Mahnič in dodal, da imajo v SDS-u za te ukrepe že pripravljene zakone.