Foto: zajem zaslona, Televizija Slovenija
Foto: zajem zaslona, Televizija Slovenija

Na zadnjem predvolilnem soočenju na TV Slovenija pred drugim krogom županskih volitev sta preostala kandidata za kranjskega župana med drugim predstavila svoje poglede, kaj bi bila prva stvar, ki jo bosta storila ob morebitni izvolitvi.

Matjaž Rakovec je povedal, da je na prvem mestu zagotovo dom za upokojence. "Tukaj smo pred gradbenim dovoljenjem in tukaj res dajemo ves napor za to, da še v letošnjem letu dobimo gradbeno dovoljenje," je dejal.

Ivo Bajc pa je pojasnil, da bo "prva stvar dejansko vhod na Mestno občino Kranj". "To je treba urediti. Zdaj tam stojita dva avtobusa ljudi, ki čakajo pred glavnim vhodom. Kranjčani, ki hočemo priti na občino, na občino ne moremo priti in to je treba urediti v dveh, treh dneh," je dejal in dodal, da so nato na vrsti večji projekti, kamor tudi Bajc uvršča dom starejših občanov, katerega gradnja se po njegovih besedah vleče predolgo. "Druga zadeva, ki je mogoče še bolj pereča od doma za upokojence, je naše zdravstvo," je opozoril.

Kako si županska kandidata predstavljata delo v občinskem svetu? Ali bi organizirala koalicijo na občinski ravni?

"Seveda. Občinski svet je zelo pomembna zadeva. Zelo pomembno je, da občinski svet podpira župana, ideje župana in župan ideje občinskega sveta. Zato je dobro, da se dogovori v občinskem svetu za večino in to večino lahko sestavim kadar koli. Sem človek povezovanja," je dejal Bajc.

Njegov županski protikandidat pa je menil, da je o tem prezgodaj govoriti. "Glede na prakso zadnjih štirih let, ko nismo imeli koalicije, ko je bilo res sodelovanje na vseh nivojih, ne glede na politično pripadnost, ko imaš dober projekt, dejansko ne potrebuješ koalicije," je dejal Rakovec in poudaril, da na kranjski občinski ravni ni bilo "preštevanja levi, desni, zeleni, kakršni koli" in s tem so dokazali, da je možnost sodelovanja in povezovanja.

Županska kandidata sta spregovorila tudi o težavah zaradi vsakoletnega povečanja števila tujih delavcev, zaradi česar se predvsem šole in zdravstvene ustanove soočajo z velikimi težavami.

Bajc je menil, da je "status teh ljudi v Kranju treba rešiti na en način. Treba jih je vključiti v naše življenje."

Rakovec pa je povedal, da je že pisal predsedniku vlade in po volitvah ima že dogovorjen sestanek na ministrstvu za šolstvo.

"Mi smo pripravili v sklopu 94 točk tudi predlog, da se organizira posebne pripravljalnice. Izziv so otroci, ki bi hodili v redno šolo, ampak pri pouku, kjer se potrebuje preveč slovenskega jezika, kot je slovenščina, zgodovina, biologija, bi hodili na t. i. ure pripravljalnice. Tam, kjer se to ne potrebuje, likovni pouk, telovadba ..., pa bi bili v enotni skupini. Postopno vključevanje v družbo, spoznavanje slovenske kulture, predvsem pa učenje slovenskega jezika," je našteval.

Kako oživiti mestno jedro?

Med težavami, s katerimi se srečuje gorenjska prestolnica, je tudi pomanjkanje parkirnih mest ter oživljanje mestnega jedra. Rakovec je povedal, da je občina že začela problematiko parkirišč reševati z dovolilnicami.

Bajc pa je predstavil svojo idejo za oživitev mestnega jedra. "To je edina taka ideja v Sloveniji. Nisem se je sam spomnil, to sem videl v tujini. Jaz se nobene stvari sam ne spomnim, ampak skušam posnemati. Kitajci posnemajo, pa so v redu, kot vidimo. V Kranju bi naredil razpršeni hotel. Pozanimal sem se pri arhitektih in pri teh, ki se razumejo na te zadeve. To je zelo preprosta zadeva. Mogoče bi imeli v mestnem jedru 20 sob, 20 apartmajev, nekje bi imeli recepcijo in mesto bi oživelo," je svojo vizijo predstavil Bajc.

Volitve 2022: Soočenje kandidatov za župana mestne občine pred drugim krogom volitev - Kranj