Soočenje izzivalca Matije Kovača (levo) in aktualnega župana Celja Boška Šrota (desno) na TV Slovenija. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona
Soočenje izzivalca Matije Kovača (levo) in aktualnega župana Celja Boška Šrota (desno) na TV Slovenija. Foto: TV Slovenija/zajem zaslona

Zdajšnji župan Bojan Šrot je v prvem krogu prejel slabih 47 odstotkov glasov, Matija Kovač pa dobrih 33 odstotkov. Soočenje med njima na TV Slovenija je vodila Barbara Štor.

Če začneva midva, gospod Šrot. Pred 24 leti so bile vaše prve županske volitve. Takrat ste v prvem krogu dobili 30 odstotkov glasov, vaš protikandidat pa 39. Nato ste slavili v drugem krogu. Kaj boste zdaj v tem zadnjem tednu še naredili, da se ta scenarij tokrat ne bo uresničil za vašega tekmeca?
Šrot: Dober večer še enkrat. Jaz imam to izkušnjo, prvi krog in drugi krog, vem tudi, da se pravzaprav v drugem krogu karte na novo razdelijo, je pa bilo na tokratnih volitvah težko biti vsebinski glede na kandidate. Mi smo se ves čas pogovarjali pravzaprav o nekih izmišljenih podatkih, jaz sem bil tudi v prvem krogu deležen mnogih napadov od dveh tekmecev oziroma kandidatov, tako da jaz bom kampanjo še naprej vodil tako kot do zdaj, vsebinsko, konsistentno, s poudarki na tistem, kar je pomembno, kar v Celju identificiramo kot izziv ali pa problem oziroma izziv, ki ga je treba rešiti za prihodnost.

Gospod Kovač, 20 odstotkov glasov so minulo nedeljo volivci namenili preostalim trem kandidatom. Zdaj vi potrebujete njihove glasove. Kaj boste naredili, da jih prepričate in predvsem, da pritegnete tudi tiste neopredeljene, ki niso šli na volitve?
Kovač: Da, mi se zelo zavedamo, da je Celje z rezultatom glasovanja v prvem krogu pokazalo, da je pripravljeno in zrelo za spremembe. To pomeni, da bomo vodili kampanjo, kot smo jo do zdaj, predvsem na vsebini in vizijah, ki jo temu mestu ponujamo, pa tudi konec koncev z ljudmi na terenu. Mi smo v tem mesecu prevozili s kolesom vseh 19 mestnih četrti in krajevnih skupnosti, stopili v stik s številnimi občani, v teh tednih to nadaljujemo tudi po posebnih skupinah, med športniki, kulturniki, gasilci in tako naprej.

Mnogi kot vašo šibkost poudarjajo, da nimate liste za mestni svet. Kje boste iskali večino v podporo, da boste lahko delovali kot župan?
Kovač: Jaz ločim in razumem zakon o lokalni samoupravi, kjer je županska funkcija ločena od mestnega sveta. Prvi krog je z rezultati v mestnem svetu pokazal, da je mogoča kakovostna, močna koalicija, ki bo temeljila konec koncev tudi na strankah, ki so me že podprle takoj
po volitvah v nedeljo.

Če še malo ostanemo pri mestnem svetu, gospod Šrot, v zadnjem času je bilo pogosto slišati očitke, da v zadnjih štirih letih v mestnem svetu ni bilo neke razprave, da so se vse odločitve sprejemale vnaprej, skratka, da občinski svet v Celju nima več neke prave vloge. Če boste izvoljeni, kako mu boste povrnili ugled?
Šrot: Jaz trdim, da ima mestni svet zelo pomembno vlogo in ima pravo vlogo. Način dela, ki ga jaz prakticiram že praktično 24 let, je, da se predstavniki vseh svetniških skupin dobimo še pred mestnim svetom in tam opravimo veliko razprave. Veliko razprave se opravi tudi na odborih in komisijah mestnega sveta. Kar se tiče same večine v mestnem svetu, pa moram vendarle Matiji tudi nekaj replicirati. Levica ima dva svetnika, vi se sicer ves čas predstavljate kot nestrankarski kandidat, ampak saj smo tudi na enem od lokalnih soočenj videli, podporniki so bili vsi iz Levice in v bistvu ste bistveno bolj strankarski kandidat kot jaz. Prvopodpisanega med vašimi podporniki tam nisem videl in ne vem, kako ste prešteli glasove v mestnem svetu, kajti stranke, ki so meni obljubile podporo, imamo večino v mestnem svetu, je pa res, da ta ni tako pomembna, kot se na prvi pogled zdi, kajti z veliko pogovorov, dogovorov in z dobrimi projekti večina svetnikov podpre predloge.

Boste odgovorili na te očitke?
Kovač: Seveda bom odgovoril. Meni se zdi to, da je danes edina pomembna tema prikazovanje mene kot kandidata Levice smešno. Seveda Celjani vedo, jaz sem dva mandata bil mestni svetnik te stranke. Na te volitve pa smo se podali kot Celjani, v ekipi ljudi, ki so različnih svetovnih nazorov in smo se zelo dobro organizirali, predvsem s podporo najboljših mladih aktivnih ljudi s področja športa, gospodarstva in kulture, ki podpirajo to zgodbo, ker vedo, da potrebujemo župana za vse Celjane. Jaz bi tudi želel povedati to, da je gospod Šrot bil pred 24 leti izvoljen kot predstavnik ene stranke, ki jo je vmes tudi zamenjal in je ves čas tudi poudarjal to neideološkost lokalne politike, s čimer se jaz močno strinjam in vem, da je bistveno v mestnem svetu seveda voditi projekte in kazati vizije, ki bodo seveda koristile Celju na dolgi rok in v koaliciji, ki se zarisuje za naslednje obdobje, je kar veliko ljudi, s katerimi sem kot svetnik in kot občan v preteklosti sodeloval in imam dobre odnose in sem prepričan, da bodo tudi ob spremembi, ki se nam kaže, delovali v korist skupnosti in Celja.

Pa kako je zdaj s tem vašim članstvom v Levici? Ste član, niste član, ste zamrznili članstvo?
Kovač: Seveda, jaz sem član od leta 2014, ko sem tudi postal mestni svetnik, vesel sem te izkušnje in takratne možnosti konec koncev se vključiti v celjsko lokalno politiko, takrat sem javno obljubil, da bom to počel največ dva mandata, kar mislim, da je tudi higienično, letos, ko so me pa prijatelji, Celjani in ljudje, ki jih tudi strokovno spoštujem, nagovorili k županski kandidaturi, pa sem rekel, da seveda pod pogojem, ker smo iz različnih okolij in z različno miselnostjo, da to naredimo kot Celjani, neodvisno in ob podpori seveda vseh tistih, ki so mi konec koncev namenili podpis, da sem to kandidaturo vložil.

Gospod Šrot?
Šrot: Ampak, če lahko, jaz sem vedno kandidiral kot kandidat stranke, v kateri sem bil. Bil sem na štirih volitvah kandidat Slovenske ljudske stranke, pravzaprav na petih in na zadnjih volitvah kandidat svoje stranke in nisem govoril, da sem nestrankarski človek. In kadar skrivaš ti svoje poreklo, je to pravzaprav zavajanje volivcev. Jaz poznam, kaj ste zapisali na Facebooku 2014. Da ste prvi socialistični opozicijski svetnik. Takrat, dobro, ste bili še bistveno mlajši, ampak tudi v času volilne kampanje ne drži trditev, da je to zdaj nek širok krog Celjanov, ker je tudi na soočenju na lokalni televiziji bila celotna lista Levice tam in nisem videl drugih občank in občanov, ne vem pa, zakaj bi to skrivali. Je pa res, da ste v prvem krogu vi tudi na javni televiziji govorili, jaz sem edini nestrankarski kandidat. Drži?

Kovač: Jaz bi gospodu Šrotu samo sporočil, da se res čudim, da se moramo zdaj ukvarjati z mojo strankarsko pripadnostjo, jaz nikoli nisem rekel, da sem nestrankarski kandidat, jaz sem neodvisni kandidat, v sodelovanju, to je zdaj že potrjeno, v drugem krogu tudi nekaterih vladnih strank, celjskih list in delujem na tak način. To ne drži, da so bili med mojimi podporniki predstavniki stranke Levica, tu so bili ljudje, ki delujejo v mojem štabu, ki so večinoma oziroma praktično vsi niso člani strank in delujejo predvsem kot strokovnjaki s področij, ki sem jih prej naštel. To je ekipa, ki lahko Celju daje en nov zagon in jaz verjamem, da bomo to tudi storili.

Gospod Šrot, kako boste umeščali velike projekte v prostor, če boste ponovno izvoljeni? Recimo, če se dotaknemo te turistične brvi. Mnogo je očitkov, da ni bilo neke javne razprave, da Celjani niso mogli povedati svojega mnenja. Bo v prihodnjem mandatu drugače?
Šrot: Trikrat je bila ta tema na mestnem svetu predstavljena, bilo je tudi nekaj javnih predstavitev. Jaz pri vsakem projektu iščem širok konsenz, ki ga želim v mestnem svetu, tudi za ta projekt je mestni svet izrekel zelo širok konsenz, moram pa povedati, če že v prvem krogu nisem imel te možnosti, da so pravzaprav čisto vsi statistični podatki za Celje odlični. Mi smo ena redkih občin, ki je po koeficientu razvitosti napredovala. Kot zanimivost, napredovale so zgolj tiste tri občine, ki niso menjale župana. To je Novo mesto, Celje in pa Krško, ki je zdaj. Smo v vrhu po čisto vseh statističnih podatkih in jaz se bom trudil, da bo tako tudi naprej, da bo Celje še bolj napredovalo in se razvijalo na vseh področjih in za vse generacije. Niso pomembni samo mladi, ki so zelo pomembni, ampak vse generacije.

Stavek.
Kovač: V prvem krogu smo večkrat dokazali, da ima Celje razvojne probleme. V zadnjih štirih letih so vsi kazalniki, tako po odseljevanju med občinami, tako po gradbenih dovoljenjih in po gospodarski aktivnosti, žal nas niso postavili med vodilne v tem obdobju. Mi se moramo tu organizirati in predvsem narediti to, da bo celjsko gospodarstvo lahko ponovno zaživelo, za to potrebujejo gospodarske pogoje, občinski prostorski načrt, da bodo lahko mladi se začeli vračati v Celje. 1830 mladih, ki se je v tem obdobju iz Celja odselilo zaradi tega, ker tu niso našli priložnosti in stanovanja, je za Celje ključen izziv, na katerem bi bilo treba delati včeraj, ampak še vedno ni zamujeno.

In tukaj bomo žal naredili piko.

Vabljeni k ogledu soočenja v videu spodaj.

Soočenje kandidatov za župana mestne občine pred drugim krogom volitev - Celje