Foto: BoBo
Foto: BoBo

DVK je po nedeljskih državnozborskih volitvah pohvalil volilne komisije in volilne odbore, da so svoje delo opravili dobro in kljub dokaj veliki volilni udeležbi tudi hitro in učinkovito. Manjši zapleti na voliščih pa so bili, kot navaja DVK, hitro razrešeni.

Tako so po podatkih okrajne volilne komisije Ljubljana Moste - Polje za 30 minut podaljšali glasovanje na volišču Senožeti in za 10 minut na volišču Bizovik, saj so morali počakati na nove glasovnice, ker jih je zaradi visoke volilne udeležbe zmanjkalo.

Na volišču v gasilskem domu Laze v Dolu pri Ljubljani pa so ugotovili, da je bilo pred začetkom glasovanja domnevno odtujenih 20 neuporabljenih glasovnic. Obvestili so policijo, ki zaplet preiskuje. Vsi volilni odbori volilnega okraja 4005 pa so bili opozorjeni, da morajo biti pri izvedbi volitev in pri štetju glasov še posebej pozorni.

"Pri ugotavljanju izida glasovanja v tem okraju nas okrajna volilna komisija ni obvestila, da bi se pojavile kakršne koli nepravilnosti," so navedli na DVK-ju.

Volilni odbor na volišču na OŠ Louisa Adamiča v Grosuplju pa je po podatkih okrajne volilne komisije Grosuplje moral prekiniti štetje glasov, saj se je iz ene glasovnice vsul neznani bel prah. Ko so pristojni organi končali preiskavo, je volilni odbor lahko nadaljeval štetje glasovnic.

Glasovanje je včeraj potekalo tudi na 30 voliščih na veleposlaništvih in konzulatih v tujini. "Po dozdajšnjih informacijah, ki jih sporočajo diplomatska-konzularna predstavništva, ni bilo nobenih zapletov," še navaja DVK.

Ovse opazoval volitve

Ocenjevalna misija Organizacije za varnost in sodelovanje v Evropi (Ovse) za demokratične institucije in človekove pravice (ODIHR) za slovenske državnozborske volitve v sredo zapušča Slovenijo. Sedemčlanska odprava tujih strokovnjakov iz šestih držav bo poročilo misije objavila čez nekaj mesecev.

Ocenjevalno poročilo bodo poslali slovenski vladi in objavili na spletni strani nekaj mesecev po volitvah, je pojasnila predstavnica za odnose z javnostmi ODIHR Sanita Jemberga. Poročilo bo vključevalo predloge, kako bi volilni proces lahko bil izboljšan v skladu z mednarodnimi zavezami Slovenije, je dodala.

V ekipi misije je bilo sedem strokovnjakov iz šestih držav, in sicer iz Nemčije, Armenije, Italije, ZDA, Hrvaške in Latvije.

"Ocenjevalna misija ODIHR za razliko od opazovalne misije nima dolgoročnih opazovalcev, ki bi bili stalno nameščeni v posameznih regijah države, ali številnih kratkoročnih opazovalcev, ki bi obiskovali volišča na dan volitev. Prav tako ta vrsta misije ne poda ocene volitev dan po volitvah," so že ob napovedi misije v začetku aprila zapisali pri DVK-ju.