Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na prvi seji vlade bi po načrtih imenovali državnega sekretarja, odgovornega za skrajšanje čakalnih dob v zdravstvu, podprli predlog zakona proti škodljivim ukrepom trenutne vlade, ki ga je pripravil Inštitut 8. marec, sprejeli bi zakon o amnestiji za kaznovane protivladne protestnike, in predlog novele zakona o RTV Slovenija ter se lotili kadrovske normalizacije in zamenjali direktorje Ukoma, policije, DUTB-ja …

"Sprejeli bomo novelo zakona o javnem RTV-ju za takojšen umik politike iz organov upravljanja in nadzora, s tem pa povrnitev neodvisnosti javnega RTV-servisa," je povedala predsednica SD-ja Tanja Fajon.

V prvih stotih dneh nove vlade namerava SD sprejeti rešitve v zdravstvenem, socialnem, razvojnem in trajnostnem paketu. Med zdravstvenimi ukrepi je Tanja Fajon poudarila urgentni program skrajšanja čakalnih dob in zagotovitev osebnega zdravnika za 133.000 ljudi, v socialnem paketu pa uzakonitev brezplačne šolske prehrane s 1. septembrom 2022 in povečanje dostopnosti do varstvenega dodatka za upokojence z najnižjimi prejemki.

V razvojnem paketu je Tanja Fajon napovedala popravke nacionalnega načrta za okrevanje in odpornost, da Slovenija izkoristi vsa razpoložljiva povratna in nepovratna evropska sredstva, napovedala pa je tudi reševalni sklad za pomoč gospodarstvu v vrednosti 1,5 milijarde evrov zaradi naraslih cen energije in surovin. V trajnostnem paketu je navedla regulacijo cen energentov z omejitvijo najvišje dovoljene cene elektrike ter sprejetje zakona o izgradnji 10.000 javnih najemnih stanovanj.

Z energetsko kapico bi regulirali cene energentov in omejili najvišjo dovoljeno ceno elektrike, na področju sociale bi uvedli brezplačno šolsko prehrano in zagotovili večjo dostopnost do varstvenega dodatka za upokojence. V okviru razvojnih ukrepov bi pripravili zakon o slovenskih demografskih rezervah ter vzpostavili agencijo za razvoj in agencijo za prebojne tehnološke inovacije.

Predlagani ukrepi pa bodo, kot pravijo v SD-ju, podlaga za koalicijska pogajanja po volitvah.