Moderatorka Ksenija Horvat je v uvodu povedala, da so na soočenje povabili predstavnike vseh političnih strank, ki kandidirajo na tokratnih državnozborskih volitvah. Vabilu se je odzvalo enajst strank.

Povabilu so se odzvali predstavniki predstavniki LMŠ-ja, Piratske stranke, Levice, Vesne - zelene stranke, SD-ja, SAB-a, Naše dežele, Gibanja Svoboda in Povežimo Slovenijo, Naše prihodnosti in Dobre države ter Za ljudstvo Slovenije. Foto: Youtube/zajem zaslona
Povabilu so se odzvali predstavniki predstavniki LMŠ-ja, Piratske stranke, Levice, Vesne - zelene stranke, SD-ja, SAB-a, Naše dežele, Gibanja Svoboda in Povežimo Slovenijo, Naše prihodnosti in Dobre države ter Za ljudstvo Slovenije. Foto: Youtube/zajem zaslona

Kandidati za ministra za kulturo
Dogodek se je začel z ogrevalnimi vprašanji, med katerimi je bilo, ali imajo stranke svoje kandidate za ministra za kulturo. Pritrdilno so odgovorili predstavniki LMŠ-ja, Piratske stranke, Levice, Vesne - zelene stranke, SD-ja, SAB-ja, Naše dežele, Gibanja Svoboda in Povežimo Slovenijo, negativno pa predstavnika Naše prihodnosti in Dobre države ter Za ljudstvo Slovenije.

Vprašanje prioritet
Sledilo je vprašanje, česa bi se stranke najprej lotile. Esmeralda Vidmar (Za ljudstvo Slovenije) je izpostavila prekarnost delavcev v kulturi, Marko Balažič (Povežimo Slovenijo) je med drugim izpostavil potrebo po široki javni razpravi. Po besedah Tamare Vonta (Gibanje Svoboda) je potreben nov krovni zakon v kulturi, tudi medijsko zakonodajo je nujno napisati na novo.

Predvolilno soočenje na temo kulture in umetnosti

Dejan Podgoršek (Naša dežela) je izpostavil, da bi morala biti sredstva za kulturo razporejena drugače, v SAB-u bi se po besedah Branislava Rajića posvetili samozaposlenim in kulturni dediščini ter okrepili dialog z nevladnim sektorjem. V SD-ju po besedah Dejana Prešička menijo, da sta potrebna nov kulturni sistem in krovni zakon v kulturi, pa tudi nova zakona o medijih in o RTV-ju. Potrebo po spremembi vseh treh zakonov je izpostavil tudi Klemen Belhara (Vesna – zelena stranka).

Zlatan Čordić (Naša prihodnost in Dobra država) je kot največjo težavo, tudi v kulturi, izpostavil korupcijo. V Levici imajo po besedah Aste Vrečko pripravljeno celovito prenovo kulturnega sistema. Za Piratsko stranko bi bil po besedah Gorazda Knifica prvi ukrep, da se kultura na ravni odločanja vrne stroki. Tudi Jerca Korče (LMŠ) je izpostavila vrnitev veljave strokovnim skupinam, spremembo medijske zakonodaje in zakona o RTV-ju ter ureditev položaja samozaposlenih.

Proračun, decentralizacija, NSK ...
V nadaljevanju so se posvetili proračunu in porazdelitvi sredstev, nato pa še decentralizaciji – kako si jo stranke predstavljajo in kako se je nameravajo lotiti. Ob koncu so predstavniki strank spregovorili še, kakšen bo, če bo njihova stranka prevzela ministrstvo za kulturo, njihov odnos do Nacionalnega sveta za kulturo (NSK), dialoških skupin in Kulturniške zbornice, pri čemer so se vsi strinjali o nujnosti stalnega dialoga.


Posnetek celotnega soočenja si lahko pogledate tukaj: