Od leve proti desni: Ivan Gale (predsednik Naše prihodnosti), Natalija Tripković (podpredsednica Dobre države), Violeta Bulc (podpredsednica Naše prihodnosti), Smiljan Mekicar (predsednik Dobre države). Foto: Naša prihodnost
Od leve proti desni: Ivan Gale (predsednik Naše prihodnosti), Natalija Tripković (podpredsednica Dobre države), Violeta Bulc (podpredsednica Naše prihodnosti), Smiljan Mekicar (predsednik Dobre države). Foto: Naša prihodnost

Stranka Dobra država je bila ustanovljena leta 2017 na pobudo pravnika in politologa Bojana Dobovška. Na volitvah v DZ leta 2018 je dobila 1,52 odstotka oziroma 12.540 glasov. Dobovšek je pred kratkim odstopil, kjer so bili na kongresu proti njegovim željam naklonjeni povezovanju z drugimi strankami. Odtlej stranko vodi Smiljan Mekicar. Dobra država se je tako odločila za sodelovanje s stranko Naša prihodnost.

Naša prihodnost je nastala marca letos na pobudo Ivana Galeta, znanega iz zgodbe z nakupom medicinske opreme, ki ga je izvedel zavod za blagovne rezerve. Njihov program je še vedno v fazi predloga osnutka, poudarjajo.

Ker ni jasno, kateri elementi obeh programov bodo preživeli spojitev v skupno entiteto na državnozborskih volitvah, povzemamo oba.

Stranki sta kandidatne liste vložili v vseh volilnih enotah. V sodelovanju z Zvezo za Dolenjsko in gibanjem SOS se na volitve podajajo z 78 kandidati. Ob predsednikih strank bo kandidirala tudi podpredsednica Naše prihodnosti Violeta Bulc, na kandidatnih listah pa so med drugim še poslanka Violeta Tomić, Zlatan Čordić (znan kot raper Zlatko) in kuharska mojstrica Alma Rekić.

DOBRA DRŽAVA

Foto: BoBo
Foto: BoBo

Program Dobre države je sestavljen iz desetih točk.

1. Vladna struktura

Dobra država bi število ministrstev zmanjšala na devet in jih vse preselila na skupno lokacijo oziroma v "energetsko samozadosten kompleks – naselje". Tako bi vladno ekipo naredili učinkovitejšo in preglednejšo, pravijo. Uvedli bi tudi referendumski dan in na splošno več soodločanja tako državljanov kot civilne družbe.

2. Finance

Dobra država bi odpravila "navidezno neodvisne sklade", kot so DUTB, SDH in KAD. Premoženje bi prenesla pod eno samo institucijo pod javnim nadzorom. Ukinila bi uporabo tega premoženja za samo določene skupine (kot denimo KAD vplačuje za pokojninsko zavarovanje). Uvedla bi davek na nepremičnine, ki bi obdavčil "nadpovprečno", neaktivno premoženje. Zavzema se za "prenehanje razmetavanja denarja pod pretvezo covid-19". Pripravila bi projekt "3 milijarde nazaj ljudem", ki bi bil protibirokratske in protikorupcijske narave. "Uredila" bi trgovanje s kriptovalutami.

3. Zdravje in sociala

Dobra država namerava oceniti stanje v zdravstvu po epidemiji covida-19 in nato sprejeti ukrepe. Med drugim namerava krajšati čakalne vrste po terminskem načrtu, ukiniti mešanje dela v javnem in zasebnem sektorju, medicinsko osebje "ustrezno nagrajevati", prepovedati farmacevtsko sponzoriranje zdravnikov, pa definirati košarice storitev ob "realnih cenah" in plačevanje zdravstvenega zavarovanja poenotiti. Na področju sociale bi pomoči zagotovili samo res pomoči potrebnim. V petih letih bi zgradili 3000 postelj v domovih za ostarele in uvedli koncept "pokojnina za posteljo". Če državljan nima dovolj prihodkov za oskrbo v domu, mu razliko plača država.

4. Gospodarstvo in mobilnost

Dobra država se zavzema za gradnjo magnetne železnice med brniškim letališčem in Ljubljano. Po Sloveniji pa bi prevoz preuredila po konceptu "v eni uri po Sloveniji". Pri tem bi tudi "razgradila investicijske, gradbene lobije". Pospešila bi gradnjo najemniških neprofitnih stanovanj s prednostno listo za mlade.

5. Varnost

Policijo, vojsko, reševanje, informacijsko varnost in hibridne nevarnosti bi uvrstili pod eno samo ministrstvo. Posebno pozornost bi namenili problematiki človekovih pravic ob razvoju nadzornih sredstev. Profesionalno vojsko bi dopolnjevali s kratkim, periodičnim usposabljanjem državljanov za rezervo. Meje države bi varovali s sodobno tehnologijo. Varnostne organe bi opremljali, posodabljali s "sistemskimi sredstvi".

6. Energetika in trajnostni razvij

Dobra država se zavzema za gradnjo drugega bloka krške jedrske elektrarne in zaprtje elektrarn na premog. Srednjeročno bi povečevali delež sončne ter vetrne energije na vsaj tretjino. Na področju okolja bi sanirali divja odlagališča, uvedli davek na plastično embalažo in pripravili program za kmetijsko samooskrbo ob podnebnih spremembah.

7. Izobraževanje, kultura ...

Stranka meni, da mora biti osnovo šolstvo dejansko brezplačno vključno z učnimi pripomočki. Vrtec mora biti brezplačen tudi za prvega otroka. Na področju izobraževanja namerava uskladiti izobraževalne programe s tehnološkimi in družbenimi spremembami, med drugim tako, da se premakne od pomnjenja k spodbujanju ustvarjalnosti. Država naj financira rekreativno športno infrastrukturo in tudi opredeli šport kot strateško panogo. Prenovila bi medijsko zakonodajo, tudi zakon o RTV-ju, da bi omejila politične pritiske nanj.

8. Pravosodje

Dobra država se zavzema za to, da imajo novi sodniki poskusni mandat, povečano število strokovnih sodelavcev in kazni za sojenje "prek razumnega roka" ali zastaranja. Uvedla bi obvezno odločanje na drugi stopnji. Pa tudi merila za napredovanja.

9. Javna uprava

Javne uslužbence bi nagrajevali po uspešnosti in jih rotirali po primerljivih delovnih mestih. Ukinili bi "nepotrebne" urade in agencije, poslovanje države uprave "uporabno" digitalizirali. Pri lokalni samoupravi bi funkcionalno združevali medobčinske storitve brez "umetnega risanja" mej regij.

10. Zunanja politika

Dobra država se zavzema za kredibilno in uravnoteženo politiko do velikih sil, kot so ZDA, Rusija, Kitajska, pa do Afrike ... Treba je graditi zavezništva, ki nevtralizirajo ekonomska in varnostna tveganja, in se aktivno prilagajati nestabilni globalni ureditvi.

NAŠA PRIHODNOST

Ivan Gale je najvidnejše ime stranke Naša prihodnost. Nekaj časa so po medijih krožila ugibanja, da bo sodeloval v stranki Gibanje svoboda. Foto: SOJ RTV SLO/RTV SLO
Ivan Gale je najvidnejše ime stranke Naša prihodnost. Nekaj časa so po medijih krožila ugibanja, da bo sodeloval v stranki Gibanje svoboda. Foto: SOJ RTV SLO/RTV SLO
Foto: Naša prihodnost
Foto: Naša prihodnost

V stranki Naša prihodnost poseben poudarek dajejo socialni varnosti in pravni državi, ki naj poskrbita za "malega človeka". Če namreč skupnost poskrbi za posameznika, potem lahko postane aktiven državljan tudi v politični sferi oziroma vpliva na odločitve, ki se tičejo skupnosti. "Socialna država bomo postali, ko bomo vsem posameznikom zagotovili možnosti za dostojno življenje, ne glede na njegov status." Zavzemajo se tudi za okrepitev samooskrbe, saj ima ta "neposreden vpliv na socialno varnost".

Podpredsednica stranke je Violeta Bulc. Foto: Osebni arhiv
Podpredsednica stranke je Violeta Bulc. Foto: Osebni arhiv

Pomembna jim je svoboda govora in z njo povezana svoboda medijev. Z zakonodajo bodo "ustrezno zaščitili" novinarje pred politiko in medijsko koncentracijo, pri čemer kritično nastopajo do vladnega ravnanja z RTV-jem in STA-jem. "Zato je ena ključnih prioritet, ki naj preplete vse sfere družbe, spoštovanje svobode govora. Ta omogoča in spodbuja javno razpravo in ne bo v nobenem primeru diskriminatorna ali celo diskreditatorna do posameznikov, ki postavljajo morda za koga 'težka' ali 'neprimerna' vprašanja." Za to pa je potreben spoštljiv in strpen javnih diskurz.

Nadalje se zavzemajo za preglednost, ki je po njihovih navedbah največji sovražnik korupcije in nepotizma. Zavzemajo se za zaščito žvižgačev in prijavo nepravilnosti "z enim klikom". Da bi dobili učinkovite javne institucije, je treba angažirati strokovne in sposobne kadre "namesto politično nastavljenih".

Naša prihodnost kot tretjo sredinsko točko programa izpostavlja vprašanje obveznega cepljenja proti covidu-19. Vsaka razprava o obveznem cepljenju ali prisili k cepljenju s cepivi, ki niso prestala standardnih postopkov ali varnostnih protokolov, je škodljiva in nesprejemljiva, sporočajo. To mora biti stvar posameznika. Sicer pa bi zdravstvo reorganizirali in ga naredili bolj dostopnega.

Na področju gospodarstva jim je bistveno krožno gospodarstvo ob hkratnem spodbujanju podjetništva z raziskovanjem-razvojem vred.

Ker je njihov program še vedno v fazi "predloga osnutka", se bo najbrž še precej spreminjal. Dokument je v celoti dostopen tukaj.