Predstavniki liste Naša prihodnost in Dobra država bodo odslej svoja stališča predstavljali na soočenjih parlamentarnih strank. Foto: Naša prihodnost
Predstavniki liste Naša prihodnost in Dobra država bodo odslej svoja stališča predstavljali na soočenjih parlamentarnih strank. Foto: Naša prihodnost

"Ivan Gale je dosegel, da bo odslej lista Naša prihodnost in Dobra država na vseh soočenjih, ki so v sklopu Javnega zavoda Radioetelevizija Slovenija, zastopana med parlamentarnimi strankami," so sporočili iz stranke Naša prihodnost, ki se na volitve podaja s stranko Dobra država.

Kot so pojasnili, so RTV Slovenija k podelitvi statusa parlamentarne stranke pozvali po tem, ko je upravno sodišče izdalo začasno odredbo, po kateri mora RTV Slovenija kot parlamentarno stranko upoštevati Gibanje Svoboda Roberta Goloba. Upravno sodišče je namreč zavzelo stališče, da ima stranka, ki ima v svojih vrstah poslanca državnega zbora, dejansko politično težo, pri tem pa ni pomembno, koliko poslancev ima. Naša prihodnost ima namreč v svojih vrstah poslanko Violeto Tomić, ki je bila v DZ izvoljena na listi Levice.

Sorodna novica Sodišče pritrdilo Golobovi Svobodi, na TV Slovenija prihajajo kot parlamentarna stranka

V Naši prihodnosti so v sporočilu za javnost zapisali, da so "po nekaj formalnih sprenevedanjih, češ da niso bili seznanjeni s tem, da je Violeta Tomić naša kandidatka", dobili elektronski odgovor generalnega direktorja RTV Slovenija Andreja Graha Whatmougha. Ta je zapisal, da je na podlagi začasne odredbe o statusu Gibanja Svoboda "možno utemeljevati stališče, ki sicer ni v skladu ne s prakso ne (doslej) relevantnimi pravnimi viri", da je novoustanovljena stranka, ki ima v DZ-ju enega poslanca, ki je bil v DZ izvoljen na listi druge stranke, zastopa pa stališča te stranke, za namene izvajanja zakona o RTV Slovenija "parlamentarna stranka".

"Pravo terja, da se enaki primeri obravnavajo enako, drugačne primere pa drugače. To velja še toliko bolj, če gre za enakovrstne primere strank, ki nastopajo na istih volitvah," je po navedbah Naše prihodnosti zapisal generalni direktor RTV Slovenija, ki je status parlamentarne stranke podelil tudi Naši deželi Aleksandre Pivec. Ob tem je pojasnil, da je je takšno odločitev sprejel, ker pravnomočne odločitve sodišča glede Gibanja Svoboda ni mogoče pričakovati pred volitvami, po volitvah pa bo zahtevek Naše prihodnosti nerelevanten.

Lista strank Naša prihodnost in Dobra država na soočenja