V Slovenj Gradcu so razburjeni zaradi SDS-ovih predvolilnih plakatov. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač
V Slovenj Gradcu so razburjeni zaradi SDS-ovih predvolilnih plakatov. Foto: MMC RTV SLO/Gorazd Kosmač

SDS se je tako odzval na dopis Mestne občine Slovenj Gradec, ki je SDS opozorila, da so projekti, ki jih na plakatih in spletu oglašujejo v kampanji, financirani iz različnih virov. Na občini so zato zahtevali, da SDS sporne oglase umakne.

V SDS-u so poudarili, da je namen njihove spletne kampanje predstaviti projekte, ki prebivalcem po celotni Sloveniji izboljšujejo kakovost življenja. "Gre za projekte, ki jih je vlada pod vodstvom SDS-a potrdila, načrtovala, začela izvajati ali jih tudi dokončala na občinski, medobčinski in nacionalni ravni," so zapisali v odgovoru občini. Projekti so financirani iz kombinacij različnih virov – proračunskih, občinskih ali evropskih sredstev, pri nekaterih projektih kot investitor ali soinvestitor nastopa tudi zasebni vlagatelj, so dodali.

Sorodna novica Slovenjgraška občina SDS pozvala k umiku predvolilnih oglasov

Zapisali so, da se SDS zavzema za decentralizacijo države in razvoj vseh občin ter se zaveda pomena lokalne samouprave, zato so tudi v času vodenja vlade večkrat dvignili povprečnine. "Od tega je občina Slovenj Gradec za leto 2020 prejela 600.279 evrov več kot leto prej, za leto 2021 pa kar 684.542 evrov več sredstev, kot bi jih prejela, če aktualna vlada ne bi zvišala povprečnin," so našteli in k temu dodali tudi zneske povprečnin.

Ob tem so se opredelili tudi do projektov, ki so na predvolilnih oglasih SDS-a zmotili slovenjgraško občino. "Vrednost celotnega projekta zimski bazen in urbani park znaša 8.615.337 evrov, od tega je bilo po podatkih ministrstva za okolje in prostor, ki ga vodi minister iz kvote SDS-a, odobrenih proračunskih in EU-sredstev 5.184.926 evrov. Za obnovo kulturnega doma Slovenj Gradec pa je od ministrstva za kulturo, ki ga prav tako vodi minister iz kvote SDS-a, bilo namenjeno 196.737 evrov, celotna vrednost projekta pa je znašala 300.000 evrov," so našteli.

"Glede na vse navedeno lahko ugotovimo, da je bilo zaradi dela SDS v vladi načrtovanje, izvajanje in dokončanje projektov na lokalni ravni pospešeno, odobrena so bila sredstva za obnovo, izgradnjo, prav tako so bile povišane povprečnine," so sklenili v SDS-u.