Foto: Vesna
Foto: Vesna

"Spregledali smo dejstva, da so tu vremenski pojavi, ki so povezani s podnebnimi spremembami; suše, poplave, vetrovi, in tega bo vedno več. Na drugi strani pa se za zaprtimi vrati, mimo ljudi, odloča o najpomembnejših projektih današnje in prihodnje generacije," je dejala sopredsednica stranke Vesna Urša Zgojznik na novinarski konferenci. Poudarila je tudi načrte o povečanju sežiganja odpadkov in gradnjo drugega bloka jedrske elektrarne v Krškem, o čemer se po njenih besedah ne pogovarjamo iskreno.

Predstavniki stranke so med drugim opozorili na segrevanje ozračja v Sloveniji, pomanjkanje vlaganja v obnovljive vire energije, recikliranje in ravnanje s hrano. Sopredsednik stranke Uroš Macerl je poudaril tudi pomembnost pogovarjanja o sušah, naravnih nesrečah, propadlih kmetijah in prihodnosti naših otrok.

Spregledana dejstva, povezana z okoljsko problematiko, ogrožajo našo prihodnost, poročilo Mednarodnega panela za podnebne spremembe pa opozarja, da smo v nepovratni poti v podnebno katastrofo, so zapisali v sporočilu za medije.

Vesna o nepovratni poti v podnebno katastrofo

"Smo kot otroci, ki se v peskovniku kregajo, po kateri poti bo šel tovornjak, medtem ko izza ovinka prihaja orkan. Se zavedamo pomena letošnjih volitev na našo prihodnost? Ali je sploh mogoče, da se v celotni volilni kampanji ne ukvarjamo s težavo, ki bo za vse prinesla bistveno večje spremembe kot katera koli druga odločitev? Čez 4 leta bo že prepozno! Na vročem in mrtvem planetu se ne bomo mogli pogovarjati o stanovanjih, gospodarstvu, zdravstvu ... takrat bo šlo samo še za preživetje."