Stožice iz zraka. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci
Stožice iz zraka. Foto: RTV SLO/ Ergyn Zjeci

Predsednica stranke Urša Zgojznik je poudarila pomen zelenih površin, ki vplivajo na kakovost življenja in zdravje prebivalcev. Ne smemo pozabiti, da zelene površine omogočajo ohranjanje biotske raznovrstnosti, zagotavljajo boljšo kakovost zraka, uravnavajo podnebne razmere v mestih, uravnavajo odtok padavinskih voda, omogočajo kakovostno preživljanje prostega časa in še mnogo več, je opozorila Zgojznik. "Namesto da bi širili zelene površine, jih v urbanih okoljih v Sloveniji krčimo," je dodala.

Luka Florjanc, arhitekt in ljubljanski kandidat Vesne, je poudaril, da so civilne iniciative pomemben del demokratične družbe ter da je dialog stroke in politike z vsemi lokalnimi skupnostmi v ruralnem in urbanem okolju nujno potreben.

Nekdanji minister za okolje Miha Jazbinšek je opozoril na težave v šišenski soseski, kjer se zelenice, ki pripadajo lastnikom stanovanj v soseski, zazidavajo in tržijo. Dodal je tudi, da se mu zdi "nerealno", da 30 let po sprejetju omenjenega stanovanjskega zakona Mestna občina Ljubljana ne opravi svoje obveznosti: "Predaje zelenice njihovim lastnikom."