Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Kandidati koalicije zunajparlamentarnih strank Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS) za poslance v 7. volilni enoti Maribor trdijo, da niso podpisali izjave, da kandidirajo kot kandidati liste Gibanje Zedinjena Slovenija, ampak z imenom Zavezništvo osvobodimo Slovenijo. "Samo tej listi smo dejansko dali svoje soglasje za kandidaturo na volitvah in nobeni drugi," so zapisali v javnem vprašanju in pozivu državni volilni komisiji (DVK).

Sorodna novica V Zavezništvu osvobodimo Slovenjo vložili pobudo za oceno ustavnosti volitev

Od DVK-ja zato zahtevajo, da pojasni, "kdo in zakaj je ponaredil dokumente oziroma kdo in s kakšnim namenom goljufa na državnozborskih volitvah". Kot navajajo, DVK zaradi poneverbe in goljufije pozivajo k odstopu. Zapisali so, da je za odstop dovolj tudi dejstvo, da morda zgolj niso opravili nalog, za katere so zadolženi in plačani z davkoplačevalskim denarjem.

Do domnevnih nepravilnosti je prišlo konec marca, ko je mariborska okrajna volilna komisija ZOS pozvala, naj popravi vloženo kandidatno listo, saj naj iz nje ne bi bilo razvidno, da gre za skupno listo dveh ali več političnih strank, kot to zahteva zakon. Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija Andrej Šiško pa je takrat dejal, da so jih k spremembi imena liste "dobesedno prisili".

Predsednik volilne komisije Maribor Branko Reisman je za Slovensko tiskovno agencijo dejal, da so ZOS najprej opozorili na pomanjkljivosti. "Niti ni bilo organov, niti aktov, ničesar od stranke SSN, nobene listine, ki bi izkazovala, da obstaja koalicija strank," je povedal. Predstavnik Stranke slovenskega naroda (SSN) je nato po Reismanovih besedah prišel popravit vlogo in jo spremenil "čisto po svoji volji".

Glede spremembe imena so se v ZOS-u konec marca pritožili tudi na vrhovno sodišče, ki pa je njihovo pritožbo zavrnilo z odgovorom, da ZOS za pritožbo ni imel pravnega interesa.
Tudi zaradi zapletov v Mariboru so v ZOS-u v četrtek na ustavno sodišče vložili pobudo za oceno ustavnosti prihajajočih volitev v DZ, saj bodo po njihovem mnenju nelegitimne.