Foto: BoBo/Borut Živulović
Foto: BoBo/Borut Živulović

Predsednik Gibanja Zedinjena Slovenija (ZSi), ki je del koalicije Zavezništvo osvobodimo Slovenijo (ZOS), Andrej Šiško, je v izjavi za medije spomnil na težave, na katere so pri vlaganju kandidatur naleteli v Mariboru. Tam jim je volilna komisija potrdila listo z imenom Gibanje Zedinjena Slovenija, čeprav so listo vložili kot ZOS. Kot je takrat dejal Šiško, so jih k spremembi imena liste "dobesedno prisilili", saj so vlagatelju liste, sicer predstavniku Stranke slovenskega naroda (SSN), postavili ultimat, češ da bodo listo potrdili le v primeru spremembe imena.

Poleg tega so jim vložene liste zavrnili v volilnih enotah Ljubljana Center in Ljubljana Bežigrad, zato so se v ZOS-u pritožili na vrhovno sodišče. Kot so pojasnili na novinarski konferenci, je vrhovno sodišče njihovo pritožbo zavrnilo, saj bi morali po 4. členu zakona o volitvah v državni zbor pritožbo vložiti neposredno na vrhovnem sodišču, sami pa so jo poslali s priporočeno pošto. Kritični so do volilnih komisij omenjenih volilnih enot, ki jih ob zavrnitvi list v po njihovih besedah nista opozorili na omenjeni člen zakona.

Če bodo volitve v DZ-ju prihodnjo nedeljo izpeljane, bodo zaradi vsega navedenega po mnenju Šiška neveljavne, nelegitimne in nedemokratične. Kot je poudaril, ZOS-a zaradi zavrnjenih list in omenjenih težav v Mariboru RTV Slovenija ne vključuje v predvolilna soočenja. Prav tako jim "nobena banka ali hranilnica ne želi odpreti bančnega računa, zato kampanje po zakonu sploh ne morejo voditi".

Po prepričanju predsednika stranke Stara pravda - Stranka prava Ludvika Poljanca so neveljavne vse volitve v DZ-ju od 1. januarja 1992, saj lahko parlamentarne stranke kandidirajo s podpisi treh poslancev, neodvisni kandidati pa s 1000 podpisi volivcev. To po njegovem mnenju pomeni kršitev več členov ustave, ki se nanašajo na zagotavljanje enakosti med ljudmi.