"Močno obsojam in odločno nasprotujem kakršnemu koli sovražnemu govoru in kakršni koli agresiji," je v izjavi za medije po umiku soglasja h kandidaturi dejal Gregor Bezenšek ml. Foto: BoBo

"Zadnje čase se zaradi moje kandidature name zgrinjajo izjemni pritiski, sovražna sporočila in grožnje," je v izjavi za javnost pred poslopjem Državne volilne komisije (DVK) po vložitvi odstopne izjave od predsedniške kandidature dejal glasbenik in humanitarec Gregor Bezenšek ml. "Predvsem v zadnjem tednu sem bil deležen tako zelo agresivnih posrednih in neposrednih groženj, da je na tem mestu zame meja jasno in glasno prekoračena. Doma imam ženo, hčer in trimesečnega sina. In nikakor ne morem dovoliti, da se sovraštvo na kakršen koli način vmeša v pore našega družinskega življenja, zato sem sprejel določitev, da odstopam od kandidature za predsednika republike Slovenije," je sporočil ter se ob tem zahvalil vsem tistim, ki so mu izrazili podporo, ter napovedal, da se bo še naprej trudil za dobrobit vseh ljudi. Ali bo izrazil podporo kateremu izmed sedmerice preostalih kandidatov, Bezenšek ni želel komentirati.

Vodja njegovega volilnega štaba Nejc Jelen o konkretni vsebini groženj ni želel govoriti, dejal je le, da so prihajale prek različnih kanalov in da so bile neposredne in zelo hude, omenil je fizično nasilje in eliminacijo. Napovedal je, da grožnje v volilnem štabu jemljejo zelo resno in da bodo ustrezno ukrepali, če bo potrebno, tudi pri uradnih institucijah.

Bezenšek je bil prvi kandidat, ki je uradno vložil kandidaturo za predsednika republike, to je storil že 13. septembra. Kot neodvisnega kandidata ga je podprlo 5673 volivcev. Državna volilna komisija (DVK) se je na dopisni seji že seznanil z umikom Bezenškovega soglasja in ugotovil, da je bilo to oddano pravočasno. Po pojasnili DVK-ja je to prvi primer, da je kandidat umaknil soglasje k že potrjeni kandidaturi.

Bezenšek ne bo kandidiral

V igri za predsedniško mesto ostaja sedem kandidatk in kandidatov

DVK je sicer potrdil kandidature, ki so jih vložili skupni kandidat SD-ja in Gibanja Svoboda evropski poslanec Milan Brglez, poslanec stranke SDS Anže Logar, ki kandidira s podpisi volivcev, poslanec NSi-ja Janez Cigler Kralj, poslanec Levice Miha Kordiš, pravnica Nataša Pirc Musar, kočevski župan in kandidat Vesne Vladimir Prebilič, kandidatka neparlamentarne stranke Resni.ca ginekologinja Sabina Senčar in glasbenik Gregor Bezenšek ml.

Po odstopu Bezenška tako ostaja sedem potrjenih kandidatk in kandidatov. Rok za umik soglasja h kandidatur za predsednika republike se sicer izteče danes, DVK pa bo v torek ob 11. uri v ljubljanskem hotelu InterContinental opravil še žreb vrstnega reda kandidatur, kot bo zapisan na glasovnici.

Drevi soočenje kandidatov na Televiziji Slovenija

Predsedniški kandidati so že dodobra stopili v volilno kampanjo, v teh dneh jih čaka tudi kar nekaj soočenj, na katerih bodo imeli priložnost predstaviti svoja stališča do posameznih vprašanj. Ob 20. uri se bodo vsi kandidati srečali na 1. programu Televizije Slovenija.

Sorodna novica Valicon: V predsedniški tekmi trenutno vodijo Anže Logar, Nataša Pirc Musar in Milan Brglez

Ob tem pa kandidati obljubljajo, da bodo v prihodnjih tednih aktivno nadaljevali tudi delo na terenu. Janez Cigler Kralj in Anže Logar tako na primer napovedujeta, da bosta v tem tednu nadaljevala obiske po Sloveniji. Prvi se bo med drugim udeležil jesenskega kmetijsko-obrtnega sejma v Komendi in vseslovenskega srečanja kmetov na Ponikvi.

Logar pa napoveduje, da se bo srečal tudi z več stanovskimi organizacijami, v petek se je tako že sestal s predstavniki Študentske organizacije Slovenije, namerava se udeležiti tudi dobrodošlice brucem na Kongresnem trgu v Ljubljani. Da bo v tednu, ko se začenja novo študijsko leto, več pozornosti namenil mladim, obljublja tudi Vladimir Prebilič.

Tako Pirc Musar, Brglez, Kordiš, Senčar in Bezenšek ob tem poudarjajo, da bodo, kolikor bo le mogoče ob drugih aktivnostih, volivce obiskovali v več slovenskih krajih.