Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo
Nataša Pirc Musar. Foto: BoBo

Poročilo o izidu volitev bo DVK predložil predsednici DZ-ja, nato pa bo ta tudi objavljen v uradnem listu.

Zmagovalka volitev Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev dobila 483.812 glasov oz. 53,89 odstotka podpore volivcev. Drugouvrščenega Anžeta Logarja pa je podprlo 414.029 oz. 46,11 odstotka volivcev.

Volilno pravico je imelo 1.694.379 volivcev, glasovalo jih je 908.138 oz. 53,6 odstotka.

Pirc Musar bo kot prva ženska na čelu države petletni mandat predsednice republike nastopila 23. decembra, saj se aktualnemu predsedniku Borutu Pahorju mandat izteče dan prej. Še pred tem bo prisegla pred poslanci v DZ-ju. Prisegi pa bo predvidoma naslednji dan sledila primopredaja.

Novoizvoljena predsednica se je sicer od izvolitve že sešla tako s Pahorjem kot tudi s premierjem Robertom Golobom.

Potrjen tudi izid volitev v državni svet

Državni svet v prejšnji sestavi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Državni svet v prejšnji sestavi. Foto: BoBo/Borut Živulović
Sorodna novica Kdo vse (ni) bil izvoljen v novi državni svet

Državna volilna komisija je na seji potrdila tudi zapisnik o ugotovitvi končnega izida volitev v državni svet, ki so potekale pretekli teden. V 40-članskem državnem svetu je 22 predstavnikov lokalnih in 18 predstavnikov funkcionalnih interesov. Med izvoljenimi svetniki je 17 takih, ki so v svetniških klopeh sedeli že v zadnjem mandatu.

Med izvoljenimi je tudi sedem dosedanjih predstavnikov lokalnih interesov in devet dosedanjih predstavnikov funkcionalnih interesov.

Vnovič je bil za svetnika izvoljen tudi Tomaž Horvat, ki je v prejšnjem sklicu zastopal lokalne interese, v novem pa bo predstavnik kulture in športa. Zaradi njegove izvolitve je sicer Društvo nevladnih organizacij in posameznikov na področju kulture Asociacija napovedalo izpodbijanje volitev v DS in boj za zastopanost glasov profesionalnih ustvarjalcev na področju kulture. Menijo namreč, da so bile njihovim članom in drugim profesionalnim ustvarjalcem na področju kulture kršene volilne pravice.

Poleg njih je izpodbijanje volitev v DS napovedala tudi Inženirska zbornica Slovenije, kjer so prepričani, da jim na volitvah državnega svetnika, ki zastopa samostojne poklice, ni bila zagotovljena enakopravna obravnava.