"Predsednik Pahor je naredil ogromno, sama bom morala paziti, da ne gremo nekaj korakov nazaj, koraki naprej so težji, nazaj gre hitro," je dejala novoizvoljena predsednica. Foto: BoBo

Novoizvoljena predsednica Nataša Pirc Musar je po volilni zmagi izrazila željo, da bi ji nekdanji predsedniki republike, tudi odhajajoči predsednik Borut Pahor, kdaj pomagali s kakšnim nasvetom. Pahor pa jo je takoj po znanih izidih volitev v nedeljo zvečer povabil na neuradno srečanje.

Prvo srečanje sta oba označila za "prisrčno in ljubeznivo". Pahor upa, da bo njuno sodelovanje tudi v prihodnje dobro. "Če bo predsednica presodila, da bi kakšno moje mnenje, nasvet prav prišel," je dejal Pahor. Nataša Pirc Musar je hvaležna, da bo Pahor z njo podelil svoje desetletne izkušnje na tem položaju, kadar koli bo treba.

Predvsem se bosta posvetovala glede procesa Brdo-Brioni, saj se zavedata, da sta mir in stabilnost v tej regiji izjemno pomembna, tudi za celotno Evropo. "Veselim se prenosa izkušenj in pogleda na to regijo, torej na Zahodni Balkan," je dejala.

Pogovarjala sta se tudi o nestalnem članstvu Slovenije v varnostnem svetu. Tudi tu je Pahor obljubil pomoč. "S svojimi poznanstvi in stiki po svetu, ki jih ima, bo na tem področju še naprej pomagal delati za Slovenijo," je dejala novoizvoljena predsednica.

"Pahor je naredil ogromno na področju sprave"

Po njenem mnenju je Pahor naredil ogromno na področju sprave. "Ne moremo sami odločati o celi vrsti velikih stvari po svetu, o eni stvari pa odločamo sami, in to je, kakšni bodo odnosi med nami," je dejal Pahor. Slovenci imamo obe zgodovinski izkušnji – tako razkola kot osamosvojitve, kjer smo stopili skupaj, je dejal. "Zdaj je treba s strpnostjo, s sožitjem, z razumevanjem, z upoštevanjem tistih, ki mislijo drugače, nekako gojiti to kulturo, da si pripadamo," je še dodal. Pirc Musar je poudarila tudi, da ceni vse, kar je Pahor naredil za Slovence v zamejstvu. Sama obljublja, da bo to politiko in držo do Slovencev izza meje nadaljevala.

Kakšna bo predaja poslov med Pahorjem in Pirc Musar?

Na enem zadnjih Pahorjevih obiskov bosta skupaj

Predsednica se bo s Pahorjem posvetovala tudi o tem, katera pot v tujino bi bila tista, ki bi morala biti prva. "Tu mu bom res zaupala," je dejala. Oba pa menita, da bi moral biti tudi njen fokus na Zahodnem Balkanu.

Dogovorila sta se, da bo ob zadnjem uradnem obisku avstrijskega predsednika Alexandra Van der Bellena v času Pahorjevega mandata v neuradnem delu prisotna tudi Pirc Musar. "Tudi jaz si želim, da če ji lahko prenesem svoje odlične odnose z vrsto voditeljev v Evropi in po svetu, bom to z veseljem naredil in Van der Bellen je gotovo eden izmed njih," je dejal Pahor.

Nataša Pirc Musar bo petletni mandat predsednice republike nastopila 23. decembra, saj se trenutnemu predsedniku mandat izteče dan prej. Še predtem bo prisegla pred poslanci v DZ-ju.

Do takrat bo naloge predsednika v celoti opravljal Pahor, ki bo opravil še kar nekaj obiskov v tujini. Poleg obiska avstrijskega predsednika bo Pahor šel še na zadnji uradni dvodnevni obisk na Hrvaško. Nazadnje pa bo obiskal italijanskega predsednika Sergia Mattarello, s katerim ju po njegovih besedah povezuje "malo več kot samo običajni državniški odnosi". "Da zapustimo naši naslednici dediščino dobrega sosedstva, ki smo jo dolžni razvijati naprej," je dejal.

Do polnega prevzema funkcije so predsednici na voljo tako Pahor kot njegovi sodelavci, je dejal Pahor. Dogovorila pa sta se, da se bo Nataša Pirc Musar od 5. decembra naprej seznanjala z administrativnim delom urada predsednika. Foto: STA/Daniel Novakovič
Do polnega prevzema funkcije so predsednici na voljo tako Pahor kot njegovi sodelavci, je dejal Pahor. Dogovorila pa sta se, da se bo Nataša Pirc Musar od 5. decembra naprej seznanjala z administrativnim delom urada predsednika. Foto: STA/Daniel Novakovič

"Svojo vlogo bom res jemala kot glas tistih, ki glasu nimajo"

"Zaradi neposredne izvoljivosti ima predsednica legitimiteto govoriti z izvršilno vejo oblasti, tisto, kar vidi na terenu. Svojo vlogo bom res jemala kot glas tistih, ki sicer svojega glasu nimajo. Želela bi si veliko obiskov po Sloveniji in da sem tisti prenosnik rešitev do tistih, ki imajo vzvode moči in da se res nekaj v Sloveniji tudi premakne, predvsem na temah, kjer ni levo-desno, kjer vsi vemo, kaj je treba storiti," je dejala v ponedeljek zvečer v Odmevih.

Pahor je predsednici zaželel vse najboljše pri opravljanju dolžnosti predsednice in da bo ob prenehanju funkcije čutila zadoščenje, saj je to nagrada, ki je "noben drug občutek ne nadomesti". "Človek potemtakem v sebi čuti, ne glede na mnenja drugih, da je delo opravil tako, kot si ga je zastavil," je poudaril, čeprav morda ni bilo vse narejeno tako, kot si je sprva zamislil.

Pogovor z Natašo Pirc Musar v Odmevih