Drugi krog predsedniških volitev, v katerem volivci izbirajo med Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem, bo v nedeljo. Lokalne volitve pa 20. novembra. Foto: BoBo
Drugi krog predsedniških volitev, v katerem volivci izbirajo med Natašo Pirc Musar in Anžetom Logarjem, bo v nedeljo. Lokalne volitve pa 20. novembra. Foto: BoBo

Volivke in volivci, ki bi v drugem krogu predsedniških volitev želeli glasovati zunaj kraja stalnega prebivališča, bodo v nedeljo to lahko storili na tako imenovanih voliščih omnia. Svojo namero morajo danes do polnoči sporočiti okrajni volilni komisiji, na območju katere so vpisani v volilni imenik.

Volivke in volivci, ki nimajo stalnega prebivališča v Sloveniji in bodo na dan glasovanja v državi ter želijo glasovati na volišču v Sloveniji, pa lahko še danes to sporočijo Državni volilni komisiji.

Prav tako lahko volivci, ki se zaradi bolezni ne morejo osebno zglasiti na volišču, še danes zaprosijo za glasovanje na domu. Obvestilu je treba priložiti zdravniško potrdilo.

Trenutno poteka tudi predčasno glasovanje, ki se je začelo v torek, glas pa je mogoče oddati še danes in v četrtek.

Zadnji dan za prijavo glasovanja po pošti na lokalnih volitvah

Danes je tudi zadnji dan za prijavo glasovanja po pošti na lokalnih volitvah, na katerih bodo v 212 občinah volili nova vodstva. Volivke in volivci, ki bi želeli glasovati po pošti, ker bodo na dan volitev v bolnišnici, socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, priporu ali zavodu za izvrševanje kazenskih sankcij, morajo o tem obvestiti pristojne občinske volilne komisije.

Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, ki to sporočijo pristojni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Prav tako lahko po pošti glasujejo volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Tudi oni morajo obvestilu priložiti ustrezno dokazilo.

Druge volivke in volivci, ki jih 20. novembra ne bo doma, bodo lahko svoj glas oddali na predčasnem volišču. Ne omogoča pa zakon na lokalnih volitvah glasovanja na volišču zunaj kraja prebivališča (t. i. volišča omnia), prav tako ni glasovanja iz tujine.