Foto: BoBo
Foto: BoBo

Na prvi okrogli mizi, ki jo je pripravila stranka Gibanje Svoboda, so se strinjali, da je pomembno prisluhniti umirjajočim, ki si to pravico želijo. Nekdanji evropski poslanec Marco Cappato je v uvodnem nagovoru poudaril, da je Slovenija prva država v Evropski uniji, ki bo državljanom zastavila referendumsko vprašanje o pomoči pri prostovoljnem končanju življenja. Izrazil je upanje, da bo pozitiven rezultat pozitivno vplival tudi na vse ostale članice EU-ja.

Andrej Pleterski iz Društva Srebrna nit – združenje za dostojno starost, ki je pripravilo predlog zakona, ki pa ga je DZ zavrnil, je na današnji okrogli mizi poudaril, da je predlog zakona na prvi pogled namenjen majhni skupini ljudi, ki neznosno trpijo, in njihovim svojcem. Hkrati meni, da je glas za uzakonitev pomoči pri prostovoljnem končanju življenja tudi glas o "svoji lastni usodi" in o lastnem koncu življenja za vsakega posameznika.

Poudaril je še, da so razprave o zlorabi pravice s strani svojcev brezpredmetne, saj se bo o končanju življenja lahko odločil zgolj vsak sam. "Vse govorjenje o tem, kako bo nekdo nekoga drugega spravil v grob s pomočjo tega zakona, je zgolj zastraševanje," je prepričan.

Borka za pravico do pomoči pri prostovoljnem končanju življenja Vesna Prijatelj je nagovorila vse nasprotnike uzakonjenja pravice in jih pozvala, naj se postavijo v vlogo umirjajočega, ki si ne želi umreti v bolečinah in strahu. "Želim si človeka dostojne smrti takrat, ko ne zmorem več živeti in ko začutim, da je čas za odhod," je dejala.

Poslanka Svobode Tereza Novak je medtem poudarila, da v stranki uzakonjenje pravice podpirajo, saj se jim zdi prav prisluhniti ljudem, ki jim je v tej zadnji fazi življenja resnično nevzdržno. "Če spoštujemo življenje in dostojanstvo vsakega človeka, moremo tudi spoštovati dostojanstvo v umiranju," je poudarila.

Poslanec Svobode Dean Premik je vse pozval, da na posvetovalnem referendumu glasujejo. Izrazil je prepričanje, da se bodo volivci izrekli za uzakonjenje pomoči pri prostovoljnem končanju življenja, in zatrdil, da bodo v tem primeru v koaliciji predlog zakona takoj vložili v zakonodajno proceduro.