Foto: www.alesfevzer.com
Foto: www.alesfevzer.com
Sorodna novica Čeh bo čez teden dni branil zlato, tudi Šutej in Horvat imata možnosti za medalje

Bliža se svetovno prvenstvo v atletiki, ki ga letos gosti Budimpešta. S tem pa se približuje tudi eden izmed slovenskih vrhuncev – nastop Kristjana Čeha v metu diska.

24-letnik se na prvenstvo pripravlja v Estoniji, kjer je v mestu Jöhvi pod budno taktirko trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega zmagovalca in svetovnega prvaka, disk zalučal 69,99 m daleč.

Tam je tudi junija letos izboljšal slovenski rekord, z izjemnim metom je disk pristal pri 71,86 metra, kar je še vedno najboljši izid sezone na svetu, dosežek pa je tudi četrti najboljši vseh časov.

Pred začetkom prvenstva smo Čeha ujeli in ga povabili na krajši pogovor. Z njim se je pogovarjala novinarka Televizije Slovenija Andreja Okorn, intervju lahko preberete spodaj.


Kakšna je vaša pripravljenost v tem trenutku?
S pripravljenostjo sem kar zadovoljen. Fizično sem pripravljen najboljše, kar se da. V tehniki je mogoče še malo pomanjkljivosti, ampak zadnje tekma je pokazala, da sem dobro pripravljen. Vrgel sem skoraj 70 metrov, zmanjkal mi je en centimeter. Ampak sem imel tudi štiri metre čez 68, tako da neka konstanta je. Pripravljen sem kar dobro.

Kaj mislite s tem, da tehnično še niste povsem zadovoljni?
Tistega najboljšega občutka še ravno nimam, ampak po mojem bo moral ta priti čez nekaj dni. Prepričan sem, da lahko brez težav vržem čez 70 metrov.

S pripravljenostjo sem kar zadovoljen. Fizično sem pripravljen najboljše, kar se da. V tehniki je mogoče še malo pomanjkljivosti, ampak zadnje tekma je pokazala, da sem dobro pripravljen. Vrgel sem skoraj 70 metrov, zmanjkal mi je en centimeter.

Kristjan Čeh

Prvi del sezone je bil za vas izjemen, bili ste tako rekoč nepremagljivi. Se ti občutki počasi vračajo?
Res je, takrat je bil začetek sezone. Začelo se je maja, junija, mogoče še prva polovica julija. Tu je bilo veliko dobrega. Morda sem imel zdaj kakšen mesec malo slabše nastope, tehnično sem malo padel, malo sem bil tudi utrujen po tekmah. A zdaj nazaj dobivam to, kar sem imel na začetku sezone. Po mojem gre vse po načrtu.

Kako pomembno se je bilo udeležiti ene tekme pred svetovnim prvenstvom, da niste bili zadnje tedne vpeti le v ritem treningov?
Na treningu si res brez kakšnih pomislekov. Tehnično izpolnjuješ tehniko. Ampak tekma je, navsezadnje, povsem drugačna. Tam imaš tistih šest metov in v teh šestih metih moraš pokazati, koliko si takrat sposoben. Psihično je dobro pred najpomembnejšo tekmo sezone, torej svetovnim prvenstvom, nekaj predtem. Nazadnje sem imel pred mesecem dni Diamantno ligo v Londonu, že pred časom, tako da se je dobro spet navaditi.

Čeh je v Eugenu lani osvojil naslov svetovnega prvaka. Ne le, da je bil edini finalist, ki je presegel magično mejo 70, disk je zalučal kar 71,13 m daleč. Družbo sta mu na odru za zmagovalce delala Litovca Mykolas Alekna (69,27 m) in Andrius Gudžius (67,55 m). Foto: www.alesfevzer.com
Čeh je v Eugenu lani osvojil naslov svetovnega prvaka. Ne le, da je bil edini finalist, ki je presegel magično mejo 70, disk je zalučal kar 71,13 m daleč. Družbo sta mu na odru za zmagovalce delala Litovca Mykolas Alekna (69,27 m) in Andrius Gudžius (67,55 m). Foto: www.alesfevzer.com

Na svetovnih prvenstvih veljajo nova pravila. Lahko boste imeli svoje orodje, svoje diske. Kako gledate na to, kaj to pravzaprav pomeni?
Če si vrhunsko pripravljen, ni pomembno, kakšno orodje mečeš. Vsak disk bo letel daleč, tudi če je novi ali stari. Ampak dobro je imeti svoje orodje, z njim treniraš vsak dan, imaš dober oprijem. Lansko leto v Oregonu sem moral metati povsem novi disk in novi diski nimajo dobrega oprijema. Res so bili vzeti ravno iz škatle ven, nihče jih še ni uporabljal. Včasih je malo zapleteno, da imaš dober oprijem. Ampak na svojem disku imaš vsekakor dober občutek. Novi disk je bil že uporabljen, in sicer na treningih, ki so bili malce slabši. Takrat sem jih nekajkrat že vrgel na kamne (smeh). Ampak nekaj jih je še dobrih.

Sokrajani in organizirani navijači prihajajo v Budimpešto, kako pomembna bo za vas in ostale atlete podpora s tribun?
Seveda je dodatna spodbuda, neka večja motivacija. Vem, da me bo veliko število ljudi prišlo podpirat iz Slovenije. Budimpešta je zelo blizu, je zelo lepa priložnost, kajti naslednje svetovno prvenstvo bo v Tokiu.

Branite naslov svetovnega prvaka. Kako samozavestni ste, da vam bo uspelo?
Glavni cilj je ubraniti naslov svetovnega prvaka. Vem, da bo težko, vem, da bo dobra tekma. Dobro so pripravljeni, pet tekmovalcev je letos vrglo disk čez 70 metrov. Sem samozavesten, vem, da smo dobro delali vse leto, trdo smo delali, izpolnjevali tehniko, zdaj delamo še tiste finese. Bom zelo dobro pripravljen.

Tina Šutej in Kristjan Čeh v Budimpešto po medaljo