Kristjan Čeh je julija lani v Eugenu postal svetovni prvak v metu diska. Z rekordom svetovnih prvenstev 71,13 metra je pometel s tekmeci. V Budimpešti bo finale na sporedu prihodnji ponedeljek ob 20.30. Foto: Reuters
Kristjan Čeh je julija lani v Eugenu postal svetovni prvak v metu diska. Z rekordom svetovnih prvenstev 71,13 metra je pometel s tekmeci. V Budimpešti bo finale na sporedu prihodnji ponedeljek ob 20.30. Foto: Reuters

"Moj prvi cilj je, da ubranim naslov svetovnega prvaka. Sposoben sem dobro nastopiti. Čeprav na nekaj prejšnjih tekmah nisem nastopil najbolje, je zadnja tekma v Estoniji deset dni pred kvalifikacijami na SP-ju pokazala, da sem sposoben vreči daleč. Konkurenca je velika, peterica je v izjemni sezoni v metu diska presegla 70 m. Šved Daniel Stahl ter Litovca Mikolas Alekna in Andrius Gudžius pa so zelo dobro pripravljeni," je na novinarski konferenci pred odhodom ekipe na SP povedal Čeh prek videopovezave.

Na prvenstvo se pripravlja v Estoniji, domovini svojega trenerja Gerda Kanterja, nekdanjega olimpijskega in svetovnega prvaka. V estonskem mestu Jöhvi je 10. avgusta Čeh disk vrgel 69,99 metra in s tem prikazal dobro formo. Prav v Jöhviju je 16. junija letos z 71,86 metra izboljšal svoj slovenski rekord. To je še vedno najboljši izid sezone na svetu, s katerim je izenačen na četrtem mestu v zgodovini discipline.

"Zavedam se, da je SP zelo blizu, a pritiska, vsaj za zdaj, še ne čutim. Upam, da bo šlo prek 68 m v kvalifikacijah že v prvem metu, tako kot mi je šlo lani na SP-ju v Eugenu. Na prvenstvo pa bom odpotoval iz Estonije v četrtek," je dodal Čeh. Kvalifikacije v metu diska bodo na sporedu v soboto zvečer, finale pa v ponedeljek ob 20.30. Prenos bo na TV SLO 2 in na MMC-ju.

Slovenska rekorderka v skoku s palico Tina Šutej je bila po nastopu na dvoranskem EP-ju v Turčiji s srebrom sprva razočarana, pričakovala je zlato, v teku na 800 m pa je svojo prvo veliko člansko medaljo osvojila Horvat. Obe pričakujeta boj za zmagovalni oder tudi v madžarski prestolnici.

Tina Šutej je bila lani v Eugenu četrta. Preskočila je 4,70 metra. Zlato je osvojila Katie Nageotte, ki se je pozimi poročila in se zdaj piše Moon. V Budimpešti jo bo težko premagati. Foto: Reuters
Tina Šutej je bila lani v Eugenu četrta. Preskočila je 4,70 metra. Zlato je osvojila Katie Nageotte, ki se je pozimi poročila in se zdaj piše Moon. V Budimpešti jo bo težko premagati. Foto: Reuters

Tina Šutej (Kladivar, palica): "Ko enkrat začneš osvajati medalje, nisi več zadovoljen s finalom ali z dobrim izidom. Zato je moj cilj medalja, a nas je pet, šest takih, ki lahko računamo na prva tri mesta. Še kakšna atletinja pa lahko preseneti. Za medaljo bom morala izboljšati svoj državni rekord, to mi letos še ni uspelo."

Anita Horvat (Velenje, 800 m): "Imam veliko več izkušenj kot lani, ko sem v Eugenu na SP-ju že tekla v finalu. Želim si napredovati iz kroga v krog, v finalu pa bom tekla na medaljo. Vem, da sem v dobri formi. Med sezono sem tekmovala dobro, zdaj pa lahko tečem še hitreje in od tu črpam samozavest za SP."

Maruša Mišmaš Zrimšek (Mass, 3000 m zapreke): "Letos sem dobro trenirala in tekmovala. Vesela sem, da v sezoni nisem imela večjih težav s poškodbami in z zdravjem, to se pozna na dobrih izidih. V Livignu sem bila zadnje tri tedne na višinskih pripravah. Imam velika pričakovanja na SP-ju in si želim res lepo uvrstitev."

Martina Ratej (Kladivar, kopje): "Na začetku sezone sem imela težave s komolcem. Zdaj je moje zdravstveno stanje dobro in to se pozna pri izidih na zadnjih tekmah. Če bom ponovila mete s treningov, bom lahko nastopila v finalu. Veliko lažje mi bo tudi tekmovati, ker imam veliko izkušenj."

Lia Apostolovski (Mass, višina): "Zelo sem vesela, kako poteka letošnja sezona. Ne bi si mogla zamisliti boljšega izida in tekme pred SP-jem, kot je bilo to 5. avgusta. V nemškem Heilbronnu sem z osebnim rekordom, 1,95 metra, zasedla drugo mesto in zaostala le za Avstralko Eleanor Patterson, svetovno prvakinjo. Sem v življenjski formi, tehnično sem to sezono zelo napredovala, tudi glede na lani, ko sem bila že v finalu SP-ja in EP-ja."

Klara Lukan (Kladivar, 5000 m): "Zelo sem zadovoljna, da sem se tako uspešno vrnila po poškodbi, zaradi katere lani nisem mogla tekmovati. EP in SP sem spremljala po televiziji, zdaj bom tekmovala in se tega zelo veselim. Želim prikazati borben, odločen in pogumen nastop. Grem tudi po nove izkušnje, da se izoblikujem v še boljšo tekmovalko. Sem zelo motivirana."

Agata Zupin (Velenje, 400 m ovire): "V zadnjem obdobju sem imela slabše izide, kar 'kriza' je bila na tekmah. Odločila sem se za treninge in šla potem prejšnji teden na tekmo v Italijo, kjer sem dobro nastopila. Pokazalo se je, da je bila to dobra odločitev. Želim si, da bi tekla na SP-ju tako, kot sem na začetku sezone, to je blizu svojega državnega rekorda. V Komendi smo imeli v poplavah veliko težav, pri nas je uničena klet in vse, kar je bilo v njej. Skušali smo rešiti fitnes in znositi ven opremo, a je voda tako hitro prišla, da to ni bilo mogoče. Bivalni prostori pa so na srečo ostali celi. V tem času sem pomagala, kolikor sem lahko, se pri tem malo prehladila ter me pred SP-jem čaka še pregled zaradi vnetja ušes."

Neja Filipič (Mass, troskok): "Imela sem kar 'pošteno' zvit gleženj. Stanje se je zelo izboljšalo, na treningu nimam nobenih bolečin in lahko tečem in skačem normalno. Treningi niso sproščeni, ker mi malce zmanjkuje časa. A sem kljub poškodbi prišla v primerno formo za SP."

Eva Pepelnak (Kladivar, troskok): "Letošnja sezona je zame skoraj sanjska, uvrstitev na SP pa je pika na i. Dobro sem trenirala zadnje tri tedne in grem sproščeno na tekmovanje. To sezono sem dosegla magično mejo, 14 m. To je lep mejnik in spodbuda tako za SP kot za nadaljevanje športne poti."

Matic Ian Guček (Kladivar, 400 m ovire): "Moja forma je zelo dobra, a grem na prvo veliko člansko prvenstvo, na katerem bo trojica najhitrejših v zgodovini nizkih ovir na svetu. Izkušnje, ki jih bom pridobil, mi bodo pomagale v prihodnjih letih. Želim si sproščen tek in da bi me to čim dlje pripeljalo, mogoče v polfinale."

Neja Kršinar (Kladivar, maraton): "Vesela in hvaležna sem za priložnost, ki sem jo dobila. Nisem šla na višinske priprave, da se telo privadi na vročino, ki nas bo čakala v Budimpešti. Skušala bom zastopati Slovenije najbolje, kar lahko."

Nika Glojnarič (Brežice, 100 m ovire): "To bo moje prvo veliko člansko tekmovanje, želim si osebni rekord in uvrstitev v polfinale. To je velik zalogaj, ker bo močna konkurenca. Končno imamo v Brežicah znova na voljo stadion, steza je zelo hitra in lahko delam več kot šest, sedem ovir, kar prej ni bilo mogoče. Treniram tudi dvakrat na dan in gre mi odlično."

Tina Šutej in Kristjan Čeh v Budimpešto po medaljo

Marija Šestak: Take širine, kot jo imamo tokrat, še nismo imeli
"Ekipa je odlična, vedno smo imeli enega, dva ali tri izstopajoče posameznike, take širine, kot jo imamo tokrat, pa še ne. Vemo, kaj Čeh pomeni v svetovnem merilu, čeprav je daleč od tega, da bi bila njegova kolajna samoumevna. Tudi Šutej bi lahko stopila na zmagovalni oder, Horvat je tudi napovedala boj za medaljo. Potem pa so še Mišmaš Zrimšek, Apostolovski, omenjene so bile finalistke SP-ja že lani, tu sta še Lukan in najizkušenejša v ekipi Ratej, vse so kandidatke za finale," je poudarila vodja reprezentance Marija Šestak. Nekdanja odlična atletinja, bronasta na SP-ju v Osaki 2007, je še vedno lastnica slovenskega rekorda v troskoku.

"Tako številne ekipe slovenska atletika na velikih tekmah nima pogosto, moti me le, da sta v njej le dva atleta. Reprezentanca je zelo močna, pričakujemo seveda medaljo. Imamo Čeha, še nekaj atletinj je sposobnih stopiti na zmagovalni oder. Sam bom bolj rezerviran, napovedujem eno medaljo in tri, štiri uvrstitve v finale. Želim si tudi, da bi bilo čim manj neprijetnih presenečenj," je povedal predsednik strokovnega sveta Atletske zveze Slovenije Albert Šoba.

Optimistična pričakovanja je napovedal tudi predsednik AZS-ja Primož Feguš. Celjski odvetnik je ob tej priložnosti izrazil sočutje z vsemi, ki so jih prizadele nedavne poplave. Dejal je, da atletski klubi in njihovi stadioni niso bili prizadeti, posamezni športniki in njihove družine pa so imeli težave. Feguš je ob tej priložnosti izročil tri medalje, priborjene na evropskih igrah pred mescem in pol na Poljskem. Tam je potekal tudi ekipni EP in ni bilo podelitev. Odličja, ki so prišla po pošti, so osvojili Čeh (zlato), Šutej (srebro) in Mišmaš Zrimšek (srebro).

Mišmaš Zrimšek pripravljena na vročino, Horvat pa se je pripravljena stepsti