V soboto je bil Tadej Pogačar spet takšen, kot smo ga vajeni – napadal je in na koncu strl konkurenco. Slavil je svojo enajsto etapno zmago na Dirki po Franciji, drugo letošnjo. Foto: EPA
V soboto je bil Tadej Pogačar spet takšen, kot smo ga vajeni – napadal je in na koncu strl konkurenco. Slavil je svojo enajsto etapno zmago na Dirki po Franciji, drugo letošnjo. Foto: EPA

Zagotovil si je skupno drugo mesto, predvsem pa dobil svojo drugo etapo na tem Touru, ki bi lahko bila ključna zanj, v podkastu Tour 202 razmišlja prvi Slovenec, ki je na eni od največjih dirk nosil majico vodilnega, Jani Brajkovič.

Pogačar je na sklepnem vzponu dirkal proti preostalim kolesarjem iz najboljše četverice tega Toura, torej prvemu Vingegaardu, tretjemu Adamu Yatesu, moštveni kolega ga je povlekel do ciljnega sprinta, in četrtemu Simonu Yatesu, zraven pa je bil še drugi najboljši v točkovanju za pikčasto majico, Avstrijec Felix Gall.

Sorodna novica "Danes sem bil kot otrok na kolesu in sem užival"

Zelo pomembna (tudi psihološka) zmaga
Jani Brajkovič je bil navdušen nad Pogačarjevo vrnitvijo v zadnjih dneh. "To je bila ena najpomembnejših zmag v njegovi karieri. Ko kolesarju ne gre, se po takšnem zelo slabem dnevu, kot ga je imel v sredo, začnejo porajati dvomi. Če se to vleče, so dvomi vse večji. Zelo težko se je potem vrniti, pridobiti nazaj samozavest in spet nizati odlične rezultate. Potreboval je to zmago, zelo je bil vesel, zelo pa si jo je tudi zaslužil," je povedal Brajkovič.

Zmaga pa ni bila izjemna le iz psihološkega zornega kota, ampak tudi iz fizičnega. "Tisti dan, ko je izgubil ogromno časa, takrat, ko je bil prazen, kolesar nima energije in pri dirkanju poškoduje mišice. Ko so mišice poškodovane, ne morejo več shranjevati glikogena, kar je zelo pomembno za dirkanje. Dolgo tega glikogena ne morejo optimalno shranjevati. Zato je to, kar je Pogačar naredil, neverjetno. Še en dokaz, kako neverjeten kolesar je," meni Brajkovič.

Col de la Loze kot nočna mora
Športni direktor Pogačarjeve ekipe UAE Andrej Hauptman je na koncu 20. etape rekel, da je že v petek čutil, da je bil Pogačar spet pravi. Ni bil več tako bled kot v prejšnjih dneh, je rekel. Pogačar je znova pokazal, da ima izjemne sposobnosti regeneracije. V sredo je zatrdil, da je imel svoj najslabši dan na kolesu.

"Vsakič ko me je Marc Soler s svojimi strašljivimi očmi pogledal na Col de la Loze ... to je najbolj grozljiv spomin tega Toura," je po koncu 20. etape povedal Tadej Pogačar, na novinarski konferenci pa je razkril, da so se zdravstvene težave, ki so v sredo dosegle vrhunec, začele že precej prej, saj so ga kolegi v ekipi že konec drugega tedna, na etapah do Grand Colombiera in Morzina, opozarjali, da ni videti najbolje.

Rumena majica ne popušča (in deluje nevrotično)
Jonas Vingegaard je šel na etapno zmago, na koncu pa osvojil tretje mesto. Nekoč, ko so veljala nepisana kolesarska pravila, se tekmovalec v rumeni majici s takšno prednostjo v skupnem seštevku predzadnji dan ne bi potegoval za etapno zmago.

Vingegaard deluje kot zelo nevrotična oseba. To mu jemlje ogromno energije. Vprašanje, koliko časa bo lahko to počel. Na današnji etapi ni bilo nobene nevarnosti za rumeno majico. Da mora kolesar vsakih pet sekund pogledati nazaj, je pa malce preveč.

Jani Brajkovič

"V romantičnih časih kolesarstva bi rumena majica dirkala samo za ohranitev vodstva v skupnem seštevku. Zdaj pa nihče več ničesar ne prepušča, požvižgajo se na tista stara kolesarska pravila. Jonas je imel sicer vso moralno pravico, da tudi sam sprinta za etapno zmago. Je pa tako Tadeju omogočil še večjo psihološko zmago kot sicer," je razmišljal stalni član podkasta Tour 202 Igor Tominec.

Vingegaard je na zadnjih dveh klancih in na poti do cilja ves čas pogledoval nazaj proti Pogačarju, kar je marsikoga presenetilo, tudi Janija Brajkoviča. "Vingegaard deluje kot zelo nevrotična oseba. To mu jemlje ogromno energije. Vprašanje, koliko časa bo lahko to počel. Na današnji etapi ni bilo nobene nevarnosti za rumeno majico. Da mora kolesar vsakih pet sekund pogledati nazaj, je pa malce preveč," meni Belokranjec.

Kolesarstvo je postalo preveč neizprosno
V celotni epizodi podkasta Tour 202 lahko tudi slišite, kako bi se lahko največje dirke spremenile, da ne bi bile tako krute za kolesarje. Številni so ta teden opozarjali, da je bila letošnja dirka izjemno zahtevna zaradi velike povprečne hitrosti ter neprestanih napadov in poskusov pobegov. Jani Brajkovič pravi, da je treba ta trend ustaviti, saj je nevzdržen, kolesarstvo pa je postalo preveč neizprosno. Premalokrat se odgovorni sprašujejo, kakšne posledice bo to imelo za kolesarje, meni Brajkovič. Podrobneje tudi o zadnji etapi. Tadej Pogačar je z nasmeškom na obrazu rekel, da bi lahko z Adamom Yatesom ponovila vajo s cilja na Marksteinu tudi na Elizejskih poljanah, gostje podkasta pa verjamejo, da bi se lahko Pogačar danes udeležil zaključnega sprinta.

Tour 202: Ena najpomembnejših zmag v Pogačarjevi karieri, meni Brajkovič
Druga zaporedna slovenska etapna zmaga na Touru