Avstralec Caleb Ewan (Lotto-Soudal) je dobil 11. etapo. Na letošnjem Touru je to njegova druga etapna zmaga, potem ko je slavil že na 3. etapi od Nice do Sisterona. Foto: Reuters
Avstralec Caleb Ewan (Lotto-Soudal) je dobil 11. etapo. Na letošnjem Touru je to njegova druga etapna zmaga, potem ko je slavil že na 3. etapi od Nice do Sisterona. Foto: Reuters
Chatelaillon Plage-Poitiers, 166,5 km:
  1. C. EWAN          AVS      4:00:01
  2. S. BENNETT       IRS          vsi
  3. W. VAN AERT      BEL             
  4. B. COQUARD       FRA             
  5. C. VENTURINI     FRA             
  6. M. PEDERSEN      DAN             
  7. L. MEZGEC        SLO         isti
  8. H. HOFSTETTER    FRA             
  9. O. NAESEN        BEL             
 10. R. GIBBONS       JAR             
 ...                                  
 21. J. POLANC        SLO             
 32. P. ROGLIČ        SLO             
 34. T. POGAČAR       SLO          čas
114. M. MOHORIČ       SLO        +2:26

Relativno mirna 11. etapa se je po pričakovanjih končala s skupinskim šprintom. Glavnina je večji del etape, natančneje 124 km, lovila ubežnika Matthieuja Ladagnousa (Groupama-FDJ), ujela ga je 43 km pred ciljem.

Sledilo je precej mirno nadaljevanje etape, čeprav sta dirko zapustila dva kolesarja. Gregor Mühlberger (Bora-Hansgrohe) je obupal na repu kolone, medtem ko je Jon Izaguirre Insausti po grdem padcu okrvavljen obležal na pločniku, kjer so mu hitro ponudili zdravniško pomoč.

Približno 6 km pred ciljem je napadel Lucas Pöstlberger (Bora-Hansgrohe), sledila sta mu le Bob Jungels in Kasper Asgreen (oba Deceuninck-QuickStep). Pobeg ni uspel, dobra dva kilometra pred ciljem jih je glavnina 'pogoltnila' in tedaj se je začelo zares.

Najboljši šprinterji na svetu so si izborili dobre položaje za zaključni šprint, v katerem je bil najmočnejši Ewan. Pravzaprav so ciljno črto hkrati prečkali štirje kolesarji, šele fotofiniš je pokazal končni vrstni red: Caleb Ewan, Peter Sagan, Sam Bennett in Wout Van Aert. Sagan je bil pozneje za zeleno mizo diskvalificiran.

Fotofiniš na ciljni črti v Poitiersu. Foto: Reuters
Fotofiniš na ciljni črti v Poitiersu. Foto: Reuters
Skupni vrstni red po 11. etapi:       
  1. P. ROGLIČ        SLO     46:15:24
  2. E. BERNAL        KOL        +0:21
  3. G. MARTIN        FRA         0:28
  4. R. BARDET        FRA         0:30
  5. N. QUINTANA      KOL         0:32
  6. R. URAN          KOL     isti čas
  7. T. POGAČAR       SLO         0:44
  8. A. YATES         VB          1:02
  9. M. A. LOPEZ      KOL         1:15
 10. M. LANDA         ŠPA         1:42
 ...                                  
 54. J. POLANC        SLO      1:07:03
 98. M. MOHORIČ       SLO      1:56:47
105. L. MEZGEC        SLO      2:05:40
                                      
Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. E. BERNAL        KOL     46:15:45
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:23
  3. E. MAS           ŠPA         1:41

Od Slovencev se je pričakovano najbolje odrezal Luka Mezgec (Mitchelton-Scott), ki je šprint končal na 7. mestu, Jan Polanc (UAE Emirates) je bil 21., Primož Roglič (Jumbo-Visma) 32., dve mesti nižje še Tadej Pogačar (UAE Emirates). Vsi štirje so ciljno črto prečkali v času zmagovalca. Matej Mohorič (Bahrain-McLaren) je bil 114. (+2:26).

Sagana pozneje diskvalificirali
Veliko pozornosti je po etapi pritegnil Sagan, ki je v zaključnem šprintu po zunanji strani prehitel Van Aerta in ga ob tem tudi rahlo odrinil. Pozneje je bil za zeleno mizo diskvalificiran oziroma so ga uvrstili na zadnje mesto, a ostaja del francoske pentlje.

Slovak je bil leta 2017 po 4. etapi zaradi podobne poteze celo izključen z dirke. Tedaj je s komolcem odrinil Marka Cavendisha, ki je tudi padel in pozneje zaradi poškodb odstopil. 30-letni Sagan se je na prejšnji etapi sicer med prve tri na posameznih etapah Dirke po Franciji uvrstil že šestinštiridesetič. S tem se je izenačil z Bernardom Hinaultom (46 uvrstitev). Več jih imajo le še Eddy Merckx (63), Andre Leducq (57), Erik Zabel (53) in Nicolas Frantz (50).

Roglič: Bilo je malo lažje kot v torek, a v hitrem zaključku precej nervoze

Ewan: Bilo je kar tesno
"Bilo je hektično. Bil sem preblizu prvim pozicijam, bolj kot sem si želel ob vetru v prsi. Potem se sem uvrstil bolj nazaj v glavnini, ampak v nadaljevanju je bilo noro. Bil sem potrpežljiv in čakal, da se odpre nekaj prostora, da bi se prerinil skozi. Bilo je kar tesno, ampak po včerajšnjem dnevu sem bil danes res odločen zmagati. Bil sem zelo razočaran in danes sem se oddolžil svojim moštvenim kolegom," je po etapni zmagi dejal Ewan.

Tour 2020: Zadnji 3 km 11. etape

Roglič: Ne smeš si privoščiti počitka
"Ko si v rumeni majici, si ne smeš privoščiti počitka ali napak. Vedno moraš ohraniti osredotočenost, na vsakem kilometru. Etapa je bila lažja od včerajšnje, a na teh cestah, še posebej na koncu v šprintu glavnine, je bila zelo težka. Toda ekipa je svoje delo opravila z odliko, naredili smo črto še čez eno etapo," pa je v cilju v Poitiersu povedal Roglič, ki o morebitnih pasteh posameznih etap ne razmišlja.

Jutri bodo morali kolesarji na razgibani etapi premagati 218 km od Chauvignyja do Sarrana. Vmes jih čakajo štirje kategorizirani prelazi, dva 4., en 3. in končni 2. kategorije.

Woodsu 3. etapa od Tirenskega do Jadranskega morja

Tretjo etapo kolesarske dirke svetovne serije od Tirenskega do Jadranskega morja je dobil Kanadčan Michael Woods (EF Pro Cycling). V ciljnem šprintu je 33-letni specialist za zahtevne enodnevne preizkušnje ugnal Poljaka Rafala Majko (Bora-Hansgrohe), tretji je bil Nizozemec Wilco Kelderman (Sunweb). Edini slovenski predstavnik na dirki, Jan Tratnik (Bahrain-McLaren) je osvojil 97. mesto, za zmagovalcem je zaostal za 12 minut in 31 sekund.

V skupnem seštevku vodi Woods pred Majko (+0:05) in Keldermanom (+0:26). Tratnik je 97. (+12:41).

Ewanu po fotofinišu 11. etapa
Tour 2020: Mohorič po 11. etapi
Kuss si poleg ekipe z Rogličem deli tudi korenine