Dylan Groenewegen je dobil tretjo etapo na Dirki po Franciji, kar je tudi pokazal po prihodu v cilj. Foto: Reuters
Dylan Groenewegen je dobil tretjo etapo na Dirki po Franciji, kar je tudi pokazal po prihodu v cilj. Foto: Reuters
V rumeni majici je še naprej Greg Van Avermaet. Foto: Reuters
Groenewegen slavil drugič zapored
Groenewegen najmočnejši v sprintu 8. etape

181 kilometrov dolga ravninska etapa je bila nova priložnost za šprinterje. Glavnina je dobrih šest kilometrov pred ciljem ujela ubežnika Fabiena Grellierja, ki je bil najaktivnejši Francoz na državni praznik. Nato so si mesta v ospredju izborili šprinterji. Pred tem je sicer tri kilometre pred koncem etape napadel Philippe Gilbert, a je Belgijec že po kilometru in pol znova kolesaril v glavnini.

Noge Nizozemca vsak dan boljše
Prvi je v šprintu 300 m pred ciljem silovito pospešil Peter Sagan. Ob ogrado je stisnil Fernanda Gavirio, v zavetrju Slovaka pa je vozil tudi Andre Greipel. Kolumbijec in Nemec sta se nekoliko prerivala, a vseeno eden po levi, drugi pa po desni prišla mimo Sagana. Vendarle pa je bil v šprintu najmočnejši in obenem tudi najbolj iznajdljiv Groenewegen, ki je mimo vseh treh švignil v nekakšnem loku po desni strani in drugi dan zapored, ko je prekolesaril ciljno črto etape, visoko dvignil roke.

"Noge so vsak dan boljše. Šprint je bil tehnično zahteven z veliko zavoji, vendar je ekipa opravila izvrstno delo in mi pripravila odličen položaj. Videl sem, da sta se Gaviria in Greipel prerivala za boljšo pozicijo. Videl sem cilj in si mislil, 'zdaj je pravi trenutek'. Bil je napet zaključek, a to je na Touru vsakdanje. Prva dva dneva na dirki nista šla po načrtih, zadnja dva pa sta bila imenitna z dvema zmagama, tako da sem res zadovoljen," je dejal zmagovalec etape, sicer moštveni kolega Primoža Rogliča pri LottoNL-Jumbu.

Roglič v skupnem seštevku že 16.
Drugi je ciljno črto prečkal Greipel, tretji pa Gaviria, a so jima mesti zaradi prerivanja odvzeli. Tako sta bila uvrščena na rep glavnine. Drugo mesto je pripadlo Saganu, tretje pa Nemcu Johnu Degenkolbu. Favoriti za končno slavje so v cilj prišli v času zmagovalca. Enako velja za Rogliča in Kristijana Korena, ki sta bila 69. oziroma 77. V rumeni majici ostaja Greg Van Avermaet. Belgijec je pridobil bonusno sekundo na letečem cilju in ima zdaj sedem sekund prednosti pred drugim Geraintom Thomasom.

Iz deseterice je izpadel Francoz Julien Alaphilippe, ki je v cilj prišel minuto in 16 sekund za zmagovalcem. V tej skupini je bil tudi Irec Dan Martin. Zmagovalec 6. etape, ki sodi med favorite za visoka mesta, je na začetku grdo padel. Med najboljših deset se je prebil Avstralec Richie Porte, ki zaostaja 57 sekund, dve več Španec Mikel Landa, 12. pa je Britanec Chris Froome. Njegov zaostanek znaša minuto in šest sekund. Roglič v skupnem seštevku zaostaja minuto in 21 sekund, napredoval pa je na 16. mesto. Pridobil je tudi Koren, ki je zdaj 94.

V nedeljo se bodo kolesarji podali do Roubaixa, do katerega bodo morali premagati tudi 22 kilometrov granitnih kock. Prenos etape boste lahko od 13.30 spremljali na TV SLO 1 in TV Maribor. Po dnevu premora v ponedeljek sledijo tri gorske etape v Alpah, sredna in četrtkova s ciljem na vzponu.


8. etapa, Dreux-Amiens, 181 km:                 
  1. D. GROENEWEGEN     NIZ    4:23:36
  2. P. SAGAN           SLK        vsi
  3. J. DEGENKOLB       NEM           
  4. A. KRISTOFF        NOR           
  5. A. DEMARE          FRA           
  6. T. BOUDAT          FRA           
  7. N. ARNDT           NEM       isti
  8. M. CAVENDISH        VB           
  9. Y. LAMPAERT        BEL           
 10. A. PASQUALON       ITA           
 ...                                  
 19. C. FROOME           VB           
 26. G. VAN AVERMAET    BEL           
 69. P. ROGLIČ          SLO           
 77. K. KOREN           SLO        čas

Skupni vrstni red, po 8. etapi:                          
  1. G. VAN AVERMAET    BEL   32:43:00
  2. G. THOMAS           VB      +0:07
  3. T. VAN GARDEREN    ZDA       0:09
  4. P. GILBERT         BEL       0:16
  5. B. JUNGELS         LUK       0:22
  6. R. URAN            KOL       0:49
  7. A. VALVERDE        ŠPA       0:55
  8. R. MAJKA           POL       0:56
  9. J. FUGLSANG        DAN       0:57
 10. R. PORTE           AVS       0:57
 11. M. LANDA           ŠPA       0:59
 12. C. FROOME           VB       1:06
 ...                                  
 16. P. ROGLIČ          SLO       1:21
 94. K. KOREN           SLO      16:58

Groenewegen slavil drugič zapored
Groenewegen najmočnejši v sprintu 8. etape