Jonas Vingegaard je prvi Danec po 25 letih, ki se je na Touru prebil med najboljše tri. To je leta 1996 uspelo Bjarneju Riisu, ki je dirko tudi dobil. Foto: Reuters
Jonas Vingegaard je prvi Danec po 25 letih, ki se je na Touru prebil med najboljše tri. To je leta 1996 uspelo Bjarneju Riisu, ki je dirko tudi dobil. Foto: Reuters

Prejšnje desetletje so na Touru prevladovali kolesarji Ineosa (večji del tega obdobja so se imenovali Sky), ki so med letoma 2012 in 2019 pobrali prav vse rumene majice, edina izjema se je zgodila leta 2014, ko se je zmage veselil Vincenzo Nibali (Astana), a takrat je prvi favorit Chris Froome padel že na samem začetku dirke.

Primož Roglič je leta 2018 na Touru veličastno dobil 19. etapo. Foto: EPA
Primož Roglič je leta 2018 na Touru veličastno dobil 19. etapo. Foto: EPA

Lov na Tour od leta 2018
Jumbo Visma je s prihodom Primoža Rogliča vse bolj rasel. Zasavski orel je leta 2018 Tour končal na četrtem mestu, leto pozneje je kapetanska vloga pripadla Stevenu Kruijswijku, ki se je povzpel na zmagovalni oder in zaostal le za Ineosovim dvojcem Egan Bernal in Geraint Thomas. Lani je bil Roglič res blizu, da čebele popelje v rumeni panj, a je dirko izgubil predzadnji dan.

Odstopila kar polovica
Letos so Nizozemci prevetrili sistem dela, predvsem pa Rogličev načrt, saj dva meseca pred dirko vseh dirk ni tekmoval, ampak se je pripravljal prav na Tour. Ko je bilo v osmi etapi jasno, da se ne bo mogel boriti za končno zmago, bolečine so bile prehude, je odstopil. Ta usoda je doletela kar polovico ekipe, saj v Pariz niso pripeljali niti Tony Martin, Robert Gesink in Kruijswick.

Sorodna novica Dobila, kar sta potrebovala: Roglič zmago, Pogačar lekcijo

Vingegaard blestel že v Baskiji
Prvi kandidat za vrhunsko uvrstitev je tako postal Danec Jonas Vingegaard, ki se je v zadnjih letih tiho prebil med najbolj obetavne mlade kolesarje. Nase je opozoril že na Baskiji, kjer se je kot klop držal Tadeja Pogačarja in prispeval svoj delež k odmevni zmagi Rogliča. Takrat je Jumbo pobral tudi vse štiri majice.

Začel v ribarnici
24-letnik ima zanimivo življenjsko zgodbo, saj je na začetku svoje poti ob kolesarjenju opravljal redno službo v ribarnici. "Najprej sem opravil službo, potem pa štiri ure prebil na kolesu. Ko mi ni bilo treba več hoditi v službo, sem imel na voljo precej več časa, ki sem ga lahko tudi bolje razporedil. To mi je res veliko pomagalo," je razložil enega od vzrokov svojega bliskovitega napredka. Poudaril je tudi pomen dobrega dela v danskih klubih: "Vsaj meni so res pomagali pri razvoju. Res znajo delati z mladimi."

Wout van Aert: 1. zmaga v gorah. Foto: AP
Wout van Aert: 1. zmaga v gorah. Foto: AP

Upal na zadnji teden
Njegov vrhunec je bil v 11. etapi, ko je pri drugem prečkanju Mont Ventouxa ušel tudi poglavarju dirke Pogačarju: "Upal sem, da bom na zelo visoki ravni tudi zadnji teden in bom lahko naredil kaj izjemnega. Izkazalo se je, da je bil moj vrhunec prav na Mont Ventouxu, v preostalih gorskih etapah mi ni šlo tako dobro. A občutek je bil dober, še vedno sem bil poleg." In to kako, v obeh Pirenejskih etapah je za nekaj sekund namreč zaostal le za Pogačarjem.

Hat-trick Van Aerta
Zato pa je tisti presežek − v podobi etapne zmage − uspel Woutu van Aertu. Belgijec je namreč dobil kar tri etape, in to na res različne načine, gorsko (prav prek Mont Ventouxa), sobotni kronometer in ciljni sprint na Elizejskih poljanah. Da najdemo zadnja taka hat-tricka na isti izvedbi Toura, moramo precej v preteklost, to je uspelo legendarnima Bernardu Hinaultu (1979) in Eddyju Merckxu (1969). Zmage v gorski etapi se je veselil tudi Sepp Kuss.

2. na kronometru. Foto: EPA
2. na kronometru. Foto: EPA

Ohranil rekord rojaka
"Ne morem verjeti," je v cilju nasmejan razlagal Belgijec, ki je za piko na i ohranil sorekord rojaka Merckxa po številu etapnih zmag (34), s tem je preprečil, da bi rekord pripadal le Marku Cavendishu. "Ta Tour je bil preprosto neverjeten, pravi vrtiljak, tri zmage in na tak način so bile res več, kot sem si predstavljal," pravi 26-letnik, ki se že ozira proti olimpijskim igram, kjer bo med vročimi favoriti za medaljo.

"Pogi ni nepremagljiv"
Van Aert je po koncu tritedenskega pekla razmišljal tudi o neuresničenem cilju ekipe ‒ rumeni majici v Parizu. Prej je bila nepremagljiva ovira Ineos, ali ta vloga zdaj pripada Pogačarju? Van Aert je odločen: "Ne verjamem, da je nepremagljiv. Vrnili se bomo v Francijo in spet poskušali zmagati. Seveda ne bi bilo slabo, če bi do konca pripeljali v polni zasedbi. Vingegaard in Kuss sta bila odlična v gorah, zdaj pa si predstavljajte, kako bi bilo, če bi bil zraven še Primož. Zagotovo bi Tadeju povzročili več težav."

... in 3. na Elizejskih poljanah. Foto: Reuters
... in 3. na Elizejskih poljanah. Foto: Reuters

Osnova je zdravi Roglič
Podobno meni tudi vodja ekipe Richard Plugge: "Pogačar je bilo celotno sezono res na visoki ravni in preprosto ni delal napak, zaslužil si je zmago. Naslednje leto si želimo vrniti na Tour z zdravim Primožem in s kolesarji, kot sta Jonas in Sepp, potem pa bomo videli, kaj se bo zgodilo." Jumbo Visma bo v drugi polovici avgusta napadala novo zmago na Vuelti, kjer v najožji krog favoritov sodi prav Roglič.