Za Rogličem je teden dni dirkanja v rumenem. Foto: Reuters
Za Rogličem je teden dni dirkanja v rumenem. Foto: Reuters

"Imam dobro ekipo, verjamem vanjo! Danes so pokazali, da mi lahko pomagajo. Po prostem dnevu bomo videli, kako močne imam še noge," je vseeno previden Tadej Pogačar, ki je zdaj tudi uradno prvi konkurent Primoža Rogliča v boju za rumeno majico.

Sorodna novica Spet dvojna slovenska zmaga: etapa Pogačarju, Roglič drugi!

Pogačar presenečen nad dosežki
Na računu ima že dve etapni zmagi, drugo mesto v skupnem seštevku, prepričljivo pa si lasti belo majico za najboljšega mladega kolesarja. "Malo sem res presenečen nad tem scenarijem, res si nisem mislil, da lahko na tej dirki že v svojem prvem letu dobim dve etapi. Tega sem res vesel!"

Jumbo je navijal na polno
Tako kot večina strokovnjakov je tudi sam na tej dirki več pričakoval od Ineosa, ki je bil zadnje desetletje gospodar Toura. "Vsi smo najbrž pričakovali več od njih. A Jumbo je res navijal močan tempo, res ni bil lahek dan, premagali smo tri res težke klance, druge ekipe niso imele pravega odgovora," je dan opisal Pogačar.

Veseli se kronometra
Zadnja odločilna etapa bo sobotni kronometer, ki se ga gorenjski volk neizmerno veseli. Ne nazadnje je letos na državnem prvenstvu na trasi, ki je malo spominjala na prihajajočo etapo, Rogliča premagal. "Te etape se veselim, trasa mi je všeč, všeč mi je možnost menjave kolesa," razmišlja Pogačar, ki trezno dodaja: "Po treh tednih bo vse drugače, noge bodo namreč utrujene."

Analiza 15. etape Dirke po Franciji s Tadejem Valjavcem in Janijem Brajkovičem
Pogačar je na velikih dirkah vozil 5 tednov, na teh je zbral 5 etapnih zmag. Foto: Reuters
Pogačar je na velikih dirkah vozil 5 tednov, na teh je zbral 5 etapnih zmag. Foto: Reuters

Poudaril delo Roga
Na prvih dveh mestih skupne razvrstitve sta dva Slovenca. Novinarje je zanimalo, ali je to plod naključij ali je razlog drug. "Najbrž naključje, pozna pa se veliko dela v zadnjih desetletjih. Vesel sem, da mi je na začetku kariere pomagal Rog. Dobro so me vzgojili, da sem prišel do stopnje, kjer sem danes."

Roglič poudarja številna testiranja
Še bolj konkretni so bili novinarji v pogovoru z Rogličem. "Smo pred zadnjim tednom Toura, mi lahko zagotovite, da je vse v redu z vašo verodostojnostjo?" je zanimalo enega od novinarjev. "Da! Mislim, da je veliko kontroliranja, danes so me testirali že ob šestih zjutraj, ravno sem bil spet na testiranju. Nimam ničesar skrivati. Z moje strani je vse čisto."

Vesel, da omogoča zabavo
Tuje novinarje je zanimalo, kako v Sloveniji spremljajo nastope najboljših dveh v karavani. "Ne vem. Dolgo je že, odkar sem bil zadnjič doma. Gotovo mora biti precej veselo in noro. Vesel sem, da jima omogočava to zabavo."

Dan za pozabo. Foto: Reuters
Dan za pozabo. Foto: Reuters

Vedno je bolje, da si v prednosti
Roglič je povedal, da je bil nad razpletom etape nekoliko razočaran in mlademu rojaku etapne zmage definitivno ni podaril. Hkrati pa je poudaril, da bi bil izjemno vesel, če bi s tako prednostjo lahko začel predzadnjo etapo, edini kronometer na letošnji trasi: "Vedno je bolje, da braniš prednost, kot da moraš loviti sekunde."

Bernal: Izgubil sem tri leta življenja
In največji poraženec dneva? Egan Bernal je v zadnjem klancu izgubil več kot sedem minut in s tem izgubil možnost, da bi drugič zapored dobil Tour. "Danes sem izgubil tri leta svojega življenja. Težave s hrbtom ne smejo biti izgovor. Z ekipo moramo zdaj spremeniti načrt dirke v zadnjem tednu. So drugi, ki so močnejši od mene, s tem se moram sprijazniti. Počutim se praznega, nimam moči. Nimam izgovorov."

Pogačar in Roglič zmlela tekmece na Colombierju
Tour 2020: Pogačar in Roglič po 15. etapi
Tour 2020: Zadnji kilometer 15. etape