Pred petkovo etapo sta se takole pozdravila Mark Cavendish in Tadej Pogačar. Po etapi se je Pogačar mimo slovenskih novinarjev pripeljal s Cavendishevo zeleno majico:
Pred petkovo etapo sta se takole pozdravila Mark Cavendish in Tadej Pogačar. Po etapi se je Pogačar mimo slovenskih novinarjev pripeljal s Cavendishevo zeleno majico: "Danes sem zamenjal majico, končno imam zeleno." Pogačar je na ta način pokazal, kako velika stvar je Cavendishevih 34 etapnih zmag na Dirki po Franciji. Foto: Reuters
Sorodna novica Mark Cavendish s 34. etapno zmago izenačil rekord Eddyja Merckxa

13. etapa je ponudila nov šprinterski šov 36-letnega Britanca Marka Cavendisha. Po dnevnih zmagah na Dirki po Franciji se je izenačil z Belgijcem Eddyjem Merckxom. "Ko ga spremljam, se vedno spomnim tistih let, ko je bil na Dirki po Sloveniji in nikdar ni premagal celotne konkurence. In bi si skoraj upal trditi, da je bila tedaj pri nas obakrat celo močnejša, kot je letos na Touru. Splet okoliščin in poškodba Irca Sama Bennetta je botrovala, da je Cavendish sploh dobil priložnost na Touru. In ob takem moštvu, ki ga ima, je bilo treba ponujeno le izkoristiti in potrditi. In to najboljši običajno znajo," je Cavendisheve presežke komentiral Dare Rupar (Val 202).

"Uspelo nam je nekaj zgodovinskega," so bile prve besede Cavendisha, ko je z moštvenimi kolegi proslavljal novo etapno zmago. Foto: Reuters

Cav bo imel še dve priložnosti
Cavendish se je spogledoval že s koncem kariere, nato letos začel serijsko zmagovati na drugorazrednih dirkah, tako da je na 108. Dirko po Franciji prišel kot prerojen. "Lani ni mogel držati skupine, zdaj pa tole ... Očitno je vse v šprinterskem vlaku," je povedal najboljši slovenski šprinter Luka Mezgec. Tudi včeraj je Deceuninck Quick-Step sestavil šprinterski vlak, iz zavetrja katerega se je Cavendish v Carcassonu (pa čeprav je bil po prevoženih 220 km v vročini že močno izžet) izstrelil do letošnje četrte etapne zmage na Dirki po Franciji, skupaj pa že 34. Ob odsotnosti Caleba Ewana (hitro je moral zaradi padca končati Tour) je vse toliko lažje .. Naslednji petek in potem še na nedeljski paradi šampionov v Parizu bo imel Cavpriložnost, da bo sam na vrhu tega prestižnega seznama. Še prej mora seveda "preživeti" vzpone v Pirenejih.

Cavendish izenačil rekord Merckxa

Merckx še vedno mirno spi
Eddy Merckx je v pogovoru za italijanski športni časnik La Gazzetta dello Sport še pred včerajšnjo etapo povedal, da nima težav z izenačitvijo rekorda. "Še vedno bom mirno spal, tudi če mu uspe. Čestital mu bom, saj ni preprosto dobiti 34 šprintov." Vseeno je 76-letni "kanibal" poudaril, da je njegov dosežek bolj poseben: "34 etap sem dobil po zmagah v šprintih, v gorah, na kronometrih, po napadih na spustih. Ne pozabimo tudi mojih 5 osvojenih rumenih majic in 96 dni, ko sem jih nosil. Pa nočem zmanjševati njegovih dosežkov. Tudi zato, ker je preživljal težke trenutke, a se spet zaljubil v kolesarstvo. To je veličastno sporočilo za vse mlade športnike."

Merckx meni, da bi lahko Pogačar zrušil njegov rekord - 96 dni v rumeni majici vodilnega na Dirki po Franciji. In seveda, da lahko več kot petkrat osvoji Dirko po Franciji. Foto: Reuters
Merckx meni, da bi lahko Pogačar zrušil njegov rekord - 96 dni v rumeni majici vodilnega na Dirki po Franciji. In seveda, da lahko več kot petkrat osvoji Dirko po Franciji. Foto: Reuters

Pogačar kandidat za številne presežke
Eddy Merckx letošnjo Dirko po Franciji spremlja od doma v Belgiji in pravi, da si ogleda vsako etapo. Navdušila sta ga Mathieu van der Poel in Wout van Aert ("Belgijci smo lahko veseli, da ga imamo, čeprav ni kolesar za grand toure, ampak bolj za klasike."), pa tudi Tadej Pogačar. "Težko ga bo premagati na grand tourih, zmaga lahko tudi pet ali šest tourov. Je kompleten kolesar, odličen v klanec in na kronometru. Izjemen talent je, nima omejitev. S primerno pripravo lahko ponovi dvojček Giro in Tour, tako kot Pantani (1998). Zruši lahko tudi moj rekord v dnevih v rumeni majici (96)."

Gospodar dirke, ki ga ni strah vloge vodje
Pogačar na Dirki po Italiji še nikoli ni nastopil, bo imel pa letos priložnost, da po Dirki po Franciji, na kateri mu kaže zelo dobro (po 13 etapah ima v skupnem seštevku več kot pet minut prednosti), dobi še Dirko po Španiji, ki se bo začela sredi avgusta. Merckxu je tudi všeč, kako odločno gorenjski volk prevladuje na Touru: "Ni ga strah prevzemati vloge vodje dirke. To mi je všeč. Nikoli ne razumem, zakaj nekateri tega nočejo, češ da želijo varčevati z močmi. Zakaj bi se odpovedal vodstvu in simboliki rumene majice, če si močen. Dobiti etapo v rumeni ali rožnati majici je vedno nekaj posebnega," še poudarja Merckx, ki je na Dirki po Franciji zadnjič zmagal julija 1975.