Dobro razpoložena slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič sta ubranila vrh v skupnem seštevku najprestižnejše dirke v kolesarstvu. Foto: EPA
Dobro razpoložena slovenska asa Tadej Pogačar in Primož Roglič sta ubranila vrh v skupnem seštevku najprestižnejše dirke v kolesarstvu. Foto: EPA

Razgibana etapa med Clermont-Ferrandom in Lyonom, na kateri so kolesarji opravili s petimi kategoriziranimi vzponi, se je končala s šprintom glavnine. Tri kilometre pred ciljem je napadel Danec Andersen in se odpeljal svoji prvi zmagi na Touru naproti. Slavil je s 15 sekundami prednosti.

Luka Mezgec (skrajno levo) je zasedel drugo mesto, kar je vrhunski izid, a po etapi je priznal, da mu je ostal grenak priokus. Foto: Reuters
Luka Mezgec (skrajno levo) je zasedel drugo mesto, kar je vrhunski izid, a po etapi je priznal, da mu je ostal grenak priokus. Foto: Reuters

Mezgec pred Consonnijem
V ozadju je Mezgec dobil šprint zasledovalcev, tako da se je veselil svojega največjega uspeha na Dirki po Franciji, kjer nastopa prvič. Tretji je bil Italijan Simone Consonni.

Mezgec: Grenak priokus. Drugo mesto v kolesarstvu pomeni prvega poraženca.
"Ostaja grenak priokus. Bila je odlična priložnost. Na vrhu klanca smo se ustavili, žal nikogar od naših ni bilo zraven. Nismo imeli nikogar za narekovati tempo. Vsi smo vedeli, kaj bo Bora naredila, in res so to naredili. Sam sem bil ves čas zraven brez težave, žal pa je eden ušel. Tehnični zaključki so mi všeč, je manj kaosa. Je, kar je. Škoda je, ker v kolesarstvu drugo mesto pomeni prvega poraženca,"
je za TV Slovenija dejal Mezgec.

26-letni Danec Soren Kragh Andersen je uspešno napadel tri kilometre pred ciljem za največji uspeh v karieri. Foto: EPA
26-letni Danec Soren Kragh Andersen je uspešno napadel tri kilometre pred ciljem za največji uspeh v karieri. Foto: EPA

Pogačar 12., Roglič 29., Mohorič 79. in Polanc 123.
Najboljša Slovenca in vodilna na francoski pentlji Roglič in Pogačar sta z 29. oziroma 12. mestom obdržala vrh v skupni razvrstitvi, Pogačar seveda tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Matej Mohorič je bil 79., Jan Polanc pa 123.

Roglič: Težko, a vse je bilo pod nadzorom
"Znova težka etapa. Bora je poskrbela za hud tempo, da so se znebili nekaterih njihovih tekmecev, šprinterjev. Bilo je zelo težko za vse nas, ki smo bili tam. Ekipa je znova delovala dobro in na koncu smo bili spredaj v optimalnem položaju, vse je bilo pod nadzorom. V nedeljo pa nas znova čaka akcija. Bomo videli,"
je povedal Roglič.

Pogačar: Na koncu stresno, a spet dober dan za nas
Pogačar pa je ocenil: "Je bil kar težek dan, na koncu je bilo kar stresno v finalu, ampak počutil sem se v redu. Zadovoljen sem, da sem prišel varno do cilja. Sem vesel za Luko. Škoda, ker je bil spredaj Andersen. Ampak spet dober dan za nas. Jutri končno pridemo v Alpe in bo težko."

Zadnji trije kilometri 14. etape Dirke po Franciji

Küng bežal sto kilometrov
Na sobotni etapi je več kot sto kilometrov bežal Švicar Stefan Küng (večji del skupaj z Belgijcem Edvardom Theunsom), a ga je glavnina ujela približno 80 kilometrov pred ciljem.

V nedeljo ciljni vzpon na Grand Colombier
V nedeljo kolesarje čaka zahtevna gorska oziroma alpska etapa, ki se bo končala s 17-kilometrskim vzponom (povprečni naklon 7,1-odstotka) ekstra kategorije na Grand Colombier (1501 m). Pred tem bodo kolesarji opravili še z dvema klancema prve kategorije Montee de la Selle de Fromentel (1174 m) in Col de la Biche (1325 m).

Tirreno-Adriatico: Šesta etapa Merlierju

Belgijski prvak Tim Merlier (Alpecin Fenix) je zmagal na šesti etapi Dirke od Tirenskega do Jadranskega morja, ki je kolesarje popeljala od Castelfidarda do Senigallie (171 km). V ciljnem šprintu je presenetljivo premagal Nemca Pascala Ackermanna (Bora Hansgrohe) in Danca Magnusa Corta Nielsena (EF Pro Cycling). Edini slovenski predstavnik na dirki Jan Tratnik (Bahrain McLaren) je s časom zmagovalca zasedel 95. mesto. V skupnem seštevku v vodstvu ostaja Britanec Simon Yates (Mitchelton Scott), ki ima 16 sekund prednosti pred Poljakom Rafalom Majko (Bora Hansgrohe) in Britancem Geraintom Thomasom (Ineos Grenadiers). Dirka se bo končala v ponedeljek.

Mezgec "vohal" zmago, Roglič in Pogačar ostajata na vrhu
Izjavi Rogliča in Pogačarja po 14. etapi Toura
Pogovor z Luko Mezgecem po koncu 14. etape Dirke po Franciji
V nedeljo peklenski vzpon na Grand Colombier

107. DIRKA PO FRANCIJI         
                    
14. ETAPA               
                    
Clermont Ferrand-Lyon, 194 km:     
 1. S. KRAGH ANDERSEN DAN   4:28:10
 2. L. MEZGEC     SLO    +0:15
 3. S. CONSONNI    ITA     vsi
 4. P. SAGAN     SLK       
 5. C. P. PEDERSEN  DAN       
 6. J. STUYVEN    BEL       
 7. T. MARTIN     NEM       
 8. O. NAESEN     BEL     isti
 9. S. COLBRELLI   ITA       
 10. M. HIRSCHI    ŠVI       
 ...                  
 12. T. POGAČAR    SLO       
 29. P. ROGLIČ     SLO     čas
 79. M. MOHORIČ    SLO     6:42
123. J. POLANC     SLO    19:48
Skupni vrstni red po 14. etapi:    
 1. P. ROGLIČ    SLO   61:03:00
 2. T. POGAČAR    SLO    +0:44
 3. E. BERNAL    KOL     0:59
 4. R. URAN     KOL     1:10
 5. N. QUINTANA   KOL     1:12
 6. M. A. LOPEZ   KOL     1:31
 7. A. YATES     VB     1:42
 8. M. LANDA     ŠPA     1:55
 9. R. PORTE     AVS     2:06
 10. E. MAS      ŠPA     2:54
 ...                 
 58. J. POLANC    SLO   1:36:44
 85. L. MEZGEC    SLO   2:29:30
 87. M. MOHORIČ    SLO   2:31:28
                   
Najboljši mladi kolesar (bela majica):
 1. T. POGAČAR    SLO   61:03:44
 2. E. BERNAL    KOL    +0:15
 3. E. MAS      ŠPA     2:10