Nov mejnik v karieri Primoža Rogliča – rumena majica. Kot je dejal po etapi, je zdaj cilj, da v njej prikolesari tudi v Pariz. Foto: Reuters
Nov mejnik v karieri Primoža Rogliča – rumena majica. Kot je dejal po etapi, je zdaj cilj, da v njej prikolesari tudi v Pariz. Foto: Reuters
Sorodna novica Roglič: Slovenci smo poleg Kolumbijcev velesila v kolesarstvu

Po četrti etapi sta še drugič na 107. Dirki po Franciji prva v cilj prišla slovenska kolesarja. Tokrat sta Pogačar (UAE), ki je po 27 letih in Lanceu Armstrongu postal najmlajši zmagovalec etape na Touru, in Roglič (Jumbo Visma) zamenjala vlogi. 21-letni veliki up slovenskega kolesarstva, ki je lani v Pirenejih dobil 9. etapo Vuelte, je po 30-letnem Zasavcu postal drugi Slovenec z etapno zmago na Touru, Rogla pa je spisal zgodovino. Slovenija je postala 25. država, ki se lahko pohvali z nosilcem rumene majice.

Potem ko je Pogačar letos postal prvi, ki je na najprestižnejši dirki oblekel katero izmed majic, ko je nekaj časa vodil v seštevku mladih kolesarjev in je dirkal v belem, je zdaj prvič Slovenec v rumenem, saj je skupno vodstvo prevzel Roglič, ki je odvzel majico vodilnega Adamu Yatesu (Michelton Scott).

Testi na okužbo z novim koronavirusom

Organizatorji dirke (ASO) so sporočili, da bodo tekmovalce in spremljevalno osebje na novi koronavirus testirali v dveh različnih skupinah. Prve teste so opravili v nedeljo pred začetkom devete etape v Pauju, drugi val testiranj pa bodo opravili v ponedeljek, ko bo na Touru prost dan. Organizatorji so dodali, da bodo skupno izjavo za javnost v povezavi s testiranji na novi koronavirus podali v torek pred začetkom desete, ravninske etape od Ile d'Olerona do Saint-Martina.

Glavni cilj Rogliča - pripeljati majico v Pariz

V razvrstitvi ima 21 sekund naskoka pred lanskim zmagovalcem Kolumbijcem Eganom Bernalom (Ineos), tretji pa je skupno Francoz Guillaume Martin (Cofidis), ki zaostaja 28 sekund. Pogačar, ki je izjemno napadal že v soboto in razpolovil zaostanek, ki ga je nesrečno dobil v petek, se je zavihtel na sedmo mesto. Zaostaja 44 sekund. V ponedeljek je na Touru prvi prost dan.

Zgodovinska podelitev na Dirki po Franciji
Napad Pogačarja na prelazu Marie Blanque in trk z Rogličem

Marc Hirschi (Sunweb) je šel sam čez štiri kategorizirane vzpone 153-kilometrske preizkušnje med Paujem in Larunsom. Toda uspešen samostojen pobeg Švicarja so preprečili glavni favoriti za končno slavje na največji kolesarski dirki na svetu. Roglič, Pogačar, Bernal in Mikel Landa (Bahrain McLaren) so ga ujeli 1,7 kilometra pred ciljem. Silovit ritem je narekoval Roglič, ki je virtualno rumeno majico oblekel na vzponu na prelaz Marie Blanque, Hirschi pa je prvi začel s sprintom. Švicar je bil v najboljšem položaju, a Pogačar je švignil mimo njega po desni strani, tik pred ciljno črto pa ga je za las prehitel še Roglič.

"Ko smo videli Marca Hirschija spredaj s 15 sekund prednosti, sem dejal fantom, da poskusimo ujeti in obračunati za zmago. Saj na koncu nas je kar sam počakal, saj je mislil, da nas bo lahko v sprintu prehitel. Res je zelo hiter, tudi sam sem že dirkal z njim, ampak mislim, da so mu pošle moči po dolgem begu," je za TV Slovenija povedal Pogačar.

Po etapi, analiza dirke po Franciji

V cilju v Larunsu, kjer je Roglič pred dvema letoma dobil tedaj 19. etapo Dirke po Franciji in drugič v karieri slavil na Touru, so prvi trije dobili še bonifikacijske sekunde. Te so se delile tudi na vrhu klanca na Col de Marie Blanque, kamor je Hirschi prišel 35 sekund pred zasledovalci. Pred vzponom je imel štiri minute naskoka, toda zaostanek se je hitro začel zmanjševati, ko je Jumbo Visma začel stopnjevati ritem. Najprej je veliko dela opravil Wout van Aert, nato Sepp Kuss, zatem George Bennett, ko je na čelo glavnine prišel Tom Dumoulin, pa je napadel Pogačar.

Zadnji kilometer 9. etape in zmaga Pogačarja pred Rogličem
Pogačar, Roglič in Mezgec po etapi

Takoj po pospeševanju mladeniča s Klanca pri Komendi se je v težavah znašel nosilec rumene majice Yates. Britanec je na tej etapi na koncu proti Rogliču izgubil kar 65 sekund, nazadoval pa je na skupno osmo mesto. Pogačar je poskrbel za veliko selekcijo in ekspresno so kapetani svojih ekip oziroma favoriti za končno slavje ostali sami. Roglič je priključil Pogačarju. Sledila sta še Bernal in Landa ter za kratko Richie Porte (Trek Segafredo).

Pogi: Zmagati proti najboljšim na svetu je nekaj posebnega

Kar trikrat je Pogačar, ki je ostal brez pomočnika, s katerim sta celo na dirko prišla kot sokapetana, Fabia Aruja, ki je odstopil, napadel in sledila mu je lahko še trojica. Tik pred vrhom vzpona je pospešil Bernal, a slovenska asa sta v boju za dragocene bonifikacijske sekunde silovito odgovorila. Najmočnejši je bil Roglič, tik za njim je prelaz prečkal Pogačar, kmalu pa bi se zapletla, na srečo pa se je njun manjši trk končal brez posledic. Roglič se je rojaku takoj opravičil, pred spustom sta si še segla v roke, nato pa krenila v lov za Hirschijem.

Prvič v najbolj čislani kolesarski majici Slovenec

9. etapa

Pau-Laruns, 153 km:                   
  1. T. POGAČAR       SLO      3:55:17
  2. P. ROGLIČ        SLO         isti
  3. M. HIRSCHI       ŠVI             
  4. E. BERNAL        KOL             
  5. M. LANDA         ŠPA          čas
  6. B. MOLLEMA       NIZ        +0:11
  7. G. MARTIN        FRA         isti
  8. R. BARDET        FRA             
  9. R. PORTE         AVS             
 10. R. URAN          KOL          čas
 ...                                  
 83. L. MEZGEC        SLO        22:42
113. M. MOHORIČ       SLO        29:27
118. J. POLANC        SLO     isti čas
Skupni vrstni red po 9. etapi:        
  1. P. ROGLIČ        SLO     38:40:01
  2. E. BERNAL        KOL        +0:21
  3. G. MARTIN        FRA         0:28
  4. R. BARDET        FRA         0:30
  5. N. QUINTANA      KOL         0:32
  6. R. URAN          KOL     isti čas
  7. T. POGAČAR       SLO         0:44
  8. A. YATES         VB          1:02
  9. M. A. LOPEZ      KOL         1:15
 10. M. LANDA         ŠPA         1:42
 ...                                  
 59. J. POLANC        SLO      1:01:38
 98. M. MOHORIČ       SLO      1:53:32
115. L. MEZGEC        SLO      2:05:40

Najboljši mladi kolesar (bela majica):
  1. E. BERNAL        KOL     38:40:22
  2. T. POGAČAR       SLO        +0:23
  3. E. MAS           ŠPA         1:41