Tadej Pogačar je bil na cilju v Courchevelu povsem izčrpan. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je bil na cilju v Courchevelu povsem izčrpan. Foto: Reuters

Da bo današnja etapa najtežja na letošnji Dirki po Franciji, ni bila skrivnost. Da bo verjetno o končnem zmagovalcu odločal vzpon na najvišjo točko letošnje izvedbe dirke (Col de la Loze), tudi ni bilo presenetljivo.

SOS-odmev: Analiza 16. in 17. etape Dirke po Franciji

115 Najslabši dan Pogačarja, najboljši kronometer Vingegaarda in kolesarska obvezna dopinška folklora

Ne vem. Ves čas sem jedel, kolikor sem lahko, a vse je obstalo v želodcu, nič ni šlo v noge. Po treh urah in pol sem bil ob vznožju prelaza povsem prazen.

Tadej Pogačar

Je bilo pa presenetljivo, da je Tadej Pogačar izgubil skoraj šest minut v boju z Jonasom Vingegaardom v boju za rumeno majico. Točka preloma se je zgodila v Meribelu, približno 7,8 km pod vrhom zadnjega kategoriziranega prelaza dneva.

"Konec je, mrtev sem," je sporočil po radijski zvezi. Slovenskemu asu, dvakratnemu zmagovalcu Dirke po Franciji, so pošle moči, v dobrem kilometru je izgubil 40 sekund. Zaostanek se je začel počasi, a vztrajno večati.

Vingegaard je imel okrog sebe pomočnike, hitro je postalo jasno, da se bo Pogačarjev zaostanek po 17. etapi štel v minutah, na koncu se je ura ustavila pri 5:45, v skupnem seštevku pa zdaj za vrhom zaostaja za 7:35.

Pogačar v velikih težavah na 17. etapi

Pogačar se je na Granonu počutil bolje
"Mrtev sem," je v cilju še enkrat dejal Pogačar. "Ne vem. Ves čas sem jedel, kolikor sem lahko, a vse je obstalo v želodcu, nič ni šlo v noge. Po treh urah in pol sem bil ob vznožju prelaza povsem prazen," je nadaljeval. Priznal je: "Že sem razmišljal, da bom izgubil mesto na odru za zmagovalce, a na koncu sem se boril skupaj z Marcom (Solerjem) do ciljne črte. Zelo sem hvaležen za svojo ekipo in navijače." Ali je padec na začetku etape pustil kakšne posledice za nadaljevanje? "Ne boli preveč. Malce že. Ne vem, morda je imelo vse skupaj kakšen vpliv. Ampak, dejstvo je, da danes nisem mogel storiti ničesar, to ni bil dober dan. Na Granonu (na lanski dirki, ko je izgubil rumeno majico vodilnega, op. a.), recimo, sem se počutil veliko bolje kot danes. Danes sem imel enega najslabših dni na kolesu. A moral sem se boriti. Marc me je gnal čez moj limit," je odgovoril.

Dirke po Franciji še ni konec, zagotovo bo Tadej na zadnjih treh etapah nekaj poskušal, nismo še v Parizu!

Jonas Vingegaard

Kako naprej? "Upam, da bom po današnji etapi dobro okreval. Lahko gremo še po eno zmago na 20. etapi, če bomo imeli dobre noge. Lepo bi bilo doseči etapno zmago in ohraniti sebe ter Adama (Yatesa) na odru za zmagovalce," je sklenil.

Takole je Jonas Vingegaard poljubil prstan na svoji desnici ob prečkanju ciljne črte v Courchevelu. Danec si je danes bržčas že zagotovil zmago na letošnji francoski pentlji. Foto: Reuters
Takole je Jonas Vingegaard poljubil prstan na svoji desnici ob prečkanju ciljne črte v Courchevelu. Danec si je danes bržčas že zagotovil zmago na letošnji francoski pentlji. Foto: Reuters

Vingegaard: Nismo še v Parizu!
"Seveda takšnega razpleta danes nisem pričakoval, težko je opisati občutke. Zdaj imam več kot sedem minut prednosti, neverjetno," je po etapi, ki jo je končal na četrtem mestu, dejal Vingegaard. Kljub izdatni prednosti ostaja previden: "Dirke po Franciji še ni konec, zagotovo bo Tadej na zadnjih treh etapah nekaj poskušal, nismo še v Parizu!" Danec, ki mu samo še velika smola lahko odnese veliko slavje na Elizejskih poljanah, je bil zraven, ko se je Pogačar na uvodu etape znašel na tleh. "Ni mogel storiti ničesar. Vseeno tega nismo izkoristili, odpeljali smo se, a bili precej defenzivni, nismo želeli pridobiti sekund na takšen način. Želeli smo, da se vrne," je še povedal.

Gall: Ves dan sem se počutil odlično
Zmagati na kraljevski etapi na Dirki po Franciji je velik podvig in prav je, da nekaj pozornosti namenimo tudi zmagovalcu Felixu Gallu. "Ni lahko dirkati tritedenske dirke. Zadnje dni imam v ekipi vlogo vodje, na to sem se osredotočal, zaradi tega sem se tudi zelo sekiral. Ni bilo lahko. Počutil sem se dobro, a najbolj sem se bal, da bom ujet tik pred ciljem," je v prvem odzivu po etapni zmagi dejal kolesar moštva AG2R Citroën. Dodal je: "Ves dan sem se počutil odlično. Bilo je sicer zelo vroče, a na štartu sem vedel, da sem v dobrem stanju. Zakaj pa ne bi poskusil iti v beg, sem si rekel. Pred zadnjim vzponom sem se počutil super. Vedel sem, da bom v dobrem stanju, če bo tempo ves čas tak, kakršen je bil."

Bilbao z enakimi težavami kot Pogi
Veliko si je od etape obetal tudi Pello Bilbao iz moštva Bahrain Victorious, ki je upal celo na etapno zmago, a na koncu je s ciljnim šprintom proti Vingegaardu lahko rešil le tretje mesto. "Ne vem, kaj se je zgodilo. Ob vznožje zadnjega prelaza sem prikolesaril povsem prazen. Vsa hrana, ki sem jo zaužil čez dan, ni šla v noge. Zelo, zelo sem razočaran," je priznal Španec, ki je imel očitno enake težave kot Pogačar.

Zadnja gorska etapa v soboto
Dirka po Franciji se nadaljuje s četrtkovo razgibano etapo od Moutiersa do Bourg-en-Bressa. V petek bo sledila še ravninska etapa in nova priložnost za sprinterje, v soboto pa nato še zadnja gorska etapa letošnje Dirke po Franciji, 133 km dolga preizkušnja od Belforta do Le Markstein Felleringa. Dirka se bo klasično končala v nedeljo na Elizejskih poljanah.

Pogačar v Courchevelu dokončno izgubil boj za rumeno majico
Sorodna novica Pogačar izgubil šest minut, Vingegaardu drugi Tour, Avstrijcu pa kraljevska etapa!