21-letni Tadej Pogačar je uprizoril neverjetno predstavo.
21-letni Tadej Pogačar je uprizoril neverjetno predstavo. "Danes nisem razmišljal o rumeni majici. A dejstvo je, da ekipa ni nehala verjeti vame, jaz pa sem danes dal vse od sebe," je povzel dogajanje v predzadnji etapi. Kot pomemben dejavnik je izpostavil tudi zmožnost hitre regeneracije: "Pri tem se moram zahvaliti svojim staršem za gene." Foto: Reuters

21-letni as s Klanca pri Komendi je z atomsko vožnjo deklasiral konkurenco in tako tako rekoč dan pred koncem osvojil najprestižnejšo preizkušnjo v kolesarstvu – Dirko po Franciji.

Sorodna novica Pogačar z epsko predstavo spisal zgodovino Toura

Poznal sem vsak kotiček trase
"Preučili smo vsak kotiček trase, vsako luknjo. Tudi klanec sem poznal zelo dobro. Šel sem na polno in uspelo mi je. A to nisem samo jaz. Zaslužna je celotna ekipa,"
je bil presrečen Pogačar.

"Ful gas" od štarta do cilja
In nadaljeval: "Poslušal sem ekipo po radiu na ravnem delu, potem pa jih nisem več slišal, ker so bili navijači na vzponu preglasni. Nisem poznal razlike. Dal sem vse od sebe in se peljal 'ful gas' od štarta do cilja, sploh ker sem poznal vzpon," je dejal Pogačar, ki je po Francozu Laurentu Fignonu postal prvi debitant z zmago na Touru.

Izmučeni Primož Roglič v cilju kronometra. Roglič je napovedal, da si bo po sobotnem razpletu najprej vzel nekaj časa za razmislek. Pri tem ne dvomi, da bo hitro našel motivacijo za nove izzive.
Izmučeni Primož Roglič v cilju kronometra. Roglič je napovedal, da si bo po sobotnem razpletu najprej vzel nekaj časa za razmislek. Pri tem ne dvomi, da bo hitro našel motivacijo za nove izzive. "Dejstvo je, da vedno želim biti hitrejši. To je moja motivacija. Tadej je danes pokazal, da gre še hitreje," je povedal. Foto: Reuters

Rogliča spoštujem, je res dober prijatelj, a to je del dirkanja.
Kot je poudaril na uradni novinarski konferenci, bi bil pred današnjo etapo zadovoljen že z drugim mestom: "Nato je sledil odličen dan, Roglič pa je imel slabši dan, kar je bilo dovolj, da sem zmagal. Zelo sem srečen. Roglič je bil najboljši kolesar čez celotno dirko, imel je odlično ekipo. Zelo ga spoštujem, je res dober prijatelj in tudi jaz čutim njegov poraz. A to je del dirkanja, vsi skušamo na koncu zmagati."

Ne vem, kaj se mi vrti v glavi. Mislim, da mi bo eksplodirala.
"Ne vem, kaj se mi vrti v glavi. Mislim, da mi bo eksplodirala. Nimam ideje, kaj se mi dogaja. Zares neverjetno. Vsem hvala za vsa sporočila, klice in spodbude, še posebej mojemu dekletu Urški in moji družini. Komaj čakam, da jih vidim," je pojasnil "Pogi".

Zgodovinska sobota v štirih minutah in pogovor s Pogačarjem

Ključ do uspeha: Vedno smo ostali pozitivni
Izpostavil je še, da so se pri UAE Emiratesu več mesecev pripravljali na Tour in ob različnih padcih vedno ostali pozitivni. "Priprave so bile dolge. Med zaprtjem zaradi pandemije smo opravili veliko delo. Tudi ob udarcih z izgubo Davideja Formola v drugem tednu dirke zaradi zloma ključnice se nismo vdali. Vedno smo našli način, vedno smo ostali pozitivni," je poudaril Pogačar.

Roglič: Tadej je bil močnejši in zasluženo zmagal
Primož Roglič
pa ni mogel skrivati razočaranja. "Zagotovo sem razočaran nad rezultatom in nad seboj. Dal sem 110 odstotkov, vse, kar sem lahko, ampak Tadej je bil močnejši in je zasluženo osvojil zmago."

"Očitno nisem mogel proizvajati potrebnih vatov za zmago"
"Zagotovo upaš, da bo prednost dovolj. A to je kolesarstvo. Očitno nisem mogel proizvajati potrebnih vatov za zmago. Vseeno sem se potrudil, kolikor sem se lahko. Zagotovo bi si želel prvo mesto, a drugo sem si zaslužil v tem trenutku in na to sem zagotovo zelo ponosen. Tudi zaradi vseh slovenskih navijačev in vse podpore, ki smo je bili Slovenci deležni. Zato vsakemu posebej hvala. Upam, da so se zabavali ob predstavah, ki smo jih prikazali v teh treh tednih na francoskih cestah,"
je sklenil Roglič.

Izjave Pogačarja in Rogliča po koncu kronometra

Hauptman: Tadej je imel super dan, Primož malo slabšega
Direktor kolesarskega moštva UAE Team Emirates in slovenski kolesarski selektor Andrej Hauptman ni mogel skriti navdušenja. "Če imaš za nasprotnika Primoža Rogliča, ne moreš biti gotov. Toda Tadej nikoli ne popusti, podobno kot Primož. Danes je imel Tadej super dan, Primož malo slabšega in Tadej je v rumenem," je po etapi dejal 45-letni funkcionar moštva, za katerega vozi Pogačar.

Vsi smo ostali brez glasu
Tudi sam je na trnih doživljal kronometer, ki je odločil vprašanje, kdo od Slovencev bo v Parizu poziral z rumeno majico. "Za nas je bil to zelo dolg dan v avtomobilu, čeprav je kronometer Tadej odpeljal zelo hitro. Videli smo, da Primož nekaj zaostaja. Potem je bilo vse skupaj res hektično do konca, vsi smo ostali brez glasu," je razlagal Hauptman. Čeprav je bila zmaga Pogačarja presenečenje, v moštvu niso ničesar prepuščali naključju. "Trikrat je pred dvema mesecema opravil pot trase skupaj z glavnim športnim direktorjem, tako da je traso poznal do potankosti. Danes je nadgradil vse to veliko delo, ki smo ga opravili v pripravah na Tour," je še pojasnil "Hempi".

Analiza kronometra s Tadejem Valjavcem in Bogdanom Finkom