Tadej Pogačar je znova vse naredil fantastično in je že nekaj metrov pred ciljem slavil etapno zmago. Foto: EPA
Tadej Pogačar je znova vse naredil fantastično in je že nekaj metrov pred ciljem slavil etapno zmago. Foto: EPA

Drugo mesto je na najdaljši etapi letošnje dirke (219,9 km) osvojil Michael Matthews, tretji pa je bil David Gaudu. Tudi Primož Roglič, ki si je v sredo na peti etapi izpahnil ramo, je odlično kolesaril, očitno včerajšnja poškodba ni bila prehuda. Roglič se je vmešal v ciljni sprint in izvlekel 9. mesto v času zmagovalca.

Rumene majice v karieri še ni izgubil!
"Težek dan, nori prvi dve uri dirkanja (povprečje 51 km/h; op. a.) ... Mislil sem že, da bo van Aertu uspelo, toda glavnina je bila močnejša. Počutil sem se dobro, ekipa me je pripeljala v odličen položaj, imel sem močne noge," je v prvi izjavi povedal Tadej Pogačar, ki v profesionalni karieri še nikoli ni izgubil rumene majice. Če bo tudi tokrat tako, jo bo torej nosil vse do cilja 24. julija v Parizu in ubranil lansko zmago.

Nenavadna taktika Jumba Visme
Etapo je zaznamoval beg Wouta van Aerta, ki je bil po mnenju številnih poznavalcev nesmiseln (čeprav je povečal vodstvo v boju za zeleno majico) in obsojen na neuspeh. Najprej je bežala trojica (največja prednost je znašala štiri minute), 30 km pred ciljem pa je van Aert ostal sam. Glavnina ga je ujela 11 km pred ciljem, Belgijec je nato popolnoma popustil in gladko izgubil rumeno majico (v cilju je zaostal skoraj sedem minut in pol), predvsem pa porabil ogromno moči, tako da na petkovi zahtevni etapi verjetno ne bo mogel kaj dosti pomagati Vingegaardu in Rogliču.

Zadnja dva kilometra 6. etape Toura
Bo rumeno nosil kar do Pariza? Foto: EPA
Bo rumeno nosil kar do Pariza? Foto: EPA

Izjemen Pogijev pospešek
Favorite je poskusil pred ciljnim sprintom presenetiti Alexis Vullermoz, toda boj za etapno zmago se je razplamtel ob koncu 1,6 kilometra dolgega ciljnega vzpona (s povprečnim naklonom 5,8 odstotka). Primož Roglič je bil prvi, ki je krenil na polno, toda to je bilo prezgodaj, Tadej Pogačar pa je znova dokazal, da ima izjemen občutek in predvsem moč v nogah, njegovemu pospešku Matthews ni mogel slediti, v cilju je imel nekaj metrov prednosti.

Profil šeste etape. Foto: Organizator
Profil šeste etape. Foto: Organizator

Vingegaard 31 sekund za Pogačarjem
V času zmagovalca je v cilj prišlo 14 kolesarjev, poleg Rogliča iz ekipe Jumba Visme tudi Jonas Vingegaard, ki je skupno na 3. mestu z zaostankom 31 sekund za Pogačarjem. Drugi je Neilson Powless, ki zaostaja štiri sekunde. Roglič je 28. (+2:27).

V petek na Planche des Belles Filles
6. etapa je potekala od Bincheja v Belgiji do Longwyja v Franciji. Na trasi so bili trije kategorizirani vzponi, zadnja dva v "nazobčanih" zadnjih 20 kilometrih. V petek bo na sporedu prva gorska etapa s ciljnim vzponom na Planche des Belles Filles, kjer je leta 2020 predzadnji dan potekala prava drama, saj je Pogačar na gorskem kronometru z izjemno predstavo "slekel" rumenega Rogliča in naslednji dan v Parizu slavil svojo prvo zmago na Dirki po Franciji.

Pogačar z izjemnim finišem do sedme etapne zmage na Touru

Results powered by FirstCycling.com

Zadnjih šest kilometrov današnje etape. Foto: Organizator
Zadnjih šest kilometrov današnje etape. Foto: Organizator