Potem ko je bil ves svet vzhičen nad sobotno predstavo Tadeja Pogačarja, ko je na prvi gorski etapi razbil tekmece, je slovenski šampion tudi v nedeljo dokazal, da je rumena majica trdno v njegovi lasti. Trenutno razmerje moči je takšno, da je
Potem ko je bil ves svet vzhičen nad sobotno predstavo Tadeja Pogačarja, ko je na prvi gorski etapi razbil tekmece, je slovenski šampion tudi v nedeljo dokazal, da je rumena majica trdno v njegovi lasti. Trenutno razmerje moči je takšno, da je "gorenjski volk" v svojem razredu. Ko se odloči, da napade, mu nihče ne more slediti. Popolna prevlada Slovenca, toda do končnega cilja v Parizu je še dolga pot. Foto: Reuters

Avstralec O'Connor (AG2R Citroen) se je v skupnem seštevku prebil na drugo mesto, za Pogačarjem, ki nosi rumeno majico, zaostaja dve minuti in sekundo. Rigoberto Uran, Jonas Vingegaard in Carapaz so več kot pet minut za Pogijem.

O'Connor je bil nekaj časa tudi v virtualni rumeni majici, saj je njegova prednost pred Pogačarjem med etapo narasla na več kot devet minut. Na koncu je znašala 6:02. Dan je začel z zaostankom 8:13.

Foto: Reuters
Foto: Reuters

25-letnik je bežal skupaj s Kolumbijcema Nairom Quintano in Sergiem Higuito, na začetku dolgega ciljnega vzpona v Tignes pa je napadel in ostal sam ter se v cilju veselil največje zmage v karieri. Najbližji zasledovalec Mattia Cattaneo je zaostal pet minut.

Sredi klanca je ritem v ozadju navil Ineos, skupina se je močno razredčila, zaostanek za O'Connorjem se je zmanjšal, nato pa je dobre štiri kilometre pred ciljem z napadom poskušal Carapaz. Pogačar, ki v tistem trenutku ni več mogel računati na pomoč moštvenih kolegov, je na "izzivanje" suvereno odgovoril, ušel zasledovalcem in znova pokazal, da je nesporni vladar letošnjega Toura. V cilj je prišel šesti, Carapaz sedmi.

Napad Pogačarja po izzivanju Carapaza na vzponu v Tignes
Ben O'Connor se je veselil največje zmage v karieri. Skupaj ima med profesionalci pet zmag, oktobra lani je dobil 17. etapo Gira s ciljem v Madonni di Campiglio. Foto: Reuters
Ben O'Connor se je veselil največje zmage v karieri. Skupaj ima med profesionalci pet zmag, oktobra lani je dobil 17. etapo Gira s ciljem v Madonni di Campiglio. Foto: Reuters

Pogačar: Res mi je všeč ta majica

"O'Connor je bil danes res zelo močan, odlično je odpeljal, zato mu čestitam. Malce me je bilo že strah proti koncu, da bom izgubil rumeno majico, zato sem na koncu za vsak slučaj napadel, da bi jo obdržal. Imel sem dobre noge. Morda izgubljeno vodstvo res ne bi bila velika težava, ampak res mi je všeč ta majica," je dejal Pogačar.

UAE Team Emirates je na zadnjem vzponu ostal brez Brandona McNultyja, ki je na spustu zdrsnil s ceste, zapeljal po travi in končal v grmovju. V cilj je prišel več kot pol ure za O'Connorjem, tako kot član Jumba Visme Wout van Aert, do te etape drugouvrščeni v skupnem seštevku.

"Vreme je bilo res obupno. Včeraj je bilo slabo, danes pa še toliko slabše. Res je bilo hladno, deževalo je ves dan in veliko kolesarjev je trpelo. Vesel sem, da je ta dan mimo, prosti dan bo prišel še kako prav," je o razmerah razglabljal lanski zmagovalec Toura, ki je 20 km pred ciljem slekel rumeno jakno in nadaljeval v kratkih rokavih.

Zaveda se, da zahtevne etape šele prihajajo, tudi zaradi vremena. "Bolj me skrbi za vroče etape, ki prihajajo. Na teh nekoliko bolj trpim in tekmeci to vedo, zato sem poskušal čim bolj uživati v zadnjih dveh etapah. Ni še konec dirke," je sklenil Pogačar.

Carapaz: Pogačar je trenutno na drugi dirki

"Pogačar je trenutno na drugi dirki. Mi skušamo po najboljših močeh nastopati na naši dirki. Zelo pomembno je, da končamo na stopničkah. Čaka nas še dolga dirka. Skušali bomo ostati pozitivni, saj se lahko do Pariza še zelo veliko zgodi," je povedal Carapaz, ki je dodal, da je z napadom skušal pridobiti nekaj časa proti drugim tekmecem. Zavedal se je, da se bo težko otresel Pogačarja.

Ves čas smo imeli stvari pod nadzorom, izgubili smo le Brandona McNultyja, ki je padel. Res je bil kar ključen. Na koncu se je vseeno dobro izšlo. Ekipa je res 'tipi top'. Carapaz je poskušal z napadom, a ni imel prave moči kot pred dvema dnevoma. Če bi se začeli gledati in čakati drug drugega, bi verjetno izgubil rumeno majico.

Tadej Pogačar za TV Slovenija

Lepa podpora slovenskih navijačev

Današnja kratka, a eksplozivna etapa (Cluses–Tignes), na kateri ni startal Primož Roglič (posledice padca v 3. etapi so prehude), je bila dolga le 144,9 km, s petimi kategoriziranimi klanci pa je sodila med najzahtevnejše. Kolesarji so morali premagati skoraj 4500 metrov višinske razlike.

Cilj je bil v znanem smučarskem središču Tignes 2119 metrov visoko. Klanec prve kategorije, kjer je imel Pogačar lepo podporo slovenskih navijačev, je bil dolg dobrih 20 km, povprečni naklon je bil 5,6 odstotka. Ni bilo ekstremov, toda kolesarji so bili nad 2000 metri.

Pogačar v mrzlem vremenu v Alpah potolkel vse tekmece
Sorodna novica Primož Roglič končal agonijo: V teh bolečinah nima smisla nadaljevati

O'Connor: Ustrašil sem se, da me bo Pogačar začel loviti

"Vedno so bile to moje sanje. Že to, da sem tukaj, je uresničitev prvih sanj, zmaga pa je nekaj povsem drugega. To je bila res nora vožnja. Malce moram brzdati čustva, ampak uživam v vsakem trenutku. Nisem ravno pričakoval, da se bom znašel med ubežniki. Nekako sem čakal, nisem vedel, kaj naj sploh storim. Ko sem slišal, da imamo veliko prednost, sem vedel, da lahko pridobim v skupnem seštevku. Verjamem vase v takšnih zaključkih, čeprav bi se moral bolje spuščati po klancu navzdol. Na zadnjem vzponu sem se ustrašil, da bo Pogačar v ozadju 'eksplodiral' in me začel loviti. Sem pa vedel, da lahko brez kakšnih krčev in nenadnega popuščanja vseeno dobim vsaj etapo," je dejal O'Connor.

Slovenski navijači na Touru dobro razpoloženi v Alpah

V pikčasti majici Quintana

Col du Pre, najhujši klanec dneva in prvi vzpon na 108. Dirki po Franciji, ki sodi v ekstra kategorijo (HC), je najhitreje prečkal Quintana, ki je novi nosilec pikčaste majice. Klanec sredi etape je bil dolg skoraj 12 km s povprečnim naklonom 7,8 odstotka.

Naslednja etapa bo na vrsti v torek po ponedeljkovem prostem dnevu. Namenjena bo sprinterjem, kolesarji pa bodo morali med Albertvillom in Valencem premagati 190,7 km.

Nairo Quintana (v sredini) med vzponom na Col du Pre. Foto: AP
Nairo Quintana (v sredini) med vzponom na Col du Pre. Foto: AP
Roglič v Tignesu pozdravil navijače in zapustil Tour
Cluses-Tignes, 144,9 km:              
  1. B. O'CONNOR      AVS      4:26:43
  2. M. CATTANEO      ITA        +5:07
  3. S. COLBRELLI     ITA         5:34
  4. G. MARTIN        FRA         5:36
  5. F. BONNAMOUR     FRA         6:02
  5. T. POGAČAR       SLO     isti čas
  7. R. CARAPAZ       EKV         6:34
  8. J. VINGEGAARD    DAN          vsi
  9. E. MAS           ŠPA         isti
 10. R. URAN          KOL          čas
 11. N. QUINTANA      KOL         6:38
 ...                                  
 19. G. THOMAS         VB         9:41
109. L. MEZGEC        SLO        31:37
110. M. MOHORIČ       SLO     isti čas
Skupni vrstni red (9/21):             
  1. T. POGAČAR       SLO     34:11:10
  2. B. O' CONNOR     AVS        +2:01
  3. R. URAN          KOL         5:18
  4. J. VINGEGAARD    DAN         5:32
  5. R. CARAPAZ       EKV         5:33
  6. E. MAS           ŠPA         5:47
  7. W. KELDERMAN     NIZ         5:58
  8. A. LUCENKO       KAZ         6:12
  9. G. MARTIN        FRA         7:02
 10. D. GAUDU         FRA         7:22
 ...                                  
 43. M. MOHORIČ       SLO        52:50
100. L. MEZGEC        SLO      1:25:44
Pogačar: Vsi smo trpeli, zato komaj čakamo prosti dan

Dirko po Franciji lahko na MMC-ju spremljate tudi v tujini (navodila).

Potegujte se za privlačne nagrade

Vabljeni ste k sodelovanju v treh nagradnih igrah MMC-ja:
- Navidezna dirka

- Nagradna igra Kolesarske zveze Slovenije - Tretje vprašanje se glasi: Kako s slovenskim izrazom rečemo pelotonu? Odgovore pošljite na naslov: mmc-nagrade@rtvslo.si

- Nagradni kviz na Facebooku