Tadej Pogačar, ki bo v sredo deseti dan kolesaril v rumeni majici vodilnega kolesarja na Dirki po Franciji, je bil v cilju skupaj z Richardom Carapazom. Foto: Reuters
Tadej Pogačar, ki bo v sredo deseti dan kolesaril v rumeni majici vodilnega kolesarja na Dirki po Franciji, je bil v cilju skupaj z Richardom Carapazom. Foto: Reuters

"Za nami je zelo naporen dan, ki se je začel z mrzlim vremenom. Boj za uspešen beg je bil zelo hud, v prvih dveh urah etape je letelo. Nato se je vse umirilo, na koncu pa je spet sledil ognjemet. Skratka, precej nervozen in zahteven dan," je komentiral Tadej Pogačar, ki je v skupnem seštevku ohranil prednost pred konkurenco. Med prvo deseterico ni bilo nobene spremembe.

Ekipa UAE Team Emirates je izpolnila načrt, predvsem je bilo pomembno, da ne troši moči pred dvema izredno zahtevnima pirenejskima etapama. Na koncu je na zadnjem klancu dneva Wout van Aert v paru z Jonasom Vingegaardom poskrbel za nekaj adrenalina, kar pa je bilo Pogačarju celo všeč, čeprav si ne zna razložiti, kaj je želela "povedati" Jumbo Visma s tem napadom:

Tadej Pogačar mora
Tadej Pogačar mora "preživeti" še dve etapi, potem pa bi mu le še kakšen padec lahko odnesel drugo zmagoslavje na Dirki po Franciji. Foto: Reuters

"Ne vem, samo sledil sem njihovim kolesom. Nimam pojma, kaj so želeli, je bilo pa vseeno dobro pretegniti noge pred jutrišnjo etapo. Takšno je kolesarstvo, spet se je pokazalo, da tudi če je proga ravna kot palačinka, moraš biti pozoren."

Sorodna novica Patrick Konrad do prave ideje tudi s pomočjo Mohoriča

Pred karavano sta še dve pirenejski etapi. V sredo je na sporedu prelaz Peyresourde, za katerim sledi strmi Val Louron-Azet. Sklepni vzpon do Saint Lary Soulana bo dolg kar 16 km s povprečnim naklonom 8,7 odstotka. Zadnja priložnost za gorske specialiste bo v četrtek, ko sta na sporedu znameniti Tourmalet (2115 m; 17,1 km) in ciljni vzpon na Luz Ardidenu. Oba vzpona sta ekstra kategorije. Prenosi etap so na TV SLO 2 po 15. uri.

Tudi če bi imel Pogačar težave in bi v kakšni gorski etapi izgubil prednost, ima pred zadnjo etapo (dirka se bo v nedeljo končala v Parizu) še enega jokerja v rokavu: sobotni kronometer, kjer bi moral biti precej hitrejši od tistih, ki so mu v skupnem seštevku najbližje.

Zadnji kilometer 16. etape in slavje Avstrijca Konrada
Pogačar brez težav ubranil rumeno majico