Tadej Pogačar je poskušal večkrat, toda Jonasa Vingegaarda se ni mogel otresti. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je poskušal večkrat, toda Jonasa Vingegaarda se ni mogel otresti. Foto: Reuters

Deveta etapa na kolesarski Dirki po Franciji je bila razburljiva kot že dolgo ne. 14 makadamskih odsekov je poskrbelo za številne napade, v katerih je prednjačil Pogačar. A Vingegaard je bil praktično ves čas ob njem. Ko je približno 80 km pred ciljem na desetem makadamskem odseku napadel Evenepoel, sta priključila le Pogačar in Vingegaard. Danec ni želel sodelovati in napad se je izjalovil.

SOS-odmev: Analiza pred prvim prostim dnem

150 Po prvem tednu Toura vodi Pogačar, Roglič napada s 4. mesta

Pogačar in Evenepoel nezadovoljna s pasivnostjo Vingegaarda

Kako sta Pogačar in Vingegaard odgovorila na napad Evenepoela na makadamski etapi

"Na neki točki smo bili spredaj na cesti. To je bila lepa priložnost, da bi pridobili čas v primerjavi s preostalimi favoriti za skupni seštevek," je organizatorjem dejal Pogačar. "Toda Jonas ni želel sodelovati. Menim, da je Visma Lease a Bike osredotočena le name in podcenjuje preostale kandidate za skupni seštevek. Meni sledijo, ne pomislijo pa na Primoža ali Remca," je še dodal 25-letnik s Klanca pri Komendi.

Tudi Evenepoel v izjavi za organizatorje ni bil zadovoljen z Dančevim pristopom. "Res je škoda, da ni sodeloval z nama, saj bi lahko zapečatili dirko za preostale, lahko bi vzeli od tri do štiri minute. Ampak to je njihova taktika, težko kaj naredimo proti temu. Kljub vsemu sem vesel, saj sem dokazal, da lahko dirkam po makadamu," je pristavil drugouvrščeni v skupnem seštevku.

Pogačar že pogleduje proti Pirenejem

Pogačar ni uspel streti tekmecev na makadamskih odsekih okoli Troyesa

Pogačarja je na zahtevni etapi motil predvsem veter. "Nisem pričakoval, da bo makadam tako zahteven. Bilo je veliko kamnov in peska, zato je bilo težko. Je bilo zabavno, a bi raje dirkal v nasprotno smer, da bi imeli veter v hrbet. Tako pa vse skupaj ni bilo primerno za napade," je dejal Pogačar.

Počutje je za zdaj dobro. "Imel sem odlične noge, danes bi moral biti eden najtežjih dni na Touru, pa vendar sem se počutil zelo dobro. Zdaj komaj čakam na gore. Prihodnji konec tedna v Pirenejih bo zelo zahteven. Tudi kronometra ni vse do zadnjega dne. Sem zelo zadovoljen s položajem, v kakršnem sem se znašel." Prihodnji konec tedna bosta v Pirenejih dve gorski etapi, obe s ciljnima vzponoma.

Slovenski as je, kot ga navaja TSN, med drugim dejal, da se ga ekipa Visma Lease a Bike očitno nekoliko boji: "Menim, da jih je malo strah in mi zato le sledijo. Zagotovo si bom zapomnil, ampak vsak dirka po svoje, nimam ničesar proti temu. Rad dirkam s srcem in to je bil pravi dan za to."

Vingegaardu se je kolo Tratnika povsem prilegalo

Izjave Rogliča, Tratnika in Pogačarja po stresni etapi v Troyesu

Zbranim medijem v Troyesu, med drugim za NBC, je Vingegaard priznal, da je imel nekaj sreče. "Oddahnil sem si, da sem prišel varno v cilj brez izgube časa z dvema poškodbama na pnevmatikah. Prvič, ko mi je moral Jan Tratnik posoditi kolo, nato pa še z manjšo izgubo pritiska v zadnjih treh kilometrih, a sem lahko vseeno etapo končal," je dejal 27-letni Danec.

"Moram se zahvaliti svojim moštvenim kolegom, opravili so izjemno delo. Janovo kolo se mi popolnoma prilega. Drugi so me držali v ospredju, zato sem vsak odsek začel v dobrem položaju. Vedno smo pokrili razliko, ko je ta nastala," je dodal dvakratni zaporedni zmagovalec Toura.

Sorodna novica Turgis junak prašnih cest Šampanje, Vingegaard kot klop ob Pogačarju

Vingegaard: Zame je bolje, da sem obkrožen z ekipnimi kolegi

"Po makadamu je bil Pogačar najmočnejši, bolj mu ustreza kot meni, še posebej ko je bolj suho. Za kolesarja, ki ima tako malo kilogramov, je malce težje. Ko je nastala razlika, je bilo res spolzko, komaj sem nadzoroval kolo," je, kot ga navaja spletni portal Wielerflits, pristavil Vingegaard.

O tem, zakaj ni sodeloval v napadu z Evenepoelom in Pogačarjem, pa je dodal: "Zame je bolje, da sem čim več časa obkrožen z moštvenimi kolegi, z mano sta bila van Aert in Laporte, kar je bolje, saj mi lahko pomagata."