Tadej Pogačar je letos senzacionalno osvojil najpomembnejšo kolesarsko dirko na svetu, kjer bo naslednje leto kot kapetan še okrepljene ekipe UAE Emirates seveda branil rumeno majico. Foto: ASO
Tadej Pogačar je letos senzacionalno osvojil najpomembnejšo kolesarsko dirko na svetu, kjer bo naslednje leto kot kapetan še okrepljene ekipe UAE Emirates seveda branil rumeno majico. Foto: ASO
Sorodna novica Že za uvod cilj v klanec, v 11. etapi dvakrat na Mount Ventoux

"Zelo zanimiva trasa naslednje Dirke po Franciji. Začenja se v Bretanji, kjer bo prvi teden zelo stresen, zaradi nevarnosti bočnega vetra in morebitnega slabega vremena. Kmalu bo tudi že prvi kronometer. Mislim, da mi kronometer ustreza, saj bo pretežno ravninski, sicer še nismo videli profila," je v javljanju za medije, ki ga je pripravila ekipa UAE Emirates, začel Tadej Pogačar.

Izpostavil dvakratni vzpon na Mont Ventoux
"V Alpah bo nekaj zelo težkih etap. Dvakratni vzpon na Mont Ventoux bo kar legendarna etapa. Imamo tudi nekaj dni, ki se končajo s ciljnimi vzponi, kot na primer v Tignes. Kar nekaj etap je z več kot 4500 višinskih metrov. Zagotovo gre za zahtevno traso,"
je gorski del naslednjega Toura povzel 22-letni Komendčan.

Po Alpah, kjer se bo končal dolg prvi teden Toura, bo sledil še obisk mitskega Mont Ventouxa, zatem pa drugo ključno kolesarsko gorstvo Francije.

Pogačar je v Pirenejih slavil dve od skupno šestih zmag na tritedenskih dirkah: prvo na Vuelti in prvo na Touru, zato nas ne čudi naklonjenost do gorovja med Francijo in Španijo. Foto: Reuters
Pogačar je v Pirenejih slavil dve od skupno šestih zmag na tritedenskih dirkah: prvo na Vuelti in prvo na Touru, zato nas ne čudi naklonjenost do gorovja med Francijo in Španijo. Foto: Reuters

Veseli se Pirenejev, zlasti Andore
"Pireneji so mi všeč. Letos sem tam užival in nekaj podobnega upam tudi prihodnje leto. Etape so izredno težke, zlasti v Andori. Lani sem na Vuelti tam dobil etapo. Tour zaključujemo s kronometrom, ki bo vnovič ravninski, naj ne bi bil preveč tehničen, a bo šlo za 20. etapo. Čaka nas vznemirljiv Tour!"
je prepričan Pogačar, ki je na letošnji pandemsko prestavljeni Dirki po Franciji na koncu osvojil kar tri majice: rumeno za skupno zmago, belo za najboljšega mladega kolesarja in še pikčasto za najboljšega hribolazca.

Mislim, da mi kronometer ustreza, saj bo pretežno ravninski, sicer še nismo videli profila.

Pogačar o kronometrih na TdF 2021

Samo trikrat etapni cilj na gorskem vzponu
A vseeno francoska pentlja z dvema ravninskima kronometroma ni popolnoma po okusu Pogačarja: "Dirka po Franciji prinaša bolj klasičen Grand Tour. Sam bi si želel več etapnih zaključkov na vrhu gorskih ciljev, drugo leto bodo samo trije. A to ne bo tako pomembno, saj bomo kolesarji naredili težko dirko, ne glede na traso."

108. Dirka po Franciji bo drugo leto potekala od 26. junija ‒ štart v Brestu v Bretanji ‒ do 18. julija s tradicionalnim zaključkom v Parizu. Seveda tudi s prenosi na Televiziji Slovenija in www.rtvslo.si

Urška Žigart po novem pri Avstralcih

V ponedeljek je ženska ekipa svetovne serije Mitchelton objavila, da je podpisala novo kolesarko in to iz Slovenije. Urška Žigart, sicer partnerica Tadej Pogačarja, se iz slovenske ekipe svetovne serije ALE BTC Ljubljana seli k avstralski zasedbi, ki ima tako moško kot žensko ekipo.

"Čutim, da je nastopil pravi čas, da stopim iz svojega območja udobja, razširim obzorja in se soočim z izzivi v novi tuji ekipi," je zapisala 23-letnica iz Slovenske Bistrice, letošnja državna prvakinja v vožnji na čas.

Pandemija že odnesla uvod svetovne serije v Avstraliji
Kolesarska sezona 2020 se sicer končuje z Dirko po Španiji, nad prihajajočo pa še naprej kot nad vsem športom in vsakdanjim življenjem visi pandemija koronavirusa. Prvi odpovedi za prihodnjo sezono sta v nedeljo že postali uradni: prireditelji so odpovedali Dirko po Avstraliji (Tour Down Under) in klasiko Cadela Evansa, ki sta zadnja leta sicer tradicionalni uvodni dirki elitne svetovne serije. Prva dirka World Toura bo tako Dirka po Emiratih, kjer bo kot prvo ime domače ekipe najbrž nastopil tudi Pogačar, ki je lani tam zasedel skupno drugo mesto.

ASO dokazuje, da se lahko dirka med pandemijo
Skratka, če se pandemija do naslednjega poletja ne unese oziroma ne bo postalo cepivo široko dostopno, bo izvedba kolesarskih dirk še naprej ogrožena. Tudi Tour de France, četudi je ravno prireditelj ASO tako v Franciji kot zdaj v Španiji dokazal, da se lahko tekmuje tudi v času pandemije.

Pogačar bi si na Touru 2021 želel več ciljev na vrhu vzponov

Vrhunci letošnje 107. dirke po Franciji