Chris Froome je štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji in velja za nespornega prvega favorita letošnje izvedbe najodmevnejše kolesarske dirke na svetu, ki jo je osvojil v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Foto: Reuters
Chris Froome je štirikratni zmagovalec Dirke po Franciji in velja za nespornega prvega favorita letošnje izvedbe najodmevnejše kolesarske dirke na svetu, ki jo je osvojil v letih 2013, 2015, 2016 in 2017. Foto: Reuters
Chris Froome
Froome zaradi popolne dominance na prestižnih večetapnih dirkah tako kot Lancea Armstronga nenehno obdaja oblak dvoma o čistosti. Foto: EPA

Po pravilih Svetovne kolesarske zveze (UCI) lahko Chris Froome nadaljuje dirkanje, dokler ne bo razrešen njegov sporni primer s salbutamolom, katerega vsebnost je po koncu lanske 18. etape Dirke po Španiji za dvakrat presegala dovoljeno mejo. Froome ima sicer dovoljenje za uporabo zdravil proti astmi, a se mora pri tem držati določenih omejitev. Krvni protidopinški test je pokazal prekoračitev, primer pa se zdaj brez dokončne razrešitve vleče že vse od decembra lani, ko je prišel v javnost. 33-letni Britanec je sicer takrat osvojil Vuelto, letos spomladi še Dirko po Italiji in je načrtoval zmago še na četrti zaporedni veliki etapni dirki zapored.

Tour ne želi zmagovalca z zvezdico
Direktor Toura in Amaury Sport Organisation (ASO) Christian Prudhomme zadnje tedne ni skrival zagate in nemogočega položaj, ker UCI še vedno ni razrešil Froomovega spornega primera. "Grozno je, da športne oblasti še vedno niso rešille tega primera pred začetkom najpomembnejše kolesarske dirke na svetu," je v petek na medijskem dnevu govoril Prudhomme in že dal slutiti, da bo ASO res posegel po skrajnem sredstvu in v skladu z lastnimi pravili preprosto zavrnil prijavo Frooma na dirko.

Prireditelji Toura so tako Team Sky po elektronski pošti uradno obvestili, da Froomu letos ne bodo dopustili na štart. "Dirka po Franciji se želi za vsako ceno ogniti enakemu položaju, kot je zaznamoval Dirko po Italiji, po kateri je končna zmaga Frooma označena z zvezdico," je pisanje ASO-ja navedel francoski dnevnik Le Monde. ASO se sklicuje na 28. člen pravilnika Toura, ob tem imajo za seboj že precedens, ko so pred 10 leti zavrnili nastop celotnemu moštvu Astane, v vrstah katerega je takrat vozil branilec rumene majice Alberto Contador.

Pritožbo obravnava francoski olimpijski komite
Za britansko moštvo Sky je Cyclingnews že potrdilo, da vlagajo pritožbo na Francoski olimpijski komite, kjer je zaslišanje predvideno za torek,
najkasneje v sredo pa naj bi sprejeli odločitev. Primer bi se lahko nato selil še na športno razsodišče v Lozani (CAS), ki pa bržkone ne bi pravočasno razrešil spora pred sobotnim štartom Toura 2018.

"Prepričani smo, da bo Chris Froome kolesaril na Dirki po Franciji, saj vemo, da ni naredil nič narobe," so prepričani pri Skyju, kjer sicer še vedno niso objavili uradnega seznama moštva za tritedensko etapno dirko. A so ob tem napovedali, da bo Froome z moštvom od srede dalje že v Vendeji, kjer se bodo odvile prve etape letošnjega Toura.

Kdaj bo razrešen primer Salbutamol?
"Z mojega stališča že od začetka vem, da nisem naredil nič narobe," je za Sky Sports dejal Froome. "Zame bi bilo zelo težko, če ne bi smel dirkati, ker vem, da je vse prav, da imam pravico nastopiti in točno to bom naredil," je povedal v Keniji rojeni kolesar, ki ga zlasti v Franciji radi primerjajo z Lancom Armstrongom in njegovim moštvom US Postalom, ki je po letih zmagoslavij na koncu ostal brez vseh naslovov in lovorik ter popolnoma omadeževan.

Če bo Froome v sporni zadevi spoznan za krivega, mu bo odvzeta zmaga na Vuelti, dosojena pa bo še naknadna kazen, s katero bi črtali vse nadaljnje izide, tudi zmago na Giru, ki ga je spomladi dobil z neverjetnim 80-kilometrskim solo pobegom v 19. etapi.