Miguel Angel Lopez si je takole oddahnil ob prečkanju ciljne črte po izjemno težki etapi, na kateri so morali kolesarji premagati dva prelaza ekstra kategorije. Foto: Reuters
Miguel Angel Lopez si je takole oddahnil ob prečkanju ciljne črte po izjemno težki etapi, na kateri so morali kolesarji premagati dva prelaza ekstra kategorije. Foto: Reuters
17. etapa, Grenoble-Meribel, 170 km:  
 1. M. A. LOPEZ   KOL    4:49:08
 2. P. ROGLIČ    SLO     +0:15
 3. T. POGAČAR    SLO     0:30
 4. S. KUSS     ZDA     0:56
 5. R. PORTE     AVS     1:01
 6. E. MAS      ŠPA     1:12
 7. M. LANDA     ŠPA     1:20
 8. A. YATES     VB   isti čas
 9. R. URAN     KOL     1:59
 10. T. DUMOULIN   NIZ     2:13
 11. R. CARAPAZ    EKV     2:41
 12. A. VALVERDE   ŠPA     2:48
 ...                  
 28. J. POLANC    SLO     18:40
 39. M. MOHORIČ    SLO     22:04
 46. N. QUINTANA   KOL     25:17
121. L. MEZGEC    SLO     29:26

Po 4 urah, 49 minutah in 8 sekundah trpljenja je Lopez zmagoslavno zamahnil na ciljni črti in prvič slavil etapno zmago na Dirki po Franciji. S tem je nekoliko stopil zaostanek za Rogličem v skupnem seštevku za rumeno majico, a ne preveč.

Namreč, 15 sekund za zmagovalcem je vrh brutalnega prelaza Loze (2304 nadmorske višine, 21,5 km ob 7,8-odstotnem povprečnem naklonu) dosegel tudi Roglič, njegovo prednost pred Lopezom so oklestile še štiri bonifikacijske sekunde, tako da je Kolumbijec na 17. etapi pridobil 19 sekund. Kar precej je dobil tudi v primerjavi s Pogačarjem.

Roglič ostaja v rumeni majici vodilnega, pred najbližjim zasledovalcem Pogačarjem ima tudi po zaslugi bonifikacijskih sekund – teh je na letošnjem Touru zbral največ, in sicer 33 – 57 sekund prednosti, tretji je Lopez, ki zaostaja za minuto in 26 sekund.

Primož Roglič je sicer izgubil boj z Lopezom, a je ohranil pred Kolumbijcem lepo prednost, obenem je še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Pogačarjem. Foto: Reuters
Primož Roglič je sicer izgubil boj z Lopezom, a je ohranil pred Kolumbijcem lepo prednost, obenem je še povečal prednost pred najbližjim zasledovalcem Pogačarjem. Foto: Reuters

Klanec, kjer imajo že avtomobili težave
Kako strm je bil zaključni vzpon, je za MMC slikovito pojasnil Martin Hvastija: "Lani smo ga preizkusili na dirki Tour de l'Avenir. Do Meribela vzpon ni nič posebnega – široka cesta z večinoma blagimi nakloni. V Meribelu pa se začne zgodba zapletati. Tam, kjer je bilo včasih konec ceste, je po novem asfaltirana oskrbovalna pot med snežnimi topovi. Serpentine so kratke, dolge do 15 metrov, in z nakloni do 20 ali 25 odstotkov. Z avtomobili smo "skurili" sklopke, Belgijec pa je kar počakal, tako je uničil avtomobil."

Nekaj dodatne energije bodo v zadnjih dneh dali tudi navijači
0,1 km/h razlike med zmagovalcem in drugouvrščenim

Zmagovalec etape Miguel Angel Lopez je zaključni vzpon na prelaz Loze premagal s povprečno hitrostjo 21,1 km/h. Drugouvrščeni Primož Roglič je s prelazom opravil s povprečno hitrostjo 21,0 km/h.

Profil 17. etape. Foto: Uradna stran dirke
Profil 17. etape. Foto: Uradna stran dirke
Skupni vrstni red po 17. etapi:    
 1. P. ROGLIČ    SLO   74:56:04
 2. T. POGAČAR    SLO     +0:57
 3. M. A. LOPEZ   KOL     1:26
 4. R. PORTE     AVS     3:05
 5. A. YATES     VB     3:14
 6. R. URAN     KOL     3:24
 7. M. LANDA     ŠPA     3:27
 8. E. MAS      ŠPA     4:18
 9. T. DUMOULIN   NIZ     7:23
 10. A. VALVERDE   ŠPA     9:31
 11. G. MARTIN    FRA     10:35
 12. D. CARUSO    ITA     12:30
 13. R. CARAPAZ    EKV     19:55
 14. W. BARGUIL    FRA     25:22
 15. S. KUSS     ZDA     35:53
 44. J. POLANC    SLO    2:15:03
 82. M. MOHORIČ    SLO    3:23:51
 92. L. MEZGEC    SLO    3:46:58

Pogačar v Meribelu že v rumenem
Pogačar je leta 2018 v Meribelu na 7. etapi Toura de l'Avenir prvič oblekel rumeno majico vodilnega in ga zadržal do konca dirke. Tokrat se mu napad na rumeno ni izšel, za Rogličem je v zaključku ciljnega vzpona nekoliko zaostal, ciljno črto je prečkal s 15-sekundnim zaostankom. Mu je pa v tolažbo pikčasta majica za najboljšega hribolazca, ki jo je danes slekel Benoitu Cosnefroyu. Odlični "Pogi" si jo je zagotovil že na prelazu Madeleine (17,1 km ob 8,4-odstotnem povprečnem naklonu), potrdil jo je na zaključnem vzponu. V skupnem seštevku ima na vrhu 66 točk, tri manj ima na drugem mestu Roglič, Lopez je tretji (51 točk).

Tadej Pogačar je kot prvi Slovenec oblekel pikčasto majico na Touru. Foto: Reuters
Tadej Pogačar je kot prvi Slovenec oblekel pikčasto majico na Touru. Foto: Reuters

Roglič: Prednosti nikoli ni dovolj
"Na koncu je bilo noro vroče, zadnji trije, štirje kilometri so bili brutalni! Ko prideš na vrh si presrečen. Kakor koli že, današnji dan je bil za nas super, zelo sem zadovoljen. Seveda, nisem zmagal, bil sem drugi, a po drugi strani sem v skupnem seštevku pred največjim tekmecem povečal prednost, tako da sem kar zadovoljen," je povedal Roglič, ki je pred Pogačarjem povečal prednost za 17 sekund. "Nikoli ni dovolj. Če imaš pet minut prednosti, jih hočeš deset. Če imaš deset minut prednosti, jih hočeš še več," je še povedal Kisovčan, ki je že zelo blizu končne zmage na 107. francoski pentlji.

Pogačar vesel, da ima zdaj dve majici
Pogačar je resda izgubil 17 sekund proti Rogliču, a oblekel je pikčasto majico za najboljšega hribolazca na letošnji dirki. "Videl sem, da je na vrhu prelaza Madeleine na voljo še 10 točk, zato sem šel po njih. Kar nekaj sem jih osvojil tudi v zaključnem vzponu. Zakaj pa ne? Če imam priložnost, jo bom zgrabil. Zelo sem vesel, da imam zdaj dve majici," je po etapi dejal Pogačar in dodal: "Cilj je še vedno rumena majica, a če je ne bom mogel osvojiti, potem bom imel vsaj to." 21-letnik s Klanca pri Komendi je sicer priznal, da je bil to eden najtežjih dnevov v njegovi kratki, a bogati karieri. "Danes je bilo zelo težko. To je bil eden najtežjih zaključnih vzponov, ki sem se jih kdaj lotil," je poudaril.

Pogovor s Tadejem Valjavcem v Odmevih po 17. etapi Toura
Pikčasta majica (gorski cilji):    
 1. T. POGAČAR    SLO   66 točk
 2. P. ROGLIČ    SLO   63   
 3. M. A. LOPEZ   KOL   51   
 4. B. COSNEFROY   FRA   36   
 5. P. ROLLAND    FRA   36   
 6. N. PETERS    FRA   32   
 7. R. CARAPAZ    EKV   32   
                   
Bela majica (najboljši mladi kolesar):
 1. T. POGAČAR    SLO   74:57:01
 2. E. MAS      ŠPA    +3:21
 3. V. MADOUAS    FRA   1:24:17

Lopez napadel v pravem trenutku
Po pričakovanjih se je o zmagovalcu etape odločalo na zadnjem vzponu. Prvi vzpon na prelaz ekstra kategorije Madeleine je prekolesarila skupina treh ubežnikov, ki je nato počasi začela izgubljati boj z glavnino. To je na spustu z Madeleina in do začetka vzpenjanja na zadnji prelaz dneva vodilo moštvo Bahrain McLaren na čelu z Matejem Mohoričem. Kot zadnji je moral premoč priznati zmagovalec lanskega Gira Richard Carapaz. Nato se je začelo zares le nekaj kilometrov pred ciljem. Napadel je Lopez, sledil mu je Rogličev pomočnik Sepp Kuss, ki pa s kolumbijskim 'supermanom' ni uspel obdržati stika, zato je počakal na svojega kapetana in mu pomagal v naslednjih metrih. Roglič je nato močneje pritisnil na pedala, za seboj pustil Pogačarja, a etapna zmaga je bila že oddana.

Zelo sem vesel in čustven. Trdo smo garali za tole danes, ni bilo lahko priti do te točke. To je neverjetno. Etapno zmago posvečam svoji ženi in sinu. Težko je biti toliko časa oddaljen od njiju, a takšna je pač moja narava dela. Vseeno ves čas mislim nanju.

Miguel Angel Lopez

Ves čas z mislimi pri ženi in sinu
"Zelo sem vesel in čustven. Trdo smo garali za tole danes, ni bilo lahko priti do te točke. To je neverjetno. Etapno zmago posvečam svoji ženi in sinu. Težko je biti toliko časa oddaljen od njiju, a takšna je pač moja narava dela. Vseeno ves čas mislim nanju," je po etapi povedal ganjeni Lopez in pojasnil: "Danes smo bili v ekipi zelo samozavestni. Poznamo teren in vedeli smo, da nam ugaja. Kolesarili smo nad dva tisoč metri, počutil sem se kot doma. Tu se mi je ponudila priložnost."

V četrtek pred kolesarji pet kategoriziranih prelazov
Pred kolesarji je še ena težka etapa, ki je na sporedu jutri. Trasa poteka od Meribela do La Roche-sur-Forona, na njej pa je pet kategoriziranih vzponov, vključno z enim ekstra kategorije (Montee du plateau des Glieres – 6 km ob 11,2-odstotnem povprečnem naklonu). Dva prelaza sta prve, en druge in en tretje kategorije. Trasa je dolga 175 km.

Zadnji štirje kilometri 17. etape Dirke po Franciji
Podelitev pikčaste majice Pogačarju in rumene Rogliču v Meribelu
Pogovor z Rogličem in Pogačarjem po koncu 17. etape Toura
Kuss pomagal Rogliču, zadovoljen tudi Pogačar