Romain Bardet je napovedal boj za skupno zmago. Francozi že 32 let čakajo na zmagovalca Dirke po Franciji, leta 1985 je bil petič najboljši Bernard Hinault. Foto: Reuters
Romain Bardet je napovedal boj za skupno zmago. Francozi že 32 let čakajo na zmagovalca Dirke po Franciji, leta 1985 je bil petič najboljši Bernard Hinault. Foto: Reuters
Fabio Aru
Fabio Aru je prvič v karieri oblekel rumeno majico. Ni se poznalo, da je v sredo odstopil njegov pomočnik Dario Cataldo, poškodoval pa se je tudi Jaklub Fuglasng, ki je tokrat močno zaostal. Foto: Reuters
Chris Froome
Chris Froome se je "zaletel v zid" 200 metrov pred ciljem. Popolnoma izmučen je prečkal ciljno črto. Foto: Reuters
Warren Barguil
Warren Barguil je še utrdil vodstvo v točkovanju gorskih ciljev. Zelo težko mu bo sleči pikčasto majico do Pariza. Foto: Reuters
Stephen Cummings
Veteran Stephen Cummings je imel največ moči med ubežniki, a je bil ujet na vzponu na prelaz Peyresourde. Foto: Reuters
Aru prvič oblekel rumeno majico
Trd pristanek Frooma na letališki stezi
Zadnji trije kilometri 12. etape Toura
Froome, Aru in Nieve zapeljali s ceste

l.

Na zadnji vzpon je skupaj prišlo devet kolesarjev. Bardet, ki je lani končal Tour na drugem mestu, je silovito pospešil 110 metrov pred ciljno črto na strmi letališki stezi. Drugo mesto je zasedel Rigoberto Uran, tretje pa Aru. Kolumbijec in Italijan sta zaostala dve sekundi.
Froome, ki je nosil rumeno majico vse od pete etape, je v zadnjih metrih zašel v hudo krizo v zadnjih 200 metrih in zaostal kar 22 sekund. Zanesljivo ga je prehitel tudi njegov pomočnik Mikel Landa, ki je bil na četrtem mestu.
Bardet vzel etapo pod drobnogled
"To je bila ena izmed etap, ki sem jih vzel pod drobnogled in jo podčrtal kot tisto, na kateri bi lahko zmagal. Zaključek mi je ustrezal, glavna naloga je bila, da pridem do njega. Najbolj sem se seveda bal Frooma, a sem na koncu hitro ugotovil, da ne bo nevaren. O skupnem seštevku ne razmišljam, za to bo še dovolj časa," je dejal Bardet, kapetan ekipe AG2r La Mondiale, ki je močno povečal francoske apetite na letošnjem Touru.
Aru: Rumena majica največja stvar
V skupnem seštevku ima zdaj Aru šest sekund pred Froomom, Bardet pa zaostaja 25 sekund. Obeta se še izjemno napeto nadaljevanje dirke.
"Rumena majica je največja stvar, ki bi se mi lahko zgodila. Nikoli si nisem predstavljal, da bi jo lahko kdaj oblekel. Današnja etapa je bila zelo naporna. Vesel sem tudi za moštvene kolege, ki so znova opravili veliko dela. Zdaj nas čaka obramba skupnega vodstva, kar bo zelo zahtevna naloga. Poskušal sem z napadom, a nisem imel dovolj energije. Bardet je napadel v idealnem trenutku," je pojasnil Aru.
Froome: Zdaj se dirka začenja zares
"Moštveni kolegi so opravili odlično delo, a na koncu nisem imel pravih nog, da bi dokončal vse skupaj. Ne iščem izgovorov. Zadnji klanec je bil surov, nekateri odseki so imeli več kot 20-odstotni naklon. Lahko le čestitam Bardetu za etapno zmago in Aruju za rumeno majico. Zdaj se dirka začenja zares," je razlagal Froome.
Med ubežniki je imel največ moči Cummings
Kolesarji so prvič zavili v Pireneje, na 214,5 km dolgi preizkušnji od Pauja do Peyragudesa so morali premagati kar šest kategoriziranih vzponov, najvišji je bil Port de Bales (1755 m). Naslednjih 15 km je sledil spust, med katerim so si kolesarji malce opomogli, nato pa so začeli še predzadnji vzpon na 1569 m visoki Peyresourde in ciljni vzpon na Peyragudes.
Ves čas etape je kazalo, da ima Sky etapo povsem pod nadzorom. Na začetku so sicer spustili v beg 12 kolesarjev, a so jih Vasil Kirjenka, Michal Kwiatkowski, Mikel Nieve in Mikel Landa z narekovanjem visokega ritma postopoma lovili, najvztrajnejši v begu je bil Stephen Cummings, ki je bil ujet devet kilometrov pred ciljem. Froome je na spustu pred predzadnjim vzponom skupaj z Lando in Arujem zapeljal s ceste, a so se vsi hitro vrnili v skupino.

Quintana in Contador daleč od prave forme
Nairo Quintana in Alberto Contador sta v preslabi formi, da bi se lahko borila za končno zmago. Španec je na vzponu na Port de Bales poskušal z napadom, a si večje prednosti ni priboril, tisto majhno je hitro izgubil, na naslednjem vzponu pa tudi zgubil stik z najhitrejšimi. Še prej se je to zgodilo Quintani, ki pa si je na koncu vendarle toliko opomogel, da je prehitel vsaj Contadorja in tudi ostal med najboljšo deseterico v skupnem seštevku.

Fuglsang zaostal skoraj 28 minut
Največji poraženec je bil vsekakor Danec Jakob Fuglsang. Pred etapo je držal peto mesto, tokrat pa so bile bolečine po padcu v etapi dan prej prevelike. Zaostal je skoraj 28 minut in v skupnem seštevku padel na 23. mesto.
Barguil utrdil vodstvo v točkovanju gorskih ciljev
Primož Roglič
je izgubil priključek z glavnino na vzponu na Port de Bales in končal etapo na 42. mestu z zaostanku 13 minut. Ker ni osvojil točk na gorskih ciljih, je v seštevku izgubil drugo mesto. Nosilec pikčaste majice Francoz Warren Barguil je prav na tem vzponu dobil deset novih točk in tako še povečal prednost v seštevku gorskih ciljev. Na drugem mestu je Belgijec Thomas De Gendt, ki je bil v skupini ubežnikov.
Kazen za Urana, Bennetta in Pauwelsa preklicana
Po koncu etape so komisarji 20 sekund kazni prisodili trem kolesarjem. Uran, George Bennett in Serge Pauwels naj bi v zadnjih desetih kilometrih vzeli pijačo od gledalcev, kar ni dovoljeno. Po pritožbi so komisarji kazen preklicali in skupna razvrstitev ostaja enaka.

Tudi letos smo na MMC-ju pripravili nagradno igro Navidezna dirka. Še vedno se lahko prijavite, letos prvič podeljujemo nagrade tudi za zmagovalce posameznih etap! V 12. etapi je največ točk zbral uporabnik JernejD (496 točk), ki bo za nagrado prejel knjigo Klub rumene majice – kako razmišljajo zmagovalci Dirke po Franciji avtorja Edwarda Pickeringa in bidon.

Enako nagrado bodo prejeli vsi dnevni zmagovalci gorskih etap in obeh kronometrov, medtem ko bodo preostali dnevni zmagovalci prejeli knjigo Dirka po Italiji: zgodovina najznamenitejših Girov avtorja Brendana Gallagherja in bidon.

Upoštevane so spremembe, ki so opravljene do 11.00 za vsak dan. Podrobnejša navodila lahko preberete tukaj.

Skupni zmagovalec bo dobil
300 evrov vplačila v sklad ALTA GLOBAL, drugi 200 evrov in tretji 100 evrov vplačila v isti sklad. Prvih deset bo prejelo bidon.

V petek bo na sporedu le 101 kilometer dolga etapa od Saint Gironsa do Foixa, ki bo imela tri kategorizirane vzpone prve kategorije in zaključni spust.

12. etapa, Pau-Peyragudes, 214,5 km:              
  1. R. BARDET        FRA    5:49:38 
  2. R. URAN          KOL      +0:02 
  3. F. ARU           ITA   isti čas 
  4. M. LANDA         ŠPA       0:05 
  5. L. MEINTJES      JAR       0:07 
  6. D. MARTIN        IRS       0:13 
  7. C. FROOME        VB        0:22 
  8. G. BENNETT       NZL       0:27 
  9. S. YATES         VB    isti čas 
 10. M. NIEVE         ŠPA       1:28 
 11. N. QUINTANA      KOL       2:04 
 12. W. BARGUIL       FRA       2:08               
 13. D. CARUSO        ITA       2:11                                   
 14. A. CONTADOR      ŠPA       2:15
 ... 
 29. J. BRAJKOVIČ     SLO      10:29 
 42. P. ROGLIČ        SLO      13:01 
 82. G. BOLE          SLO      24:05 
165. B. BOŽIČ         SLO      34:39


Skupni vrstni red po 12. etapi:        
  1. F. ARU           ITA   52:51:49 
  2. C. FROOME        VB       +0:06 
  3. R. BARDET        FRA       0:25 
  4. R. URAN          KOL       0:35 
  5. D. MARTIN        IRS       1:41 
  6. S. YATES         VB        2:13 
  7. M. LANDA         ŠPA       2:55 
  8. N. QUINTANA      KOL       4:01 
  9. G. BENNETT       NZL       4:04 
 10. L. MEINTJES      JAR       4:51 
 11. A. CONTADOR      ŠPA       7:14 
 ...                                   
 33. P. ROGLIČ        SLO      46:45 
 39. J. BRAJKOVIČ     SLO      49:41 
131. G. BOLE          SLO    1:48:27 
170. B. BOŽIČ         SLO    2:10:55  


Razvrstitev po točkah (zelena majica): 
  1. M. KITTEL        NEM   352 točk 
  2. M. MATTHEWS      AVS   222      
  3. A. GREIPEL       NEM   171      
                                       
Gorski cilji (pikčasta majica):        
  1. W. BARGUIL       FRA    70 točk 
  2. T. DE GENDT      BEL    32      
  3. P. ROGLIČ        SLO    30      
                                       
Mladi kolesarji (bela majica):         
  1. S. YATES         VB    52:54:02 
  2. L. MEINTJES      JAR      +2:38 
  3. P. R. LATOUR     FRA       6:00  

Aru prvič oblekel rumeno majico
Trd pristanek Frooma na letališki stezi
Zadnji trije kilometri 12. etape Toura
Froome, Aru in Nieve zapeljali s ceste