Zmagoviti dvig rok Primoža Rogliča, 30-letnega kolesarskega asa, ki prihaja iz Strahovelj nad Kisovcem. Zasavski orel je na Dirki po Franciji prišel do tretje etapne zmage (2017, 2018, 2020) in tako odločno napovedal boj za skupno zmago. Foto: EPA
Zmagoviti dvig rok Primoža Rogliča, 30-letnega kolesarskega asa, ki prihaja iz Strahovelj nad Kisovcem. Zasavski orel je na Dirki po Franciji prišel do tretje etapne zmage (2017, 2018, 2020) in tako odločno napovedal boj za skupno zmago. Foto: EPA

Četrta etapa v dolžini 160,5 kilometra se je končala s ciljnim, sedem kilometrov dolgim vzponom prve kategorije v 1825 metrov visoko ležeče smučarsko središče Orcieres Merlette v južnih francoskih Alpah.

Zadnji trije kilometri v četrti etapi Toura

Zahteven klanec je počasi redčil skupino najboljših, dobrih sto metrov pred koncem pa je napadel Roglič in se izstrelil do tretje etapne zmage na Touru. Za njim je v cilj pripeljal Pogačar, medtem ko je bil tretji Francoz Guillaume Martin.

Roglič: Sem zelo zadovoljen. Tako moramo nadaljevati.
"Hiter dan, zahteven dan. Ampak fantje so znova opravili dobro delo in ves čas sem bil v dobrem položaju. Na koncu sem razvil visoko hitrost in res sem zelo zadovoljen. To je bil lep dan. Prihajam nazaj. Videl sem, da lahko dirkam in vsak dan se počutim bolje. Lepo je spet dirkati s kolesom. Ostali smo na varnem, na koncu pa osvojili celo etapno zmago in tako moramo nadaljevati,"
je bil odločen Roglič, ki ga več kot očitno padec na Dirki po Dofineji ni iztiril.

Pogovor s Primožem Rogličem po zmagi v četrti etapi

Je šele štart, četrta etapa
Slovenski as kljub zmagi ostaja na trdnih tleh: "Je le samo štart, četrta etapa. Končalo se je na gor. A sem vesel, da sem videl, da se lahko peljem z najboljšimi. Treba je samo ohranjati fokus s celotno ekipo iz dneva v dan."

Alaphilippe ostaja v rumenem, Roglič tretji, Pogačar četrti
V rumeni majici vodilnega ostaja Francoz Julian Alaphilippe (tokrat peti), ki je ubrani štiri sekunde prednosti pred Britancem Adamom Yatesom (10.). Tretji je z zaostankom sedmih sekund Roglič, medtem ko je četrti Pogačar (+0:11). Pogačar je oblekel tudi belo majico za najboljšega mladega kolesarja. Od preostalih Slovencev je Jan Polanc osvojil 61. mesto, Matej Mohorič je bil 94., Luka Mezgec pa 131.

21-letni Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi je kot najmlajši oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja na Touru. Foto: EPA
21-letni Tadej Pogačar s Klanca pri Komendi je kot najmlajši oblekel belo majico za najboljšega mladega kolesarja na Touru. Foto: EPA

Pogačar najmlajši kolesar v beli majici
21-letni Pogačar, ki prihaja s Klanca pri Komendi, je najmlajši kolesar, ki je na Touru oblekel belo majico. "Zadnji kilometer je bil res težek. Ko sem videl, da tudi drugi trpijo, sem se zavedel, da ni samo meni težko. Poskušal sem se boriti za pozicije in za šprint. Mogoče sem bil eno mesto preveč zadaj. Ekipa je naredila vse, kar je bilo treba, in res smo lahko zadovoljni. Gremo optimistično naprej. Primož je bil prehiter. Če bi bil tik za njim pred šprintom, bi se mogoče bolj udarila, a na koncu je bilo dovolj za drugo mesto, kar je super. Nekaj neverjetnega je stati na odru za zmagovalce. Uresničujejo se mi sanje," je za TV Slovenija dejal Pogačar.

Polanc: Tadej mi je rekel, naj pospešimo
O tem, kako dobro pripravljen je Pogačar, je razkril tudi njegov moštveni kolega in rojak Polanc. "Vprašal sem Tadeja po radiu, ali povišamo tempo, in je rekel, da naj pospešimo, ker se mu je zdelo, da to ni pravi tempo. Nekako je bilo treba zbuditi skupino, da začne narekovati hiter tempo," je za TV Slovenija dejal Polanc.

Francoz Julian Alaphilippe je ohranil vodstvo v skupnem seštevku dirke. Foto: EPA
Francoz Julian Alaphilippe je ohranil vodstvo v skupnem seštevku dirke. Foto: EPA

Mohorič: Etapa težja od pričakovanj
Svoje delo je dobro opravil tudi Mohorič (Bahrain McLaren), ki je imel v etapi nalogo, da svojega kapetana, Španca Mikela Lando (deveti), pripelje v dober položaj za napad. "Danes je bila etapa težja od pričakovanj tudi zaradi vetra. Deloma je pihal v hrbet, kar oteži vožnjo v skupini, ker je treba iti hitreje. Skoraj tako hitro kot tisti spredaj. Bilo je naporno, a na koncu je bil Landa v ospredju z najboljšimi, kar je bil tudi cilj v etapi," pa je za TV Slovenijo pojasnil Mohorič.

Šesterica kolesarjev bežala 140 kilometrov
Večji del etape med Sisteronom in Orcieresom s petimi kategoriziranimi vzponi je bežala šesterica kolesarjev, kot zadnjega pa je glavnina ob začetku zadnjega klanca ujela Latvijca Kristsa Neilandsa, ki je po koncu etape prejel nagrado za najbolj borbenega kolesarja.

Pogačarju opomin zaradi nedovoljene pomoči

Tadej Pogačar je bil med tistimi, ki so si v četrti etapi po manjšem zaostanku za glavnino prislužili opomin Mednarodne kolesarske zveze (Uci) zaradi nedovoljene pomoči zavetrja avtomobilov. Pogačar je približno 70 kilometrov pred ciljem zaostal, potem ko so se v glavnini pojavile razpoke. Za zdaj ni jasno, zakaj se je v ozadju znašel Pogačar, nekateri novinarji, specializirani za kolesarstvo, pa so na Twitterju namigovali na opravljanje male potrebe.

Ob pomoči moštvenega kolega Marca Marcata ter zavetrja za avtomobili je nato vendarle hitro in brez težav prišel v stik z glavnino. Težave s hitrim tempom glavnine so imeli ob takšnih in drugačnih težavah tudi številni drugi kolesarji. Prav veliko število kolesarjev, ki so si pomagali z avtomobili, pa je bržčas botrovalo zgolj opominu namesto denarne ali manjše časovne kazni. "Kolesarje opominjamo, da pomoč z avtomobilskim zavetrjem po tehničnih težavah, opravljanju male ali velike potrebe ter padca ni dovoljena," je zapisano v poročilu etape.

V sredo od Gapa do Privasa
V sredo kolesarje čaka 183 kilometrov dolga etapa med Gapom in Privasom, kjer bodo znova v ospredju najboljši šprinterji.

Slovenski dan na Touru: Roglič zmagal, Pogačar drugi
Dvojni uspeh Slovenije na Touru – Roglič zmagal, Pogačar drugi
Pogovor s Tadejem Pogačarjem po koncu četrte etape
KOLESARSTVO                           
                                      
107. DIRKA PO FRANCIJI                
                                      
4. ETAPA                              
                                      
Sisteron - Orcieres, 160,5 km:        
  1. P. ROGLIČ        SLO      4:07:47
  2. T. POGAČAR       SLO          vsi
  3. G. MARTIN        FRA             
  4. N. QUINTANA      KOL             
  5. J. ALAPHILIPPE   FRA             
  6. M. A. LOPEZ      KOL         isti
  7. E. BERNAL        KOL             
  8. T. PINOT         FRA             
  9. M. LANDA         ŠPA             
 10. A. YATES         VB           čas
 ...                                  
 61. J. POLANC        SLO        +3:59
 94. M. MOHORIČ       SLO        12:31
131. L. MEZGEC        SLO        18:48
Skupni vrstni red po 4. etapi:        
  1. J. ALAPHILIPPE   FRA     18:07:04
  2. A. YATES         VB         +0:04
  3. P. ROGLIČ        SLO         0:07
  4. T. POGAČAR       SLO         0:11
  5. G. MARTIN        FRA         0:13
  6. E. BERNAL        KOL         0:17
  7. T. DUMOULIN      NIZ          vsi
  8. E. CHAVES        KOL         isti
  9. N. QUINTANA      KOL             
 10. M. A. LOPEZ      KOL          čas
 ...                                  
 59. J. POLANC        SLO        14:11
 97. M. MOHORIČ       SLO        33:28
137. L. MEZGEC        SLO        47:18