Čeprav se je zdelo, da je bilo v glavnini vse mirno (ubežniki so bili daleč spredaj, favoriti pa so varčevali z močmi pred tremi ključnimi etapami v Alpah), ni bilo ves čas tako. Ob začetku vzpona na Sentinelle približno 10 km pred ciljem je bilo v boju za čim boljši položaj kar nekaj prerivanja.

Tony Martin, kolesar Jumbo Visme, je tako zavil pred Britanca v ekipi Ineos Luka Rowa in ga izrinil s ceste. Nekaj trenutkov pozneje je Rowe dvignil roko proti Martinovemu obrazu, tretjič pa so ju kamere ujele, ko sta se dotikala z rameni.

Prerivanje Tonyja Martina in Luka Rowa ob koncu 17. etape

Po koncu etape je Ineos skušal omiliti incident, češ da se to med dirkanjem pogosto dogaja, toda sodniki se za to niso zmenili. Menili so, da je bil dogodek dovolj resen, in oba poslali domov. Izključitev je voda na mlin Francozom, ki so z Alaphilippom in Pinotom v igri za rumeno majico.

Kmalu po incidentu je k Martinu zavil vodilni v skupnem seštevku Francoz Julian Alaphilippe in se pogovoril z njim. "Bilo je veliko napetosti, vsi so želeli biti spredaj. Videl sem prerivanje, ki me zelo moti. Kolesarji so bili preveč živčni. Mogoče jih je bilo strah, da bom napadel. Skušal sem umiriti stvari. Rekel sem jim, naj ne tvegajo, saj kolesarji, ki so bili v begu, niso nobena grožnja. Povedal sem jim, da ne bom napadel. Želel sem mir," je razložil Alaphilippe.

Svoje videnje je pojasnil tudi Rowe: "Nič ni bilo. Zapeljal sem do njega, vse je v redu, segla sva si v roke. Oba sva v isti službi. Drug drugemu sva bila v napoto. To je kolesarstvo."

Ineos (takrat Sky) je tudi lani na Touru ostal brez enega izmed svojih kolesarjev, saj so po 15. etapi izključili Italijana Giannija Moscona, ker je udaril enega izmed konkurentov.

Velika izguba za Jumbo in Ineos
Obe ekipi sta se pritožili in sta pripravili tudi skupni intervju, v katerem sta se Martin in Rowe opravičila, pri čemer sta poudarila, da sta vse zamere zakopala in iskrice pogasila že v cilju, kjer sta se rokovala in objela. "Oba opravljava isto delo, bila sva si v napoto. To je kolesarstvo," sta v en glas povedala prekaljena kolesarja, ki sta ključna moža svojih ekip za navijanje ritma po ravnem in prvih vzponih.

Pred startom četrtkove 18. etape francoske pentlje je njuno kazen potrdila še Mednarodna kolesarska zveza (Uci).

Seveda ni odveč poudariti, da sta tako Jumbo Visma s Stevenom Kruijswijkom kot Ineos z Geraintom Thomasom in Eganom Bernalom močno vpleten v šesteroboj za končno zmago. Omenjena trojica pretedentov za slavje na Elizejskih poljanah je ostala brez pomembnih pomočnikov ravno pred začetkom alpske triologije, kjer bo kronan novi kralj Toura.