Jonas Vingegaard ne skriva, da ga redno pojavljanje v javnosti ne zanima in ne želi igrati vlogo kolesarskega zvezdnika, četudi je letos poleti osvojil dirko vseh dirk. Foto: EPA
Jonas Vingegaard ne skriva, da ga redno pojavljanje v javnosti ne zanima in ne želi igrati vlogo kolesarskega zvezdnika, četudi je letos poleti osvojil dirko vseh dirk. Foto: EPA

"Poročila so bila pretirana. Ni bilo zloma, nobene psihološke bombe. Potreboval sem samo odmor, to je vse," je v obsežnem pogovoru za priljubljeni kolesarski spletni portal Jonas Vingegaard zavrnil vse zapise v tujih kolesarskih medijih, da naj bi imel nekakšne psihične težave oziroma da je breme slave in prepoznavnosti prehudo ter je zato po skupni zmagi na Dirki po Franciji letos dirkal samo še čisto ob koncu sezone.

Užival ob žaru in kozarcu rujnega

"Ni bilo nobenih težav, le spočil sem se in užival v kakovostnem času z družino in prijatelji. Užival sem ob žaru, kozarcu vina ali piva. Ne potrebujem veliko, da sem srečen, tudi če sem zmagal na Dirki po Franciji,” je 25-letni Danec ponovil, da ga ob kolesarjenju v življenju osrečujejo čisto preproste stvari, kot je preživljanje časa z najbližjimi.

Ideja je, da se vrne v Francijo

Pred dnevi je kolesarsko javnost iz posezonske otopelosti malce prebudil športni šef Jumbo Visme. Merijn Zeeman namreč ni izključil možnosti, da bi se Vingegaard drugo leto znašel na startu Dirke po Italiji in ne na startu Toura 2023, ki se bo 1. julija začel v Bilbau v Baskiji.

Sorodna novica Bi Jumbo Visma res poslala Vingegaarda na Giro, in ne na Tour?

Sam Vingegaard razmišlja drugače: "Z ekipo se še nismo podrobno pogovarjali in nismo naredili dokončnega načrta za leto 2023, a ideja je, da se vrnem na Dirko po Franciji. Presenečen bi bil, če to ne bi bil načrt."

V pogovoru za CyclingNews je kapetan Jumbo Visme potrdil, da ga je presenetil obseg slavja na Danskem in vse možne zahteve priložnosti za pojavljanje, a hkrati je v domačem Hillerslevu užival v miru. Podobno je imel mir tudi na pripravah v Španiji, kjer se je mudil, preden je odšel na Dirko po Hrvaški, kjer je dobil dve etapi, a zadnji dan na dramatičen način za sekundo izgubil skupno zmago na račun Mateja Mohoriča. Po lastnih besedah je iz prvotnega programa dirk črtal le VN Bretanje v Plouayju konec avgusta.

Izpušča predstavitev v Parizu

Sam Vingegaard, ki bo 10. decembra dopolnil 26. let, se veseli izziva Toura 2023: "Biti branilec zmagovalca Toura je vedno težko, vendar sem pripravljen na izziv. Vem, da ga bo vedno težje osvojiti, a to je del izziva in zdaj imam na svoji strani izkušnjo zmage. Vem, da se moram osredotočiti samo nase, da bom najboljši, kolikor bo možno na samem Touru."

A vseeno Danec ne išče soja žarometov, saj bo izpustil četrtkovo uradno predstavitev naslednje 110. Dirke po Franciji. Nasprotno bodo na opoldanski prireditvi v Kongresni palači številni drugi kolesarski zvezdniki, tudi prvi kolesar sveta Tadej Pogačar.

Pogačar bi za konec Toura najraje kronometer v Parizu